Salakblog - Dánia börtön
Dánia börtön
Fotó: Europress/Getty

Dánia börtön


2014/09/07 15:45

Hamlet börtöne Dánia, tudjuk jól. Wozniackié közel sem. A korábbi világelső Wozniacki inkább tudat alatt húzott fel négy sziklaszilárd falat maga köré, ahonnan nem volt jó ideig menekvés számára. A Rory McIlroyjal mesterségesen létrehozott univerzumban nem láthatta mit ront el, mi a probléma, hiszen ezek a falak nem engedtek, nem eresztettek. Szilárdak voltak mindvégig, pontosabban idén májusig. Az élet azonban úgy hozta, hogy mindkettejük legnagyobb szerencséjére elváltak útjaik, így Caro szépen-lassan kimerészkedett a képzeletbeli falak közül, és ismét meglátta a felhőtlen, kék eget.

A 2009-es és 2010-es női tenisz - Kim Clijsters visszatérésen túl - a fiatal, berobbanó dánról szólt. Caroline Wozniacki hamar a világ tetején találta magát. Igaz, hogy játéka egészen defenzív volt, de épp ez a hozzáállás, miszerint nincs halott labda, vezette oda, ahol akkortájt majd’ hetven hetet töltött. Női szinten mindenképpen kuriózumnak számított az akkori Wozniacki-játék, amivel kilógott az akkori és mostani sablonból. Adogatása stabilnak, fogadása mindenképp jónak számított női szinten. Egy csapásra világsztár lett. Persze, a szépsége, a külleme miatt már rengeteget cikkeztek róla korábban is, de tett róla, hogy a lábmunkája kerüljön a címlapokra, és ne csupán a lába, mint esztétikum.

Viszont hozzátartozik a történethez, hogy Wozniacki nem igazán tudta a nagy meccseit behúzni, se a nagy tornákat, melyeken, mint legfőbb esélyes állt az alapvonalon. Az esélyesség terhe nem tett jót, sőt inkább visszavetette. Mentálisan egy jó közepes játékos látszatát hozta sokszor. Statisztikailag persze lehetne vitatkozni annak tudatában, hogy Premier és Premier 5 tornákon a döntőiből többet nyert, mint vesztett, mindazonáltal az szembetűnő, hogy ezekből – se vereségből, se győzelemből – nem volt számottevően sok abban az időben, amikor ő volt az, akit le kellett győzni (5-3). Inkább csak a kötelező adatokat – a minimumot - hozta.

Fejben a Rory McIlroy-kapcsolat ütötte az utolsó szöget, vallják a szakértők és a hozzá nálunk közelebb állók. A sok buli, szórakozás, utazás, együttlét elterelte a figyelmét a teniszről – állítják. Más hangok szerint pedig a dán „fojtotta meg” a kapcsolatukat, és Rory ezt elégelhette meg (hivatalos indokként magára vállalta a felelősséget persze). Soha nem tudjuk, és nem tudhatjuk meg mi az igazság, - és nem is tisztünk állást foglalni -, mindazonáltal tény, hogy mindketten életük (egyik) legjobb időszakát élik napjainkban. Külön-külön...

Az idei nyár óta a régi-új Caroline Wozniackit láthatjuk, amiből minden (női) tenisz-rajongó csak profitálhat. A hosszú labdamenetek koronázatlan királynője visszatérni látszik, és ott folytatja, ahol anno abbahagyta. És, ha a férfiak a fékek, kívánjuk, hogy élje a szinglik boldog életét és szórakoztasson minket úgy, ahogy jelenleg is teszi.

És hoppá: Dánia sem annyira cudar már, igaz?

Hozzászólások