Salakblog - Cseh-amerikai finálé lesz a Fed-kupában 
Cseh-amerikai finálé lesz a Fed-kupában 
Fotó: Europress/AFP

Cseh-amerikai finálé lesz a Fed-kupában 

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/04/23 20:11

A hétvégén elsősorban Rafael Nadalra és az ő újabb rekordjára figyeltünk, mivel azonban fontos események zajlottak a Fed-kupában is, ezért nem mehetünk el szó nélkül az ott történtek mellett sem. 

Csehország Fed-kupa válogatottja nyolc éven belül már a hatodik döntőjére készülhet azok után, hogy Stuttgartban 4-1 arányban legyőzték Németország együttesét. 

A csehek szombaton 2-0-ás előnyre tettek szert, így aztán a németek számára élet-halál kérdés volt, hogy Julia Görges a vasárnapi első meccsen le tudja győzni Karolina Pliskovát. Ezt elég simán, 6:4, 6:2 arányban meg is tette. A német lány összesen 8 ászt és 26 nyerőt szórt a mérkőzésen. 

Ezt követően Petra Kvitova gyorsan lehűtötte az ébredező német reményeket, hiszen 6:2, 6:2 arányban, kevesebb, mint egy óra alatt verte Angelique Kerbert. A cseh lány 31 nyerőt ütött ezen a meglehetősen rövid meccsen is. 

"Nagyon megkönnyebbültem" - mondta Kvitova a meccs után. "Jó pozícióból indultunk az első napot követően, utána azonban Julia hihetetlenül jól játszott, és tudtam, hogy egy győzelemre még szükségünk van. Szerencsére ki tudtam hozni magamból a legtöbbet."

A németek számára a helyzet tovább romlott a párosban. Görges és Anna-Lena Grönefeld elvesztették 7:5-re az első játszmát. Ezt követően ráadásul sérülés miatt fel is kellett adniuk a meccset Barbora Strycova és Katerina Siniakova ellenében.

"Időbe telik majd, mire túljutunk ezen" - mondta Kerber. "Mindannyian tudtuk, hogy ez egy nagy lehetőség volt a számunkra."

A csehekre a címvédő Egyesült Államok vár majd a fináléban. Az amerikaiak Franciaország válogatottjával csaptak össze a hétvégén. A szombati játéknap után 1-1-re álltak a felek, úgyhogy komoly izgalmakra lehetett számítani a vasárnapi meccseken.

A nap azzal indult, hogy Sloane Stephens 6:2, 6:0-ra elgázolta Kristina Mladenovicot. Lehengerlően játszott az amerikai, esélyt sem adott francia ellenfelének. 

"Jó kis meccs volt" - mondta Stephens. "Az ember nem számít olyan eredményre, ahogy végül is alakult. De örülök, hogy ennyire jól ment a játék."

Az i-re a pontot Madison Keys tette fel, azonban az ő ellenfele, Pauline Parmentier jóval komolyabb ellenállást tanúsított, mint Mladenovic a megelőző meccsen. Az amerikai végül 7:6(4), 6:4 arányban győzte le a világranglista 122. helyén álló ellenfelét. 

"Nagyon ideges voltam. Én akartam beütni a továbbjutást jelentő pontot" - mondta Keys. "Nagyon szomorú voltam tavaly, mert a csuklósérülésem miatt nem játszhattam a döntőben. A Fed-kupa nagyon különleges élmény. Ha itt kapok ki, akkor sokkal nehezebben dolgozom fel a vereséget, mint bármely más tornán. Ugyanakkor a győzelem is óriási érzés."

A novemberi finálé a visszavágás lehetőségét hordozza a csehek számára. A két ország válogatottja eddig 12-szer találkozott egymással, és 10-szer az amerikaiak nyertek, többek között tavaly is. Az utolsó cseh győzelem az még tulajdonképpen bőven csehszlovák, ugyanis 1985-ig kell visszamenni, hogy egy olyan összecsapást találjunk, amikor sikerült legyőzniük az amerikaiakat. 

A csehek esélyeit valamelyest növeli, hogy ők lesznek majd a novemberi finálé házigazdái. 

via
Hozzászólások