Salakblog - Csak Federer-ütés hiányzik Federer tökéletes játékosából
Csak Federer-ütés hiányzik Federer tökéletes játékosából
Fotó: Europress/AFP

Csak Federer-ütés hiányzik Federer tökéletes játékosából

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/29 13:40
Időről időre érdemes eljátszani a gondolattal, hogyan nézne ki a tökéletes teniszező, ha összesűríthetnénk a tenisz történetének legjobb ütéseit egyetlen játékosban. Roger Federer - azok után, hogy februárban már összeállított egy ilyen szuperjátékost - nemrég ismét vállalkozott a feladatra, és a mostani döntéseibe is csak nehezen lehetne belekötni.

Talán épp az a legszebb ebben a játékban, hogy végtelen számú jó megoldás létezik, hiszen nagyon kevés ütésnél van konszenzus a legjobbság kérdésében. Abban valószínűleg nincs vita, hogy Novak Djokovic minden idők legjobb fogadójátékosa (jó eséllyel a legjobb kétkezes fonák tulajdonosa is egyben), ám azon például már hosszasan lehetne vitatkozni, hogy Juan Martin del Potro földöntúli erejű, Rafa Nadal világból is kipörgő vagy épp Roger Federer halálosan precíz tenyerese számít-e nagyobb fegyvernek. Vagy akár egy másik játékosé. 

"Fernando Gonzalez tenyeresét mondanám, Marcelo Rios labdaérintését, John Isner vagy Pete Sampras szerváját és Andre Agassi vagy Novak Djokovic fonákját. Küzdőszellemben Rafához hasonló lenne, úgy röptézne, mint Stefan Edberg vagy Rod Laver, és mindez kiegészülne Björn Borg nyugodtságával" - oldotta meg a feladatot Federer, aki ezúttal a saját ütéseiből szándékosan nem válogatott. Pedig a tenyeresét, a röptéjét, de akár még a szerváját is nyugodtan megemlíthette volna.

Federer februári álomjátékosából a régi idő nagyjai kimaradtak. Isner szerváját (Ivo Karlovic mellett) és Djokovic fonákját akkor is említette, ahogyan Nadal neve is felmerült, méghozzá a legjobb tenyeres és - némileg meglepő módon - a legjobb röpte kategóriában. Akkor egyébként az egyik saját ütésével is nevezett a svájci, bár furcsa is lett volna, ha a fonák nyesések között más játékost említ. Mostani választottjai közül egyébként Marcelo Rios korábban minden idők legjobbjának nevezte Federert, ami sokat jelent a 20-szoros Grand Slam-győztesnek.

"Ez nagyon kedves tőle. Nagyon örültem, amikor Sydney-ben és Madridban lehetőségem volt ellene játszani. Élénken élnek bennem azok a mérkőzések. Marcelo számomra többé-kevésbé tökéletes játékos volt, hihetetlen időzítéssel ütött és nagyon érezte a játékot. Mindenki ellen más stílusban játszott. Pete Sampras, Stefan Edberg, Boris Becker volt a kedvencem, illetve mellettük Marcelo Rios, aki egy másik generációhoz tartozott. Ezért is volt hatalmas pillanat, amikor ellene játszhattam" - reagált a svájci.

via Tennisworldusa

Hozzászólások