Salakblog - Djokovicnak több Grand Slam-trófeája lesz Nadalnál és Federernél – állítja a volt világelső
Djokovicnak több Grand Slam-trófeája lesz Nadalnál és Federernél – állítja a volt világelső
Fotó: Europress/AFP

Djokovicnak több Grand Slam-trófeája lesz Nadalnál és Federernél – állítja a volt világelső

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/11/20 12:56
Újabb vélemények szálltak be a „minden idők legjobb teniszjátékosa” vitába. Ezúttal két korábbi amerikai legenda osztott-szorzott a nagy trió hátralévő idejéről.

Rafael Nadal idén októberben elért 13. Roland Garros-győzelmével utolérte az örökrangsorban eddig egyedül élenálló Roger Federert, és már neki is 20 GS-győzelme van. Ezzel véget ért a több mint 10 éve tartó üldözési verseny. De ott jön szorosan nyomukban a világelső Novak Djokovic.

A Nagy Hármas kiváló adottsága, hogy 30 év fölött is bőven versenyképes tud maradni. A legutóbbi Grand Slam-tornát ugyan Nadal nyerte, ő azonban csak az évi egy salak tornán, a Roland Garroson számít elsőszámú esélyesnek. A 39 éves svájci 2018 január óta nem nyert, az akkori Ausztrál Open után legközelebb a tavalyi wimbledoni győzelemhez volt, ahol azonban meccslabdáról kapott ki.

Hármuk közül a legfiatalabb Djokovic, de ő van a legjobban lemaradva – 3 győzelemmel.

A szerb fenomén idén hatodik alkalommal fejezte be az évet világelsőként, amivel utolérte az eddigi győztes Pete Samprast. Ez alkalomból vette elő a témát a Tennis Channel műsorában a két volt amerikai világelső, Jim Courier és Andy Roddick.

Roddick és Courier GOAT-vitája

Ezt mondani sem kell, de Djokovicnak tényleg őrületes szezonja volt, vagy legalábbis lehetett volna. Remek játékkal nyerte az Ausztrál Opent, majd ez évi veretlenséggel érte el a karantént. Másik kedvenc tornája, Wimbledon elmaradt, a US Opent pedig mindenki véleménye szerint ominózus leléptetése miatt nem tudta csak megnyerni.

„Nem nagyon lehetne azt állítani, hogy nem Novak lesz minden idők legjobbja, ha legalább utoléri a másik kettőt. Akár az egymás elleni eredményt, akár az év végi világelsőségeket vagy a megnyert Masters tornák számát veszünk figyelembe”

– mondta Andy Roddick, aki szerint még a következő pár évben első számú esélyes lehet mindegyik Grand Slam-tornán, leszámítva természetesen a párizsit. Melbourne-re hajt, ahol eddig nyolcszor győzött, mindenképpen éhes lesz, hiszen egy éve nem nyert Grand Slamet. Bár a torna helyzete a koronavírus miatt egyelőre bizonytalan.

Federer és Roddick utolsó meccsét az amerikai nyerte  2012 márciusában Miamiban.Federer és Roddick utolsó meccsét az amerikai nyerte 2012 márciusában Miamiban.Fotó: Europress/AFP

Jim Courier szerint pedig a szerb több tornát fog megnyerni a hátralévő idejében, mint társai. Szerinte Federerben még lehet egy Grand Slam-győzelem, amíg a spanyolban 2-3 trófea van salakon. Djokovicban azonban még 5-6 tornát lát a következő egy két évben.

Ha jól számolom, ez azt jelenti 2023-ban nevezhető elsőszámú esélyesnek a mostani fiatal generáció bármelyik tagja. Azért ez mindenképpen erős jóslás.

via Tennis World USA

Hozzászólások