Salakblog - Coco Gauff szerint a generációja végre felemelte a hangját és kiáll magáért
Coco Gauff szerint a generációja végre felemelte a hangját és kiáll magáért
Fotó: Europress/AFP

Coco Gauff szerint a generációja végre felemelte a hangját és kiáll magáért

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/20 16:44
A 15 éves Coco Gauff exkluzív interjút adott a The Guardian munkatársának, melyben egyebek mellett beszélt a wimbledoni áttöréséről, a vágyáról, hogy  a legjobb legyen, valamint arról, hogy az ismertség milyen lehetőségeket adott neki a kiállásra, véleményformálásra.

Néhány órával azután, hogy Linzben megnyerte pályafutása első WTA-tornáját, úgy ünnepelt, ahogy valószínűleg a legtöbb 2004-ben született fiatal tette volna: a telefonja segítségével. Az Instagram-oldalát egycsapásra egy élő, ünneplő közösséggé változtatta, ahol Gauff viccelődött a rajongóival és válaszolt a kérdéseikre. Mielőtt befejezte volna a mókát, még üzent mindazoknak, akik lekicsinylően tekintettek a wimbledoni menetelésére.

"Ezt küldöm mindazoknak, akik azt mondták, nem tudom megcsinálni. Akik szerint Wimbledon csak egy egyszeri, kicsúszott eredmény volt. Nos, ez nem jött be."

Mint mondja, valamelyest leszoktatta magát az Instáról, de még így is látja azokat a gonoszkodó üzeneteket, melyekkel időről időre megtalálják őt.

"Wimbledon és a US Open után gyakran megkaptam azt, hogy ez csak egy egyszeri alkalom volt, hogy túl nagy a hájp körülöttem. Vannak, akik felhúzzák magukat azon, hogy az emberek rólam beszélnek. 'Miért csináljátok körülötte a felhajtást? És te miért csinálod magad körül?' - teszik fel a kérdéseket. Én próbálom megértetni ezekkel az emberekkel, hogy nem én posztolok ennyit magamról, hanem mások rólam."

"Persze soha nem vettem ezeket igazán a szívemre. Inkább motivációként használtam az ilyen kommenteket, hogy bizonyítsam, téved, aki azt gondolja, hogy csak egy fellángolás vagyok. Keményen dolgozom azért, hogy ide tartozzam. Igen, Wimbledon és a US Open fantasztikus volt, pedig ezekkel a tornákkal nem is igazán számoltunk erre az évre."

coco1.jpg Fotó: Europress/AFP

Gauff rendkívüli gyorsasággal hódította meg a világot. A Polona Hercog elleni wimbledoni harmadik körös meccsét több mint 5 millióan követték csak az Egyesült Királyságban. Az USA-ban minden egyéni meccse a nap legnézettebb mérkőzése volt. A US Openen pedig a Louis Armstrong Stadion akkor is megtelt, amikor páros meccset játszott.

Hat hónappal ezelőtt ebből még semmi sem látszott. Gauff az év elején azt mondta a barátainak, hogy az a célja, hogy a 800. hely környékéről bekerüljön a top 100-ba a világranglistán. Ez egy olyan ambiciózus terv volt, hogy, bár elérte, utólag ő maga is azt mondja, hogy lejjebb kellett volna tennie a lécet. Akkora nyomást tett magára, hogy mindig, amikor kikapott, legbelül mérhetetlen csalódást érzett. 

Egy édesapjával, Corey-val folytatott beszélgetés volt az, ami aztán megfelelő pályára tette a szezonját. A papa elmondta neki, hogy nem szabad ilyen fiatalon, ilyen komoly elvárásokat támasztania magával szemben. Cocóra ez a beszélgetés felszabadítóan hatott.

"Emlékeztetnem kellett magam, hogy még csak 15 éves vagyok. És, hogy még előttem az élet arra, hogy fejlődjek és teniszezzem."

Egy hónappal később Gauff otthon volt Delray Beach-en. Épp egy hétvégi gálára keresett ruhát magának az interneten, amikor jött a hír, hogy szabadkártyát kapott Wimbledonba. Minden egyéb tervét sutba dobva azonnal London felé vette az irányt.

Tíz nap múlva már az övé volt nem csak a tenisz, de az egész nemzetközi sportvilág legnagyobb története. Előbb végigszántotta a selejtezőt, majd az első fordulóban legyőzte a korábbi ötszörös bajnok, Venus Williamst, hogy aztán egészen a negyedik fordulóig meneteljen. 

coco2.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor a Venus elleni győzelmét követően megkérdezték tőle, mi a terve, meddig akar eljutni a tornán, azt válaszolta: "Az a célom, hogy megnyerjem."

Gauff meglehetősen pimaszul nyilatkozik a terveit illetően. Gyakran mondja például, hogy az a célja, hogy a valaha volt legnagyobb legyen. Eddig még senki sem mert ellentmondani neki. 

"Apu úgy nevelt, hogy mindig azt mondta, bármit elérhetek, amit csak akarok. Mindig hangsúlyozza, hogy ne korlátozzam be magam, hogy tegyem a lécet olyan magasra, amilyenre csak lehet. Szerintem ez az oka, hogy ennyire hiszek magamban." 

"Az emberek mindig az életkoromról beszélnek. Számukra nagy dolog, hogy még csak 15 vagyok, de nekem ez a valóság. Persze számomra is nagy meglepetés volt jó néhány dolog ebben a szezonban, de nem akkora, mint az emberek számára."

Gauff komoly nyomással a vállain érkezett a US Openre, de ő helytállt. Eljutott a harmadik körig, ahol Naomi Osaka verte őt meg. Ugyanabban a klubban játszottak és nőttek föl, láthatták egymást messziről. Két afroamerikai lány, akinek ugyanaz volt az álma. És ez a két lány most egymás ellen lépett pályára a világ legnagyobb teniszstadionjában. Naomi érezte és értette a pillanat jelentőségét, és a győzelmét követően közös interjúra hívta Cocót. És együtt sírtak. 

coco3.jpg Fotó: Europress/AFP

Gauffot gyakran hasonlítják a Williams testvérekhez. Ami a testalkatát illeti, Venusszal kifejezetten erős is a párhuzam. Mindketten magasak, karcsúak és gyorsak. De, míg a legtöbb játékosnak van egy jellegzetes játékstílusa, addig ő teljességgel kiszámíthatatlan. Az ember sosem tudhatja, mit húz majd elő a fegyvertárából. Van, hogy agresszíven megy előre, máskor meg az alapvonalról őrli föl az ellenfeleit. Aztán jött Linz, ahol, teljesen váratlanul meglehetősen sokat ejtett. Annyit, hogy azt lehetett gondolni, ezt előre eltervezték. Aztán kiderült, nem így történt.

"Az első fordulóban egyet ütöttem, aztán rájöttem, hogy ez működik, így aztán egyre gyakrabban használtam. De ez nem volt taktika, amit apu, vagy bárki más mondott volna nekem."

Gauff élete azonban korántsem csak a tenisz körül forog. Már akkor is rendkívül aktív volt az Instán, mielőtt még a széles közvélemény megismerte volna a nevét. Már akkor igyekezett megmutatni a történelem iránti szenvedélyét, és hatással lenni a követőire. Az Afroamerikai Történelem Hónapja nevű rendezvénysorozat keretében számos fontos tényt posztolt az amerikai rabszolga-felszabadítással kapcsolatban, melyekről az iskolában nem is tanult.

"Nekünk afroamerikaiaknak erről is fontos volna megemlékeznünk, nem csak a június 4-éről, a Függetlenség Napjáról. Ezt a napot azonban nagyon kevesen ünneplik. Meglepett, hogy sokan nem is tudtak róla."

Gauff számára rendkívül lényeges, hogy az ismertsége segítségével még több embert tud elérni a számára fontos ügyekkel. 

"Wimbledon megadta nekem a lehetőséget, hogy pénzt gyűjthessek jó célokra, és hogy erősítsem a tudatosságot az emberekben. Minden egyes győzelemmel egyre több követőm van, aminek ilyen fontos hozadéka is van. Sosem pusztán 'csak' teniszező akartam lenni."

coco4.jpg Fotó: Europress/AFP

"Manapság a fiatalok egyre több mozgalmat indítanak. Úgy gondolom, a világnak hozzá kell ehhez szoknia, ugyanis korábban az idősebbek mondták meg nekünk, mit kell csinálnunk. Az én generációm azonban elérkezettnek látta az időt, hogy felemelje a hangját és kiálljon bizonyos ügyek mellett. Követem a klímamozgalmat is, és igyekszem ennek megfelelően változtatni az életemen."

"Jó hallani, amikor azt mondják, fiatal vagyok, de nagy dolgokat viszek véghez. Az azonban elkeserít, mikor azzal jönnek, hogy 'Te fiatal vagy, nem tudsz te semmit'."

The Guardian

Hozzászólások