Salakblog - Coco Gauff édesapja: "Mondtam neki, hogy egy teniszütővel meg tudja változtatni a világot"
Coco Gauff édesapja: "Mondtam neki, hogy egy teniszütővel meg tudja változtatni a világot"
Fotó: Europress/AFP

Coco Gauff édesapja: "Mondtam neki, hogy egy teniszütővel meg tudja változtatni a világot"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/07 13:39

"A hangod annál hangosabb lesz, minél inkább meglendíted az ütődet."

Magyarázza lányának a 15 éves Coco Gauff édesapja. Corey, aki most bártulajdonos, és aki annak idején kosarazott a Georgia Egyetemen már jó ideje sejtette, hogy a lánya komoly dolgokra hivatott. 

"Én már kislánykorában mondtam neki, hogy 'Képes leszel megváltoztatni a világot egy teniszütővel."

Coco példaképei, Serena és Venus Williams már akkor Grand Slameket nyertek, amikor ő még meg sem született. Az, hogy ők afroamerikaiként is sikeresek tudtak lenni, a Gauff családot is arra ösztönözte, hogy merjenek ők is kockáztatni. Cocót a kezdetektől fogva arra biztatták, hogy ne szabjon határt az álmainak, hogy beszéljen bátran mindenről, ami csak az eszébe jut. Mielőtt Gauff elindult Wimbledonba, megemlékezett a rabszolga-felszabadításról egy Instagram-posztban.

"Sosem mondtam neki, hogy dugja a fejét a homokba, és ne vegyen tudomást olyan társadalmi kérdésekről, melyek számára fontosak" - meséli az édesapja. "És, ha egy adott dolog erkölcsileg helyes, és szeretné azt támogatni, akkor támogassa nyugodtan."

A papának olyan szinten nem voltak kétségei lánya tehetségével kapcsolatban, hogy úgy döntött, fölszámolják az atlantai családi üzletet és Floridába költöznek, csak, hogy Coco minél jobb edzéslehetőségekhez jusson. 

"Apu az oka annak, hogy ilyen bátran merek nagyokat álmodni" - mondta a 15 éves szupertehetség, mikor arról kérdezték, hogyan tudta korát meghazudtoló érettséggel megfordítani a harmadik körös meccsét Polona Hercog ellen. 

Az első szettet a szlovén lány nyerte 6:3 arányban, majd Coco egy végtelenül kiélezett, rövidítésben behúzott játszmával egyenlített. Ezt az édesanyja, Candi képtelen volt végignézni, akinek az ezt követő melldöngető ünneplése bejárta a világot. Coco utólag elárulta, remélte, hogy édesanyja jellegzetes katartikus öröméből majd internetes mém lesz. 

coco2.jpg Fotó: Europress/AFP

Candi elmondta, hogy a második szett alatt sokat nézett lefelé, és imádkozott. "Ahogy a legtöbb édesanya, én sem szívesen nézem, ahogy a lányom hibázik, és aztán dühös lesz. Úgyhogy ilyenkor csak imádkozom."

A mérkőzés előtt azt mondta a lányának, hogy egyszerre csak egy pontért harcoljon.

"Iszonyatosan büszke vagyok, hogy megfogadta a tanácsomat. Egy kicsit elveszettnek tűnt a második szettben, és nem igazán tudta, mihez fogjon. Ilyenkor az ember nem tehet mást, mint harcol. És ő pontosan ezt tette. Harcolt. Harcolt minden egyes pontért."

A család biztos abban, hogy Coco wimbledoni bajnok lesz még 20 éves kora előtt. Az azonban még őket is meglepte, hogy már ilyen fiatalon ott van a torna második hetében. 

"Messze fölülmúlja a várakozásokat, de élvezi a pillanatot és abszolút a helyzet magaslatán van" - mondja Candi. "És pont erre van szüksége, hogy ilyen szintű meccseket játsszon. Efféle tapasztalata ugyanis eddig még nem nagyon volt. Biztos voltam benne, hogy fel tud nőni az előtte álló feladathoz. Láttuk, hogyan volt képes emelni a játékán, amikor szükség volt rá."

A papa sem éppen erre számított. "Ha valaki azt mondta volna nekem két héttel ezelőtt, hogy ez lesz, elkergettem volna a fenébe. Azt mondtam Cocónak, hogy van egy kis esély rá, hogy kapjon szabadkártyát, úgyhogy elvégezzük a szükséges papírmunkát, aztán meglátjuk, mi lesz. Ehhez képest..."

Hétfőn Gauff a hetedik kiemelt, korábbi világelső, Simona Halep ellen lép majd pályára. Amilyen formában van, nem kizárt, hogy begyűjt még egy nagy skalpot.

coco3.jpg Fotó: Europress/AFP

Candi azt mondja, lánya testbeszédéből látja, hogy élvezi mindazt, ami most vele történik. 

"Érdemes megnézni az arcát. Ott van rajta a büszkeség érzése, hogy 'Harcoltam és győztem.' Nincsenek nagy gesztusai, de az alázat, a hála az ott van a tekintetében, ahogy az is, milyen nagyra értékeli az elmúlt napok eseményeit."

A sikernek vannak árnyoldalai is; édesapja fel is készítette őt arra, hogy bizony kritikákkal is szembe kell majd néznie.

"Olyan nincs, hogy mindenki egyetért majd veled azokban a dolgokban, amelyek mellett kiállsz. De, ha a szíved mélyén úgy érzed, hogy azok jó dolgok, akkor tarts ki mellettük" - mondja Corey.

"Most az egész család csodálatosan érzi magát" - mondja boldogan Candi. "Mindenki drukkol neki. Mögötte áll egy egész város. Sőt, egy egész ország."

The Telegraph

Hozzászólások