Salakblog - Clijsters a vereség ellenére jó érzésekkel tért vissza a pályára
Clijsters a vereség ellenére jó érzésekkel tért vissza a pályára
Fotó: Europress/AFP

Clijsters a vereség ellenére jó érzésekkel tért vissza a pályára

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/18 14:55
Kim Clijsters közel nyolc év kihagyás után tért vissza a teniszpályára a dubaji tenisztorna első fordulójában. Bár az idei Ausztrál Openen döntőig menetelő Garbine Muguruza nagy falatnak bizonyult, a második szettben nagy küzdelemre kényszerítette a világranglista 16. helyén álló spanyolt. Clijsters a találkozó után elmondta, pozitív érzésekkel távozott a pályáról.

Tavaly szeptemberben a belga teniszező váratlanul bejelentette, második alkalommal is megpróbál visszatérni a profi teniszezők közé. "Az elmúlt hét évben főállású anyuka voltam. Imádom is, de tényleg. Ugyanakkor a profi teniszezők életét is imádtam. És őszintén szólva hiányzik az az érzés. Mi lenne, ha mindkettőt megpróbálnám? Lehetek szerető anyukája a három gyermekemnek, egyúttal a legjobb teniszező, akivé csak válhatok? Belevágok. Megpróbálok még egyszer visszatérni. Találkozunk 2020-ban" - mondta a közösségi oldalain közzétett videóban.

Hét év főállású anyaság után ismét visszatér a négyszeres Grand Slam-győztes teniszező | Hosszabbítás

Kim Clijsters második alkalommal is kísérletet tesz arra, hogy visszatérjen a profi teniszezők közé. Az egykori világelső 36 évesen, hét év kihagyás után, három gyermek édesanyjaként döntött a folytatás mellett, miután úgy érezte, hiányzott neki a profi sport világa.

Clijsterst saját bevallása szerint azok az anyák ösztönözték a profi sporthoz való visszatérés felé, akik kiválóan szerepeltek a WTA Touron az elmúlt években. Ebben egyébként ő maga is élen jár, hiszen pályafutása legnagyobb sikereit anyaként érte el. A US Opent 2009-ben és 2010-ben is megnyerte, majd ezt követően 2011-ben az Ausztrál Opent is behúzta, melynek köszönhetően világelső lett. Azóta is ő az egyetlen játékos, aki anyaként egyéni Grand Slamet nyert és a világranglistát is vezette.

Visszatérését egy kisebb sérülés lelassította, így a vártnál valamivel később, a dubaji versenyen kezdte meg pályafutásának harmadik szakaszát. Muguruza személyében kifejezetten nehéz ellenfelet kapott, hiszen a spanyol lány nemrég döntős volt az Ausztrál Openen, ezt azonban pozitívumként is lehet értékelni, hiszen reálisabb képet kaphatott, hol tart jelenleg. Ez alapján kifejezetten bizakodó lehet, hiszen a 6:2-es első szett után képes volt megszorongatni a torna kilencedik kiemeltjét, pár ponton múlt, hogy kiharcolja a döntő szettet.

Vereséggel tért vissza Clijsters | Hosszabbítás

A korábbi világelső Kim Clijsters hétéves kihagyás után hétfőn vereséggel tért vissza: a 2,643 millió összdíjazású dubaji keménypályás tenisztorna nyitónapján két játszmában maradt alul Garbine Muguruzával szemben. A belga játékos rögtön az első adogató játékát elvesztette, majd spanyol riválisa még egyszer brékelt, így utóbbi alig több mint fél óra leforgása alatt szettelőnybe került.

"Jól éreztem magam a pályán. Úgy gondolom, képes voltam kezelni a sebességet. Alapvonalról tartottam vele a lépést"magyarázta Clijsters. "Nem tértem volna vissza, ha nem hinnék abban, hogy képes vagyok erre. Lehet, hogy szükségem lesz 10 mérkőzésre, hogy a kezdetektől fogva azon a szinten teniszezzek, mint a második szettben. Türelmes vagyok, elvégzem a szükséges munkát és küzdeni fogok. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő" - értékelte a Muguruza elleni találkozót. Szerinte bizonyos szakaszokban egyértelműen ő irányított.

"A második szettben egyértelműen meccsben voltam. Úgy éreztem, hogy a labdamenetek egy részében én domináltam. Mindenképpen jó érzés, hogy az első szett játéka után megmutattam azt a teniszt, ami igazából az enyém. Ez egyértelmű pozitívum erről a mérkőzésről, igyekszem erre építeni a következő meccseimen."

Clijsters többször elmondta, hogy a visszatérést csak a családja teljes támogatással vállalhatta. Volt kosárlabdázó férjével, Brian Lynch-csel három közös gyermekük van: Jada, Jack és Blake. "Jada annyit mondott, vágjak bele. Ha úgy érzem, szükségem van rá, csináljam. Jack, a középső gyerekünk azt mondta, remélem, elveszíted az első mérkőzésed, és gyorsan hazaérsz. Máshogy éreznek. A legfiatalabb még túl kicsi, hogy megértse, de ő is támogat a maga módján. Kijönnek az edzéseimre, sőt, az akadémián már ők is játszanak."

000_1P27FI.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyelőre nincsenek konkrét céljai a visszatéréssel a belga teniszezőnek, legalábbis olyan, amit tornagyőzelmekben vagy világranglista-pontokban ki lehetne fejezni. Elsősorban saját magának szeretne megfelelni. "Vannak elvárásaim a teljesítményemmel kapcsolatban. Nem konkrét győzelemről vagy a világranglistáról van szó, sokkal inkább személyes, egyéni elvárásokról. Az az érzés számít, úgy játszom-e, ahogyan én szeretnék. Leginkább idáig szeretnék eljutni" - mondta Clijsters, aki legközelebb Mexikóban, a Monterrey Openen játszik.

Hozzászólások