Salakblog - Chunggal találkozik Federer az Ausztrál Open elődöntőjében
Chunggal találkozik Federer az Ausztrál Open elődöntőjében
Fotó: Europress/AFP

Chunggal találkozik Federer az Ausztrál Open elődöntőjében

Németh DánielNémeth Dániel
2018/01/24 13:47

A férfiaknál és a nőknél is kialakultak az elődöntők párosításai az Ausztrál Open tizedik játéknapján. A hölgyeknél Angelique Kerber és Simona Halep találkoznak egymással a legjobb négy között, miután mindketten könnyedén vették a negyeddöntős akadályt. Ami az urakat illeti, itt is érvényesült a papírforma, Roger Federer a torna meglepetésemberével, Hyeon Chunggal találkozik. Összefoglalónk. 

Angelique Kerber - Madison Keys 6:1, 6:2

Anqelique Kerber és Madison Keys korábban Charlestonban és Eastbourne-ban is játszottak már rendkívül szoros mérkőzéseket. Ezúttal azonban épp olyan sima végeredmény született, mint amennyire Kerber általában véve is uralni szokta kettejük mérkőzéseit.

Ennyire sima találkozóra így sem lehetett felkészülve a közönség, Kerbernek ugyanis csak 51 percre volt szüksége, hogy legyőzze a 2017-es US Open döntősét. A korábbi világelső fogadóként csupán négy pontot veszített és 13 nyerőt ütött a találkozón.

"Tudtam, hogy mire kell számítanom" - kezdte a mérkőzés utáni interjút Kerber. "Madison keményen üt és nagyon jó szervái vannak. A meccs első pontjától kezdve igyekeztem agresszíven játszani, figyeltem a mozgásomra és próbáltam minél több labdát visszaadni. Nem gondoltam a mérlegünkre. Minden meccs nulláról indul. Nagyon éreztem a labdát és élveztem a meccset. A pályán próbáltam a saját játékomat játszani. Remek érzés volt, hogy ez ismét sikerült."

Keys a negyeddöntőig vezető úton szettet sem veszített a tornán, Kerber ellen azonban nem volt ellenszere. 13 nyerő mellett ütött 20 ki nem kényszerített hibát is. "Nagyon jó és agresszív jelenleg. Kevesebb időt hagy neked, különösen a tenyereseivel. Ami mások ellen biztonsági ütésnek számít, az itt nem működik. Át fogja venni az irányítást, és remekül ért ahhoz, hogy minden labdát visszaadjon, ugyanakkor még rossz helyzetbe is hozzon."

Kerberre az elődöntőben kemény ellenfél vár, a világelső Simona Haleppel játszik.

Simona Halep - Karolina Pliskova 6:3, 6:2

A világelső nagyon meggyőző tenisszel győzött Pliskova ellen. A két top 10-es játékos csatája előzetesen izgalmas meccsnek ígérkezett, ám végül itt sem láthatott sokkal szorosabb csatát a közönség, mint Kerberék meccsén. A román teniszező 1 óra 10 perc alatt búcsúztatta cseh ellenfelét, és készülhet karrierje első elődöntős Ausztrál Open-meccsére.

Pedig Pliskova szempontjából ígéretesen indult a találkozó, 3:0-ra is vezetett, csakhogy ezt követően Halep zsinórban kilenc játékot nyert, amire nem volt válasza a korábbi világelsőnek. A második szettben 0:3-as állás után ugyan tudta még párszor hozni az adogatását Pliskova, de a fordítás nem volt benne a játékában.

"Nem ez volt életem legjobb kezdése" - nyilatkozta Halep. "Tudtam, hogy újra kell kezdenem, különösen az első három játék után. Csökkentenem kellett a rontások számán és javítanom a mozgásomon. A végén ezt egészen jól sikerült megoldanom. Utána már ki tudtam nyitni a pályát, a saját stílusomat játszottam és remekül szerváltam. Minden jól alakult számomra."

Halep valóban kiválóan adogatott, az első szervák mögött 76%-ban nyerte a pontokat, és a gyenge kezdést követően egyszer sem bukta el az adogatását. Ami egészen megdöbbentő, hogy Pliskova - aki tavaly a legtöbb ászt ütötte a nők között - csak minden második pontot nyerte meg az első szervái mögött.

Az elődöntő ezen az ágon izgalmas csatát ígér a nőknél, 4-4 Halep és Kerber egymás elleni mérlege és talán nem túlzás kijelenteni, hogy a női mezőny két legjobb formában lévő játékosa találkozik a legjobb négy között.

Az elődöntők párosításai

Hyeon Chung - Tennys Sandgren 6:4, 7:6, 6:3

Hyeon Chung tovább folytatta hihetetlen menetelését az Ausztrál Openen. A 21 éves dél-koreai teniszező 2004 óta a legalacsonyabban rangsorolt játékos lett, aki eljutott a torna elődöntőjéig, akkor a 86. helyen álló, de így is döntőig menetelő Marat Safinnak sikerült a bravúr.

Azt már láttuk, hogy Chung nagyon jól tud teniszezni akkor, ha ő az esélytelenebb játékos, ezúttal viszont tőle várták a győzelmet a 97. helyen álló Sandgren ellen. A dél-koreai játékán egyáltalán nem érződött a nyomás, remekül adogatott (76%-ban beütötte az első szerváit). Az első játszmában korán brékelt, majd végig is vitte az előnyét.

A második szett szorosabban alakult, itt már Sandgren is megkapta a maga lehetőségeit, 5:4-nél azonban nem tudta kiszerválni a szettet. Novak Djokovic ellen már láthattuk, mennyire veszélyesen tud teniszezni Chung a tie-breakekben, ezúttal is győztesen jött ki a rövidítésből a dél-koreai. A harmadik szett hasonlóan alakult az elsőhöz: Chung korán brékelt és adogatóként be is fejezte a meccset.

"Az utolsó játékban rengeteg gondolat volt bennem. Ha nyerek még egy pontot, történelmet írok Koreának... Nyugodtnak kellett maradnom, mert a mérkőzés még nem ért véget, ezért hát nyugodt is voltam a befejezésig. Az emberek Koreában szerintem az Ausztrál Opent nézték, mert most történelmet írtunk" - nyilatkozta Chung a találkozó után.

Chung emlékezetes mérkőzésen győzte le a legjobb tizenhat között példaképét, Novak Djokovicot, és az elődöntőben egy másik legendával is összecsaphat: a címvédő és 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer vár rá.

Roger Federer - Tomás Berdych 7:6, 6:3, 6:4

Nem, ez a mérkőzés egyáltalán nem indult annyira jól Roger Federer számára, mint a tavalyi harmadik körös mérkőzésük, amikor valósággal átgázolt cseh ellenfelén. A svájci játéka rozsdás volt az elején, Berdych el is vette az adogatását. Federer 3:0-s hátrányban kezdett el jól (vagyis inkább jobban) teniszezni, jöttek a nagy szervák és alapvonalról is hatékonyabb lett.

Mirkának, Federer feleségének sem tetszett a meccs első fele

5:4-nél Berdych adogatóként egy pontnyira került a szettelőnytől, végül mégis Federeré lett a játék. Innentől kezdve meg sem álltak a tie-breakig, ahol a svájci akarata érvényesült, egyetlen pontot engedélyezett ellenfelének. Berdych a második szettben is sokáig jól tartotta magát, a végén azonban ismételten nem tudott mit kezdeni a tavalyi bajnok ritmusváltásával.

A harmadik szettben egyszer ugyan visszajött a brékhátrányból Berdych, Federer győzelme nem forgott veszélyben. A svájcinak ez volt a 20. sikere a cseh játékos ellen. A következő fordulóban viszont olyan ellenfél vár rá, akivel még soha nem teniszezett. Sőt, amennyiben Kyle Edmund legyőzné Marin Cilicet az elődöntőben, akár a fináléban is játszhatna ismeretlen játékossal.

"Soha nem játszottam Chunggal vagy Edmunddal, jó dolog új nevekkel találkozni. Lenyűgöző az, ahogyan eljutottak az elődöntőig. A Chung-Djokovic meccsből láttam a legtöbbet. Chung nagyon tehetséges, nyilvánvalóan nincs veszítenivalója. Igyekszem ugyanezt mondogatni magamnak is, és meglátjuk, mi lesz a végén" - mondta Federer.

A férfiak elődöntős párosításai

 

Hozzászólások