Salakblog - Casper Ruud, aki utolsó nekifutásra csak kiharcolta a NextGen-vb-részvételt
Casper Ruud, aki utolsó nekifutásra csak kiharcolta a NextGen-vb-részvételt
Fotó: Europress/AFP

Casper Ruud, aki utolsó nekifutásra csak kiharcolta a NextGen-vb-részvételt

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/05 09:37
Ha Casper Ruud a 2017-es riói torna elődöntőjében beütötte volna a mérkőzéslabdáját, lehet, hogy már két évvel ezelőtt is kijutott volna a NextGen-világbajnokságra. Ami azonban késik, nem múlik, és a 20 éves norvég az idén végre kvalifikálta magát Milánóba.

Ruud a torna nyitómeccsét játssza kedden, a szerb Miomir Kecmanovic ellen. Ez a szezon végre meghozta számára azt a komoly előrelépést, amire már régóta készült. Az idén 50 helyet jött előre a világranglistán, lejátszotta első ATP-döntőjét Houstonban, és szerzett két elődöntőt is, Sao Paolóban és Kitzbühelben. 

"Erre a hétre vártunk mindannyian" - mondta Ruud. "2017. elején nagyon jól ment a játék, és jól is álltam a milánói helyekért folytatott versenyben. Végül azonban lecsúsztam a vb-ről. Az idén az volt az egyik legfontosabb célom, hogy végre itt lehessek. Ez volt az utolsó esélyem, szóval azt is mondhatjuk, hogy szépen zárom le a NextGen-karrierem."

"Többnyire idősebb játékosok ellen lépük pályára a touron, úgyhogy jó móka, hogy itt egymás ellen mérkőzhetünk. Az egyedi pontozási rendszernek köszönhetően bárki megverhet bárkit, úgyhogy erre fel kell készülnünk."

Ha Ruudnak meg kellene neveznie azt a hetet, amely a legnagyobb hatással volt a pályafutására, ő még mindig azt a bizonyos 2017-es riói versenyt választaná. Mindössze 18 éves volt akkor, a világranglista 208. helyén állt, és szabadkártyával vehetett részt a tornán. Ez volt élete második tour-szintű főtáblája, és komoly meglepetéseket okozott kiváló salakosok ellen.

"Minden meccsen én voltam az esélytelen. Senki sem ismert, nem tudta, hogy játszom. Fogalmuk sem volt, mire számíthatnak tőlem. Én viszont szinte mindegyiküket láttam már a tévében játszani."

ruud1.jpg Fotó: Europress/AFP

Az elődöntőig menetelt, ahol Pablo Carreno Busta ellen még mérkőzéslabdája is volt. A spanyol ezt hárította és megnyerte a következő kilenc játékot, amivel ő jutott be a torna döntőjébe. Győzelme esetén Ruud bekerült volna a top 100-ba, aminek eredményeként jó néhány főtábla kijutott volna neki a szezon során, ehelyett azonban Challenger-tornákon kellett indulnia. 

Hamarosan kibékült a helyzettel, kőkeményen dolgozott tovább, és végül idén márciusban csak összejött az a top 100. Ráadásul ez a siker nem egy kiugró eredménynek volt köszönhető, hanem a kiegyensúlyozott teljesítményének. 

"Nagy dolog persze, hogy 18 évesen egy pontra voltam az első száztól. Ez utána sokáig ott is volt még a fejemben, nagyon nehezen tudtam megemészteni. Teljesen másképp is alakulhatott volna a szezonom. Összességében azonban ez volt eddig a legjobb évem. Kiegyensúlyozott voltam, és érettebb lett a játékom és a viselkedésem is ahhoz a riói héthez képest."

Casper sokat köszönhet édesapjának, a korábbi top 50-es játékosnak, Christian Ruudnak. Elismeri, hogy Norvégia nem épp egy tenisznagyhatalom, így aztán jól jött, hogy legalább az édesapja a rendelkezésére állt, amikor ütőpartnerre volt szüksége. Ráadásul a papa arról is tudott neki mesélni, hogyan kell elkezdeni fölépíteni egy teniszkarriert. 

"Mindig ott volt nekem és próbált terelgetni engem. Tizenhárom-tizennégy évesen könnyen elkalandozik az ember figyelme, apu azonban szigorú volt, mert tudta, hogy már az elejétől komolyan kell készülni. Voltak áldozatok, amiket meg kellett hozni, de már most megérte."

ruud3.jpg Fotó: Europress/AFP

A milánói szereplés az elmúlt évek kemény munkájának egyik jutalma. Azzal, hogy egy hónap múlva már 21 lesz, tulajdonképpen veteránnak számít a NextGen-mezőnyben. Ruud azonban bízik abban, hogy komolyat menetel majd a héten, ami megnyitja az utat egy újabb szintlépés felé 2020-ban. 

"Nem mondom, hogy öregnek érzem magam, de tény, vannak fiatalabbak, akik jobban teljesítenek, mint én. Ez mindenképp nagy motivációt jelent a számomra. Néhány lépéssel mögöttük vagyok, de ez az év jó alapokat ad ahhoz, hogy jövőre megint nagyot lépjek előre."

ATPTour

Hozzászólások