Salakblog - Caroline Wozniacki az Ausztrál Open női bajnoka
Caroline Wozniacki az Ausztrál Open női bajnoka
Fotó: Europress/AFP

Caroline Wozniacki az Ausztrál Open női bajnoka

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/01/27 12:53

A most vagy soha nyilván túlzás. Ilyesmiről nem is volt szó.

Nem is lehetett, hisz mind Caroline Wozniacki, mind Simona Halep karrierjében van még bőven. De azért komoly teher volt a vállukon, hogy most ezt akkor végre meg kellene már csinálni. Így aztán a szív és a láb mellett - amiről Szántó Petra írt a beharangozójában - egyértelmű volt, hogy az idegeknek is hihetetlenül nagy szerepe lesz majd a döntőben.

Abban döntőben, ahol a világelsőség is tét volt. Ami persze aligha jutott közben eszükbe, hisz ezt a célt korábban már mindketten elértek. Egy ennél sokkal feljebb való álom, a Grand Slam-győzelem lebegett a szemük előtt.

Ahogy arra számítani lehetett, a meccs elején Woznicaki volt a frissebb, az energikusabb, Halep egy árnyalattal fáradtabbnak, enerváltabbnak tűnt. Nem meglepő ez, hisz a román lány egy brutális Kerber elleni elődöntőt követően érkezett a fináléba, míg a dán a belga Mertens legyőzésével egy simább, rövidebb meccsen harcolta ki a döntőbe kerülést.

Wozniacki 3:0-val indította a meccset, ám Halep két semmire megnyert adogatójátékkal jelezte, hogy ő bizony megérkezett a mérkőzésbe. Ez azonban egyáltalán nem ingatta meg Carót, aki különösebb gond nélkül hozni tudta a szervagémjeit, és 5:2-nél már ott volt a szett megnyerésének kapujában.

Miután Halep hozta a kötelezőt, Wozniacki 5:3-nál adogathatott a játszmáért. És a meccsen most először megmutatkoztak az idegek. A dán bizonytalanabbá vált, és a román lány három break-labdához jutott, melyek közül a harmadikat ki is tudta használni. Ezután simán hozta a saját adogatójátékát, és kiegyenlített. Azt, hogy vissza tudott jönni, elsősorban a szívósságának köszönhette, na és annak, hogy rendkívül magas színvonalon adogatott.

wozniacki

Fotó: Europress/AFP

Az első szettről rövidítés döntött. Wozniacki kezdett jobban, ráadásul úgy, hogy Halepnek lettek volna éppen lehetőségei, csak nem tudott élni velük. Simona mindent megpróbált, de Caro stabil és határozott tudott maradni, így végül övé lett a szett. Összességében talán még jobban is járt, mintha sima 6:3-mal húzta volna be a játszmát. Az elődöntőben már amúgy is meggyötört ellenfelét még tovább fárasztotta.

A második szett két sima gémmel indult, de aztán Halep második adogatójátéka óriási küzdelmet hozott. A román lány négy break-labdával is szembesült, végül azonban a maga javára tudta fordítani a bő tízperces szervagémet. Az ötödik gémben Simona jelzett a mérkőzésvezetőnek, hogy ápolási szünetre lenne szüksége és térfél-cserénél jött is a segítség. A román lány  közérzetével volt gond, az orvos megvizsgálta, a vérnyomását is mérték.

Csordogáltak a gémek egymás után, Wozniacki passzívabbá vált, és az adogatójátékai pedig szorosabbak lettek. Olyannyira, hogy 4:3-nál Halep brekaelni tudott, mindezt ráadásul úgy, hogy érződött, fizikailag mélypontra került. Simona egy újabb adag break-labdát hárítva, iszonyatos erőtartalékokat mozgósítva kiszerválta a játszmát, és teljesen megérdemelten egyenlített.

halep

Fotó: Europress/AFP

Ekkor az óriási hőségre, valamint a magas páratartalomra való tekintettel 10 perces szünetet rendeltek el.

A döntő játszmát 2:0-lal kezdte Wozniacki, ráadásul úgy, hogy Halep nem árt rosszul egyik játékban sem. Ami pedig a legrosszabb a román lány számára, hogy fizikálisan rengeteget tett bele ebbe a két gémbe. Eredmény nélkül. Ekkor egy kritikus játék következett. Olyan volt, mintha Halep az életéért küzdött volna, ami szimbolikusan talán igaz is volt. Vissza is tudta venni az elvesztett adogatójátékot.

A break azonban sokat kivett belőle, és azonnal, semmire elbukta az adogatását. Utána viszont ismét visszavette. Abban, hogy a lányok ennyire feljavultak fogadóként valószínűleg nagy szerepe van a mentális tényezőknek is. Az adogatón ugyanis mindig nagyobb a nyomás. Az a nyomás, ami a döntő szettben egyébként percről-percre fokozódott.

Halep fokozatosan magához ragadta a kezdeményezést. Ő volt a bátrabb, ő nyúlt mélyebbre magában, és ő tűnt taktikusabbnak is. Wozniacki pedig 4:3-as Halep-vezetésnél ápolási szünetet kért. Ezt követően a dán kiegyenlített egy break-kel, és mintha újból erőre kapott volna, aminek eredményeként hozni tudta a saját adogatását is. És fogadhatott a meccsért.

Ez valószínűleg segítette őt, így tudta könnyebben befejezni a mérkőzést. Két óriási labdamenetekkel zárult a finálé, ami méltó volt kettejükhöz, és a döntő színvonalához. Caroline Wozniacki végül teljesen megérdemelten megszerezte élete első Grand-Slam-trófeáját.

De le a kalappal Simona Halep előtt is.

"Erről a pillanatról álmodtam hosszú évek óta" - mondta az újdonsült Ausztrál Open-bajnoknő. "És most itt állok, és az álmom valóra vált. Rengeteg embernek tartozom köszönettel, de legfőképp édesapámnak, aki hét éves korom óta mellettem van. Voltak hullámhegyek és völgyek, de te, apa minden fontos lépésnél velem voltál és végigkísértél az úton."

"Természetesen szomorú vagyok" - mondta Halep. "De Caroline ma jobb volt, mint én. Harcolni fogok, és tudom, hogy sok év áll még előttem. És remélhetőleg vár még rám a mai hasonló kihívás a jövőben."

Ausztrál Open, női döntő

Caroline Wozniacki - Simona Halep 7:6(2), 3:6, 6:4

 

Hozzászólások