Salakblog - "Az ágyból is a férjemnek kellett kiemelnie” - a korábbi világelső a pályafutását lezáró betegségéről beszélt
"Az ágyból is a férjemnek kellett kiemelnie”- a korábbi világelső a pályafutását lezáró betegségéről beszélt
Fotó: Europress/AFP

"Az ágyból is a férjemnek kellett kiemelnie” - a korábbi világelső a pályafutását lezáró betegségéről beszélt

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/12/29 13:18
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
Caroline Wozniacki a 2020-as Ausztrál Openen fejezte be pályafutását. Két évvel korábban súlyos autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála, amely sajnos lehetetlenné tette, hogy továbbra is magas szinten sportoljon. A korábbi világelső egy friss interjúban beszélt arról, hogyan alakította át életét és mentalitását betegsége miatt.

Wozniacki a Bild am Sonntagnak adott interjúban pályafutása utáni életébe, a betegségével folytatott harcba, életmódváltásába, és jövőbeli terveibe is betekintést engedett.

Az Ausztrál Open-bajnok mindössze 29 évesen vonult vissza, miután 2018-ban rheumatoid arthritis nevű autoimmun betegséget állapítottak meg nála. Ez egy gyógyíthatatlan mozgásszervi betegség, mely kordában tartható ugyan, de vannak napok, amikor nem lehet mit tenni ellene. Wozniacki számára lehetetlenné vált, hogy folytassa a teniszt.

„2018-ban pályafutásom csúcsán voltam, amikor megkaptam a diagnózist: rheumatoid arthritis. Januárban megnyertem az Ausztrál Opent, 2018 az én nagy évem lehetett volna, de a US Open előtt ízületi fájdalmak, állandó fáradtság, és más megmagyarázhatatlan tünetek jöttek elő. Olyan mérkőzéseket veszítettem el, melyeket könnyedén megnyerhettem volna”- árulta el, hogyan kezdődtek a problémák.

„Nem tudtam felemelni a karomat, fájt a vállam, a könyököm, a kezem és a lábam is. Nehezemre esett megfésülködni, és kikelni az ágyból”- tette hozzá.

Súlyos, gyógyíthatatlan betegséggel küzd a korábbi világelső | Eurosport

Caroline Wozniacki az Elina Svitolina ellen elszenvedett csütörtöki vereségét követően először beszélt arról, hogy a US Opent megelőzően a rheumatoid arthritis nevű autoimmun betegséggel diagnosztizálták. Ez a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, aminek ugyan kezelhetőek a tünetei, gyógymód nem létezik rá.

A mélypontot akkor élte meg, amikor egyik nap olyan nagy fájdalmakkal ébredt, hogy a férjének kellett kiemelnie az ágyból. Wozniacki képtelen volt megmozdulni, rögtön orvoshoz fordult. A pontos diagnózis csak hónapokkal később született meg, ez az időszak különösen nehéz volt számára.

„Több idegőrlő hónapig tartott, míg az orvos kitalálta, miért nem érzem jól magam. Sportoló vagyok, aki a legmagasabb szinten játszott, és direkt összeköttetésben állt a tornák orvosi csapatával, mégis komoly nehézségeket okozott, hogy megkapjam a megfelelő diagnózist.”

Wozniacki elmondása alapján az orvosok eleinte arra gyanakodtak, hogy a megterhelő versenynaptár miatt fáradt el, sőt, többször azt mondták neki, egyszerűen formán kívül van, esetleg várandós, vagy a probléma csak a fejében létezik.

A nehéz időkben családja és férje álltak mellette, de Wozniacki még így is sokszor egyedül érezte magát, amiért nem tudta szavakba önteni, mi a probléma vele. Mikor végre kiderült, mi az oka gyengeségének, megkönnyebbült, és ahogy ő fogalmaz, elkezdett új célokat megfogalmazni, és megszületett új énje.

Mindent köszi, Caro! | Eurosport

"Az volt a célom, hogy harcoljak. Úgy harcoltam, mintha az életem múlt volna rajta. Ennek fényében az eredmény nem is számít, mert mindent kiadtam magamból. Mindent megtettem, amit csak tudtam. Szerintem ez hűen tükrözi a pályafutásomat, erről váltam ismertté" - mondta Caroline Wozniacki profi karrierje utolsó mérkőzését követően.

Visszavonulása óta alig teniszezik, a sport azonban továbbra is szerves része életének, úgy gondolja, a rendszeres edzések megkönnyítik, hogy együtt tudjon élni problémáival. A mindennapokat illetően kontroll alatt tartja betegségét, ez annak is köszönhető, hogy folyamatosan lejegyzeteli, mit evett az adott nap, mennyit mozgott. Ugyanakkor előfordul, hogy egy-egy nap alig bír megmozdulni.

„Ez történik, ha különösen fáradt vagyok, túl sok stressz ér, vagy túlterhelem a szervezetem. Meg kellett tanulnom, hogy óvatosabb legyek, és hallgassak a testemre.”

Wozniacki a tenisz utáni életben a családját szeretné előtérbe helyezni, szerencsére betegsége a gyermekvállalást nem akadályozza. A korábbi világelső a közeljövőben szeretne anyai örömök elé nézni.

Hozzászólások