Salakblog - Az ember, aki Djokovic és Federer keveréke, és lazán berobbanhat a következő hetekben
Az ember, aki Djokovic és Federer keveréke, és lazán berobbanhat a következő hetekben
Fotó: Europress/AFP

Az ember, aki Djokovic és Federer keveréke, és lazán berobbanhat a következő hetekben

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/08/06 12:35
A legjobb amerikai teniszezőket is legyőző Brandon Nakashimát wimbledoni bajnok edzi, 19 évesen megjegyezheti a nevét a világ a járvány utáni "új életben".

28 meccs, 10 vereség és 18 siker, többek között olyan top 50-es játékosok ellen, mint Sam Querrey, Hubert Hurkacz, valamint Reilly Opelka - és akkor Jack Sock, Tennys Sandgren vagy épp Steve Johnson legyőzéséről még nem is beszéltünk. A 19. életévét a napokban betöltő, vietnami felmenőkkel rendelkező, de San Diegó-i születésű Brandon Nakashima a koronavírus-járvány miatti szünetet megelőzően már negyeddöntőt játszott ATP 250-es tornán (Delray Beachen Kei Nishikori 2008-as menetelése óta nem volt olyan fiatal játékos a legjobb nyolcban, mint ő, szabadkártyásként Jiri Veselyt és Cameron Norrie-t is megverte, Yoshihito Nishioka ellen nagyon szoros meccsen kapott ki), a kényszerpihenő után azonban végérvényesen berobbanhat a tenisz közéletébe.

Félig-meddig megtette már ezt júliusban és augusztus első két napján, múlt vasárnap gémet sem veszített Sock ellen a WorldTour Tennis döntőjében, ráadásul az egész sorozat ötödik legeredményesebb férfi játékosa lett Taylor Fritz és a már említett Sandgren, Sock, Querrey hármas mögött. Egyáltalán nem rajta múlt, hogy csapata, a Sloane Stephens és Eugenie Bouchard fémjelezte Chicago Smash a mindent eldöntő szuper tie-breakben alulmaradt a New York Empire ellen, legjobbja volt az illinois-i alakulatnak. 

A világranglistán jelenleg 220. Nakashima juniorként 3. helyig jutott, 2018-ban negyeddöntőzött a Roland Garroson, majd megnyerte az ITF Junior Masterst, mígnem a Virginiai Egyetem kiemelkedő teniszezőjeként a 2019-es US Open-elődöntő után úgy döntött, itt az ideje profivá válni. Idén januárban simán győzött Rancho Santa Fében egy Future-tornán, és meglepően hamar sikerélményeket gyűjtött a challengereken is, Dallasban például 6-2, 6-3-mal, mindössze 45 perc alatt intézte el a szebb napokat is látott Bernard Tomicot.

Gyors ütemű fejlődése (na meg az, hogy öt hónap alatt bő 700 helyet lépett előre a rangsorban) meglepőnek tűnhet, de korántsem véletlen. A "B-Nak" becenévre hallgató a fentebb említett pályaív miatt egyelőre nem tart ott a világranglistán, mint a vele szinte egykorú Jannik Sinner, ugyanakkor sokan úgy tartják, formája és fizikai-mentális adottsága, no meg a neki kedvező körülmények miatt év végére simán betörhet a legjobb 100-ba.

A 185 centi magas, 78 kilós tehetség február óta dolgozik együtt az 1987-es wimbledoni bajnok Pat Cashsel, aki tovább csiszolt játékán az utóbbi hetekben, főleg a háló mögötti munkát gyakorolták. A néhány éve Wimbledonban Rafael Nadallal melegítő amerikai példaképe Roger Federer, mozgása és néhány játékeleme hasonlít is a svájci klassziséhoz (talán azért, mert Federer videóin nőtt fel), ám valódi erőssége a parádés ütőkezelése, erős lábmunkája és kétkezes fonákja, ami miatt viszont többen a fiatal Novak Djokovic képét látják benne - ezt egyébként maga Nakashima is így érzi. 

"Nagyon figyelni kell erre a srácra, mert különleges. Kedvelem a stílusát és a hozzáállását, nagyszerű a fonákja, jók a szervái és erős fejben. Szurkolója lettem" - mondta még februárban honfitársa, Francis Tiafoe. Cash úgy nyilatkozott róla, az egyik legtehetségesebb játékos, akit valaha látott, és ilyen mentális energiával nagyon hamar ott lehet a legjobbak között a Grand Slameken, sőt, azon sem döbbenne meg, ha kedvenc tornáján, a US Openen már idén a második hétig jutna. 

Amerikai szakértők is kiemelik, hogy minden borításon remekül lát a pályán, hamar kiismeri ellenfeleit, ez pedig jól párosul azzal, hogy játékában nincs igazi gyenge pont, így csupán idő kérdése, hogy mikor teljesíti be a róla szóló jóslatokat. "Az alapvonalról stabil, a nagyobb ütéseken és az izmain dolgozunk, hogy még több nyerőt üssön. Van pár hasonló karakterű játékos a mezőnyben, épp ezért próbálunk valami különleges elemet csempészni a stílusába, bár egyelőre az is sokszor elegendőnek bizonyul, hogy a tie-breakeket nagyon nehéz megnyerni ellene" - tette hozzá Cash.

Nakashima saját énjét nyugodtnak érzi a pályán, és nem véletlenül kapta meg a "Csendes gyilkos" becenevet, hisz a való életben is szerény személyiség. "Sosem mutatok túl nagy érzelmeket, igyekszek mindent kontrollálni meccs közben, ezáltal minél kevesebb ki nem kényszerített hibát vétek. A közelmúlt eredményei megerősítettek, több önbizalmam lett, és ma már képes vagyok elhinni, hogy partiban tudok lenni a legjobbakkal is" - fogalmazott.

Három és fél évesen fogott a kezében először teniszütőt, vietnami nagypapája vitte őt le először a közeli pályára. Bő tizenöt évvel később nyugodtan lehet állítani: nagyon jól tette. 

részben via tennis.com, ubitennis.net

Hozzászólások