Salakblog - Botrány a Garroson: egymást taposták a szurkolók a Wawrinka-Dimitrov meccsen
Botrány a Garroson: egymást taposták a szurkolók a Wawrinka-Dimitrov meccsen
Fotó: Europress/AFP

Botrány a Garroson: egymást taposták a szurkolók a Wawrinka-Dimitrov meccsen


2019/06/01 10:46
Stan Wawrinka és Grigor Dimitrov mérkőzése számított a pénteki játéknap egyik legjobban várt találkozójának, amely nem véletlenül a Suzanne-Lenglen pályára volt előzetesen kiírva. A torna szervezői viszont úgy döntöttek, hogy a mérkőzést az 1. számú pályán kezdik el, ezzel viszont minden a feje tetejére állt a Garroson.

A Roland Garros sajátossága, hogy nem használnak világítást a találkozókon. Ez azt jelenti, hogy a párizsi időjárás és fényviszonyok alapján maximum este 10 óráig lehet játszani. Ezt 2011-ben szinte teljesen ki is használták, hiszen akkor egy Monfils-Fognini találkozó 21:57 perckor fejeződött be (ez eddig a leghosszabb ideig tartó meccs a Garroson, ha a sötétedést vesszük figyelembe). Ezzel a helyzettel minden évben megbirkóznak a szervezők, így sokszor arra kerül sor, hogy egy-egy meccs a csúszások miatt átkerül egy másik pályára, hogy legalább el tudják kezdeni, majd sötétedés miatt valamikor félbeszakad.

A Suzanne-Lenglen pályára eredetileg négy meccset terveztek pénteken: két női és két férfi találkozót. Arra viszont senki nem számított, hogy a két női meccs összesen 6 órán át zajlik. A Mertens-Sevastova meccs három és fél órát, míg a Stephens-Hercog összecsapás két és fél órát tartott. Közte Federer 2 óra 14 perc alatt letudta a norvég Ruudot. Igen ám, de már majdnem este 8 óra volt, amikor lehetett látni, hogy a Wawrinka-Dimitrov meccse esélytelen lesz arra a napra. Gondoltak nagyot a szervezők, és úgy döntöttek, hogy átteszik a Wawrinka-Dimitrov meccset az egyes pályára, ahol már befejeződtek a meccsek. Erre a szabályok is lehetőséget adnak, mivel minden utolsó meccs egy pályán áttehető. Ezt a játékosok tudják, a szurkolók viszont ezt nehezen emésztik meg. Innen indult a probléma. 

A Roland Garros három nagy pályájára (a Chatrier, a Suzanne-Lenglen és az új Simonne-Matthieu) napra szóló, ülőhelyet kell venni. Ezzel szemben a 3000 férőhelyes 1-es pályára elég egy sétálójegy is, és az megy be, aki akar. Természetesen aki már leült, azt nem dobják ki onnan, ha mondjuk jön egy olyan néző, aki a Suzanne-Lenglenre vett jegyet. Érthetően azok, akik dörzsölték a tenyerüket és mondjuk csak azért vettek jegyet, hogy Wawrinkát és Dimitrovot lássák, kiakadtak, hogy nem látják kedvencüket, hanem át kell menniük egy másik pályára, ahová be sem férnek.

Ez egy komoly elégedetlenséghez vezetett, ahol szemtanúk szerint az emberek egymást taposták, a gyerekeket lökdösték. Sírásról, kiabálásról és dulakodásról jöttek jelentések. Sokan a jegyek árát akarták visszakérni, sokan pedig jogot formáltak, hogy ők bizony bemennek és megnézik a Wawrinka-Dimitrov meccset az 1-es pályán.

A Roland Garroson folyamatosan építkezések zajlanak. Idén a botanikus kertben épült fel az új pálya, átalakították a Philippe-Chatriert, amely jövőre tetőt is kap, 2021-től pedig bevezetik a lámpafényes esti mérkőzéseket is. Az 1-es pályát pedig lebontják. Ez viszont nem magyarázat azoknak, akik tegnap a Wawrinka-Dimitrov meccset látni akarták, amely sötétedés miatt végül 7:6, 7:6-os Wawrinka vezetésnél félbeszakadt.


Hozzászólások