Salakblog - Bob Bryan, aki csípőprotézissel, negyven évesen is gyűjti a trófeákat 
Bob Bryan, aki csípőprotézissel, negyven évesen is gyűjti a trófeákat 
Fotó: Europress/AFP

Bob Bryan, aki csípőprotézissel, negyven évesen is gyűjti a trófeákat 

Szántó PetraSzántó Petra
2019/04/06 17:29

Bob Bryan negyven éves, és ugyanúgy vetődik a röptékért, mint fénykorában. Bármire ráfordul, megpördül és szórja a reflex-fogadásokat. Ráadásul most már nyeri a tornákat is, hiszen újra összeállt a sikerpáros: ikertestvérével, Mike Bryannel együtt az elmúlt hat hétben megnyerte Delray Beach-i és a Miami páros versenyt.


Kezd minden újra a megszokott lenni minden idők egyik legjobb páros teniszezője, Bob Bryan számára, olyannyira, hogy néha el is felejti, szinte teljesen fémből van a jobb csípője.

„Amikor leveszem zuhany után a törülközőt magamról és pont a tükör mellett sétálok el, akkor jut csak eszembe, hogy te jó ég, mekkora heg! Van egy 25 centiméteres hegem, de ha azt nem látnám, eszembe sem jutna, hogy mennyi fém van a csípőmben.”

A tenisz világában időről időre látunk igazi tündérmesébe illő visszatérés-történeteket. Harminc éve Thomas Muster egy speciálisan neki tervezett székben kezdett el újra ütögetni súlyos térdműtétje után azt követően, hogy egy ittas autós belerohant az ő éppen parkoló kocsijába Key Biscayne-ben zajló tornán. Muster később visszatért a pályára és világelső is lett.

Hasonló tündérmese Bob Bryan visszatérése negyvenen túl. Kicsit kevesebb mint egy évvel ezelőtt még bicegve sétált a kaliforniai Santa Cruz mólóján feleségére, Michelle-re támaszkodva, abban a biztos tudatban, hogy illusztris pályafutása véget ért. Ám azért még jobban aggódott, hogy nem lesz képes három gyermekével együtt játszani, futkározni.

„Akkoriban nem tudtam öt percnél többet sétálni.”

2018. augusztus 2-án Edwin Su ortopéd sebész felszínpótló protézist épített be, azaz resurfacing műtétet végzett el Bob Bryanen egy New York-i speciális sebészeten. Akkor a sebész azt mondta Bobnak, hogy ha minden jól sikerül, nyolc hónap múlva akár vissza is térhet a versenyszerű teniszhez.

Bob Bryan viszont már öt hónap múlva versenyezni kezdett, az előre jósolt nyolc hónapos fordulónál pedig már tornákat nyert.

063_1139349527.jpg Fotó: Europress/AFP

„Amit Bob véghezvitt, az egészen hihetetlen. Ő az élő példa arra, hogy az elszántság, az akaraterő és a kemény munka még akkor is kifizetődik, ha egy új implantátumot kell beültetni a testébe.”

Dr. Edward Su „hihetetlen” jelzője azért is figyelemreméltó, mert ő már közel 4000 hasonló műtétet végzett el sebészi karrierje során. Volt páciensei közt olyan is, aki ezzel a beavatkozással profi sportpályafutását akarta megmenteni, mint például az amerikai baseball játékos, Colby Lewis.

Ám olyan professzionális teniszező, aki hasonló csípőműtéten esett át, eddig még soha nem tért vissza arra a szintre, ahol korábban volt. A következő ilyen akár Andy Murray lehet, akin ugyanezt a beavatkozást végezték el januárban Londonban. Murray műtétje előtt rengeteget beszélt telefonon Bob Bryannel, ám az ő visszatéréséről egyelőre még nincsenek mérhető tapasztalataink.

„Az a különlegesen nagyszerű Bob Bryan történetében, hogy előzetesen nem tudtuk, mennyit fog elveszíteni a képességeiből a műtét és a fémprotézis miatt. Elképesztően jó látni, hogy úgy tűnik, semmi sem veszített el, és fájdalom nélkül képes játszani.” – mondja Su.  

063_1139155546.jpg Fotó: Europress/AFP

A Bryan testvérek edzője, David Macpherson szerint Bob úgy kezdett újra teniszezni, mintha harminc éves lenne.

„Előjött újra az orvvadász énje, és hihetetlen kereszt fogadásokkal, és villámgyors sebességgel megütött hálós közbeütésekkel lopkodja a pontokat az ellenféltől. Azt is látom, hogy újra magabiztos lett a returnöket illetően, elengedi a kezét, és ezzel még veszélyesebbé vált, mint korábban. Az adogatása is szemérmetlenül jó lett. Úgy érzem, most nagyon jó helyen van minden szempontból: élvezi az életet, imádja a családját, ráadásul kapott egy második esélyt a teniszben is.”

Miután tavaly Madridban egyértelmű lett, hogy Bob csípőproblémái nagyon súlyosak, ikertestvére, Mike megnyerte Wimbledont és a US Opent Jack Sock oldalán. Bob azonban ott volt New Yorkban bátyja és Jack edzésein is, igaz csak botra támaszkodva. Az viszont sohasem volt kérdés, hogy ha felépül, az ikerpár újra összeáll.

„Rettenetesen jól kezelte Bob ezt a helyzetet, amikor Mike és Jack mindent megnyert együtt. Mindenben támogatta testvérét ebben az időszakban, nem volt irigy a sikereire.”

063_1139349737.jpg Fotó: Europress/AFP

A páros tenisz a modern érában háttérbe és árnyékba szorult, főleg miután a sportág olyan szupersztárjai, mint Roger Federer vagy Rafael Nadal elsősorban az egyéni karrierjükre koncentráltak. Ám a jobbkezes Mike és a balkezes Bob még ebben az aszályos időszakban is képes volt szupersztárrá válni férfi párosban utánozhatatlan ikerszemélyiségükkel és páratlan eredményeikkel.

Világ életükben lelkesen kiosztottak minden egyes autogramot, amit csak kértek tőlük, megálltak minden egyes szelfire, és minden szurkolójukért hálásak voltak. Bob azonban újabb érdeklődő kört vonzott be az elmúlt hónapokban.

„Hetente körülbelül három-négy emberrel beszélek, olyanokkal, akiknek megadták a számomat, mert ők is csípőműtétre készülnek. Most például egy ausztrál focistának adok tanácsokat. Szinte minden csípőproblémás sportoló hozzám fordul.”

Bob Bryan azt is hozzáteszi, hogy nagyjából egy hete beszélt a korábbi világelső, januárban már a visszavonulását is bejelentő Andy Murrayvel.

„A műtét utáni első hetekben rengeteg kérdése volt hozzám, hiszen természetesen ezek azok a hetek, amikor még nem igazán érzi jól magát az ember, és emiatt meglehetősen aggódik. De szerintem most már Andy is elég jól van.”

A skót teniszező nemrég fel is tett egy kis videót twitterre, melyen épp ütöget. Ám a teljes pályát bejátszani kénytelen egyéni játékosok visszatérése kicsit több időbe telik és több nehézség leküzdését igényli.

„Szerintem egy három nyert szettre menő egyéni mérkőzés nagyjából 50-szer akkor fizikai igénybevétellel jár, mint egy páros meccs. Így Andynek sokkal komolyabb kihívásokkal kell szembenéznie a mozgást illetően, mint nekem. De én tudok ugrani, tudok sprintelni, és nincsenek fájdalmaim a meccsek után.”

Amikor Andy Murray még azon vacillált, hogy egyáltalán vállalja-e a műtétet, Bob Bryan összehozta őt saját sebészével, Edward Su-val, aki megállapította, hogy a korábbi világelső alkalmas lehet a procedúra elvégzésére. Murray végül úgy döntött, hogy otthonához közelebb, Londonban fekszik kés alá, méghozzá az egyik legjobb brit csípősebész, Sarah Muirhead-Allwood kése alá.

000_1C78W1.jpg Fotó: Europress/AFP

Vajon ő képes lesz visszatérni, és lehet-e esélye újra a legmagasabb szinten teniszezni?

„Szerintem képes lehet rá. – mondja doktor Su. A csípő felszínpótló protézisbeültetés nem ugyanaz, mint a teljes csípőprotézis beültetés. Ez a beavatkozás a hagyományos teljes protézis beültetéssel szemben nem távolítja el a combfejet, csak a megformálás után egy fémsapkát ültetnek a fejre, amit csontcementtel rögzítenek, hasonlóan a fogkorona beültetéshez. Ebben a protézisben nagy átmérőjű fém fej mozog a fém vápában, így amikor Bob azt mondja, hogy fém csípője van, akkor azt úgy képzeljük el, hogy tényleg fémből van.”

Bryan sebésze maga is hobbi teniszező, a játékos szerint pedig a visszatérés sikere elsősorban a kiváló és precíz műtéti munkán múlott.

„Sokan mondták azt, hogy ez a műtét millimétereken múlik. Beszéltem olyanokkal, akiken ugyanezt a beavatkozást más orvos végezte el, és most elég fosul érzik magukat.”

Doktor Su azonban hozzáteszi, hogy Bob Bryan felépülése jelentősen gyorsult egy relatíve újszerű rehabilitációs eszköznek köszönhetően: egy anti-gravitációs futógép segítségével, mely egy felfújható altesti rekesz révén csökkenti a törésveszélyt a felépülési időszakban. Su szerint ezzel az eszközzel 60-70-80 százalékkal csökkenthető a testtömeg terhelés.

063_1139349737.jpg Fotó: Europress/AFP

A sebész a helyszínen követte végig Bob Bryan néhány mérkőzését az Indian Wells-i tenisztornán.

„Jó volt látni, ahogy játszik, hogy mi mindenre képes. Mindig összeszorítom a fogam, amikor látom, hogy vetődik egy röpte felé, de párszor már megcsinálta, és szerencsére nem volt semmi gond.”

Az ilyesféle manőverek és a profi tenisz fizikai szigora vajon növeli annak az esélyét, hogy Bob Bryannek esetleg később utólagos műtétre is szüksége lesz?   

„Ez egy nagyon jó kérdés, amire egyelőre nincs még válaszunk. Még nincs elég adatunk arra, hogy egy ilyen protézis mennyire bírja az ilyen mértékű fizikai aktivitás mellett. Ezt a fajta beavatkozást már közel két évtizede végzik el, és persze voltak olyan pácienseink, akik aktív életet éltek a műtét után is, a tapasztalatunk pedig az, hogy a protézis így sem használódik el. De egyelőre még csak hobbisportolók tapasztalataiból merítünk.”

 A miami trófea a 118. a Bryan testvérek karrierje során. Először úgy tervezték, hogy a 2012-es londoni olimpia után vonulnak vissza, majd közel álltak ehhez a 2017-es Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot követően is. Ám a visszavonulási terveket egyelőre elhalasztották, még úgy is, hogy április 29-én ünneplik 41. születésnapjukat. 

„Most már a 2020-as tokiói olimpiában gondolkodunk, de hangsúlyozom, azt azért tényleg nem tervezzük, hogy 45-46 éves korunkig játszunk.”

Persze ezt a kijelentést most már szkeptikusan kell kezelnünk. 

„Tudom, tudom. – nevet Bob Bryan. A feleségem sem hisz már nekem...”

(via)

Hozzászólások