Salakblog - Biztosan nem Federerrel akartak kiszúrni a wimbledoni szervezők?
Biztosan nem Federerrel akartak kiszúrni a wimbledoni szervezők?
Fotó: Europress/AFP

Biztosan nem Federerrel akartak kiszúrni a wimbledoni szervezők?

Szabó GáborSzabó Gábor
2019/07/10 13:11

Biztosan nem. De ettől még kiszúrtak, ez nem is nagyon kérdés, és fontos is leszögezni így, még a negyeddöntők előtt.

Nyilván épeszű ember a teniszben Roger Federerrel ilyet nem tenne, pláne nem Wimbledonban, sőt talán akkor sem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy önmagában már a kijelentés sem igazán értelmezhető ebben a sportágban, ám ettől az, hogy Roger Federerrel ki lett szúrva, így négy mérkőzés után, elég egyértelmű. 

Pusztán a szándékosság az, amit ki lehet zárni. Azt, hogy bárki konkrétan vele akart volna kibabrálni, segítve ezzel Djokovic vagy Nadal végső győzelmét.

Négy meccs az már elég komoly statisztikai minta, négy meccs alatt az ember lejátszik legalább 600 labdamenetet Wimbledonban, ezekből 300-szor legalább adogat. Négy mérkőzés adatait már nyugodtan összevetjük a korábbi évekével, abból már komoly következtetéseket lehet levonni. Mert az egy dolog, hogy mindenki arról beszél Wimbledonban, hogy lassabb a pálya, mint a korábbiakban volt (vagy lassabbak a labdák – ami nagyjából ebből a szempontból most mindegy), de azért eggyel komolyabbá válik a történet, ha az ember mindezt számokkal is alá tudja támasztani.

Márpedig ha megvizsgáljuk, hogy Roger Federer hány ászt ütött az első négy mérkőzésén az idén, és mennyit a korábbi években, akkor elég egyértelmű tendencia látszik. Ha pedig azt vizsgáljuk, hogy az adogatópontjainak hány százalékából lett ász, akkor még inkább.

Roger Federer történetesen idén eddig az első négy meccsén mindössze 30 ászt ütött. 

Ez 20 százalékkal kevesebb, mint amennyit az elmúlt öt év leggyengébb évében ütött (2015/36) és majdnem fele a legjobbnak (2014/59). Federer öt éves átlaga az első négy Wimbledoni meccsén 45, 2 ász, ami azt jelenti, hogy idén 50%-kal maradt el ettől.

Még precízebb adatokat kapunk, ha nem pusztán az ászok számát vizsgáljuk (bár ekkora minta esetén már ezek az adatok is értelmezhetők, pláne ekkora eltérések esetén), hanem azt nézzük, hogy adogatópontjainak hány százalékából lett ász. Idén mindössze 9.82%-nál jár, az elmúlt öt évvel összevetve ez az első alkalom, hogy 10 % alatt marad, és itt is több mint 15 százalékos a visszaesés a második leggyengébb évéhez képest, ami ismételten csak 2015.

Különösen elgondolkodtató, hogy míg tavaly több mint 17, tavaly előtt pedig több mint 16 százalékban lett ász az adogatópontjaiból - és egyetlen olyan mérkőzése sem volt, ahol 10 % alatt maradt volna -, addig az idén két ilyen is akadt, sőt Lucas Pouille ellen mindössze 5,88 százalékig jutott, ami bőven ötéves mélypont.

Természetesen az, hogy lassú a pálya, az nem csak abból látszik, hogy Federer kevesebb ászt üt, hanem abból is, hogy hányszor megy előre a hálóhoz. Pouille ellen a 208 labdamenetből 33-szor ment előre, ami azt jelenti, hogy durván 6,3 labdamenetenként fordult meg a hálónál, de még a Clarke elleni meccsén, amikor a legagresszívebb volt, akkor sem jött ki a játékonkénti egy röpte.

Federernek. Wimbledonban. Füvön.

Szóval - hogy visszakanyarodjunk a címben feltett kérdésre - pusztán csak az összeesküvés-elméletet lehet elvetni, azt, hogy valakik-valamilyen oknál fogva Federerrel akartak volna kiszúrni. Az, hogy ez a lassú pálya sokkal inkább kedvez Djokovicnak és Nadalnak, mintsem Federernek, az teljesen egyértelmű. 

Ha hármójuk játékát összevetjük, messze Roger a legjobb adogató a hármasból, messze ő a legagresszívebb, éppen ezért neki árt leginkább ez a borítás. Lehetne még akár tovább is ragozni, hogy mennyire kedvez Nadalnak, mennyire passzol Djokovic játékához, de nem érdemes. Elég annyi, hogy idén Wimbledonban elvették Federer legfőbb fegyverét. 

Amitől persze nyerhet megint, még így, 38 évesen is, csak nagyságrendekkel nehezebb lesz. 

Hozzászólások