Salakblog - Bianca Andreescu: Ha nem játszanék jól a topjátékosok ellen, lezúznának
Bianca Andreescu: Ha nem játszanék jól a topjátékosok ellen, lezúznának
Fotó: Europress/AFP

Bianca Andreescu: Ha nem játszanék jól a topjátékosok ellen, lezúznának

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/13 12:31
Egy vállsérülés hosszú hónapokra a pálya szélére kényszerítette, Torontóban mégis úgy tért vissza, mintha semmi sem történt volna. Bianca Andreescu a múlt héten újabb fantasztikus tornagyőzelemmel bizonyította, hogy fényes jövő állhat előtte, pedig saját bevallása szerint egyáltalán nem voltak elvárásai a hazai versenyét megelőzően, egyszerűen csak próbált mindent kiadni magából.

A 19 éves kanadai tehetség jócskán 100-on kívül kezdte az évet, de már a januári versenyeken lehetett látni rajta, hogy bombaformában van. Aucklandben a selejtezőből verekedte magát főtáblára és menetelt egészen a döntőig, úgy, hogy a kvaliban és a főtáblán is legyőzte az első kiemeltet. Azóta megnyerte a Newport Beach-i tenisztornát, majd a Premier 5-ös Indian Wells-i tornát is behúzta korábbi és jelenlegi top 10-es játékosok, sőt, Grand Slam-bajnokok búcsúztatásával.

Bianca Andreescu: A világot letipró 18 éves kislány, akitől minden teniszező tanulhatna | Hosszabbítás

Mindegy, mi az eredmény, bárhonnan vissza lehet jönni. 5:0, 3:0, akár 6:0. Bármi lehetséges, ma ezt bebizonyítottam. Ha nagy akarsz lenni, nagyot kell álmodni. Egy tizennyolc éves kislány szavai, aki ugyan költői túlzásnak szánva követte el azt a technikai málőrt, hogy 6:0-ról is képesnek tartja magát visszajönni (végülis tie-breakben még lehet is), ám Steve Tignor erre rávágta, hogy ha valakit képesnek tart még erre is, akkor az Bianca Andreescu.

Vállsérülése miatt a tavasz és a nyár nagy részét kénytelen volt kihagyni, így a salakszezonban csak a Roland Garroson lépett pályára, de végül onnan is visszalépett. Azonban minden jel arra mutat, hogy a nehézségeket maga mögött hagyta, Torontóban pont ott folytatta, ahol a tavaszi kemény pályás versenyeken abbahagyta. Ha a jó forma kitart és a sérülések is elkerülik, vele is számolni kell a potenciális Grand Slam-esélyesek között, de arra is komoly esély kínálkozik, hogy kvalifikálja magát az év végi világbajnokságra.

Andreescuval a WTA készített exkluzív interjút a torontói sikerét követően, a továbbiakban ennek a fordítását olvashatjátok.


WTA: Egy évvel ezelőtt még a 200 között sem voltál a ranglistán. Hogyan élted meg belülről ezt a hirtelen javulást?

Bianca Andreescu: Az biztos, hogy nem egyik napról a másikra történt. 12 éves korom óta rengeteget dolgoztam, mert pontosan tudtam, mit akarok. Hogy mik a céljaim. Nem volt könnyű, voltak mélypontok. Azonban azokból is rengeteget tanultam. Próbálok a nehézségekből is meríteni, hogy ne kövessem el kétszer ugyanazt a hibát. Ha épp jó passzban vagyok, abból igyekszek motivációt meríteni, egyfajta áldásként tekintek rá. Nem tekintem alapvetésnek, mert sosem tudhatod, hogy mit hoz a holnap.

063_1138239929.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy hosszabb kihagyás után tértél vissza ezen a tornán. Volt valami konkrét kitűzött célod?

Ami az elvárásokat illeti, abszolút semmi ilyesmi nem volt. Egyetlen célom volt: hogy ismét egészséges legyek és pályára léphessek. Ugyanakkor minden tornának úgy vágok neki, hogy nyerni akarok. Azt mondjuk sosem gondoltam, hogy ez a torna lesz az, ezért szuper boldog vagyok.

Beszéltél a rosszabb és a jobb pillanataidról, amiken a sérülésed alatt mentél keresztül. Mit mondtál magadnak a keményebb helyzetekben?

Elég pozitív szemléletmóddal rendelkezem, hiszem, hogy minden okkal történik. Visszalépés helyett próbáltam kihívásként kezelni, és kitalálni, hogyan válhatok jobb emberré azáltal, hogy továbbjutok ezeken a nehézségeken. Tudom, könnyű ezt mondani, de egyáltalán nem volt ez egyszerű. Néha nyilvánvalóan felhúzom magam, és pontosan tudom, hogy bármikor megsérülhetek. De ezen keresztül is tudtam tanulni. Most, hogy megvannak ezek a tapasztalatok, jobban tudom kezelni is, mert több mindenen mentem keresztül.

Volt valami pozitívum a kihagyásban? Bármi, amit ki tudtál élvezni, amíg távol voltál a darálótól?

Ami azt illeti, volt. Elmentem pár koncertre és sportmeccsre, például láttam a Raptorst. Voltam egy Toronto FC-meccsen is. Lóghattam a barátaimmal, hétköznapi ember lehettem (nevet). Talán még azt is mondhatom, hogy jó volt a nyári időzítés, mert a barátaim többsége egyetemre jár. Szóval a sok rossz közül legalább az időzítés pozitívum volt!

Ezen a héten rengeteg mentális erőt mutattál a meccseiden, különösen hazai közönség előtt. Hogyan birkóztál meg az elvárásokkal?

Azt mondanám... egész jól? Ezekért a pillanatokért élek. Iszonyú régóta szerettem volna ezen a tornán játszani és bizonyítani. Így amikor pályára léptem, mindent kiadtam magamból. Próbáltam kizárni a zavaró tényezőket, például az elvárásokat és a nyomást. A nyomás azonban mindig ott van, nem igaz? Szóval igyekeztem megragadni és erőt meríteni belőle, hogy aztán mindent ott hagyjak a pályán.

Több mint 12 órát töltöttél a pályán ezen a héten. Mi volt az a pillanat, amire a legbüszkébb vagy?

Nos, a Genie Bouchard elleni mérkőzés kiemelkedett ilyen téren, mert nagyszerű érzés volt egy másik kanadaival játszani a saját szurkolóink előtt. Fantasztikus pillanat volt a kanadai tenisz számára. Mégis azt mondanám, hogy a Sofia Kenin elleni elődöntős győzelem extra élmény volt. A meccs után előtörtek belőlem az érzelmek.

Miért volt ennyire érzelmes az a meccs számodra?

Leginkább a tie-break alatti érzelmeim miatt. Hirtelen a testem mindent ki akart adni magából. És persze azért, mert hihetetlen érzés volt, hogy bejutottam a Rogers Cup döntőjébe. Egyáltalán nem voltak elvárásaim a versenyt megelőzően. A tornát megelőző hónapok nehézségei után már az önmagában az hihetetlen volt, hogy ott állhattam.

Andreescu: "A torontói döntő nagyobb dolog most számomra, mint megnyerni Indian Wellst" | Hosszabbítás

"Eszelős dolgokat produkál az élet." Ezt mondta Bianca Andreescu miután 6:4, 7:6(5) arányban legyőzte Sofia Kenint a torontói torna elődöntőjében. Ő az első kanadai nő, aki az elmúlt 50 évben eljutott a Rogers Cup döntőjéig. Férfi is csak egy volt ilyen ebben az időszakban, Milos Raonic 2013-ban.

Ezen a héten azt mondtad, hogy a sencseni WTA-világbajnokság a célod. Miért annyira fontos és mit jelentene, ha kvalifikálnád magad?

Óriási lesz. Borzasztó sokat jelentene már az, hogy tagja lehetek annak az elit csoportnak, hiszen a világ legjobbjai ellen játszanék. Rengeteget adna, ha ott lenne a nevem az övék mellett.

Az mondjuk nem hátrány, hogy a top 10-es játékosok ellen 6-0-s mérleged van. Mi kapcsol át a fejedben, amikor a legjobbakkal teniszezel?
Mindig ellenük nyújtom a legjobb teniszem. Amúgy nem tudom, azt hiszem, ez természetesen jön. Mert ha nem, akkor lezúznak. Mit mondhatnék? Igen, lezúznának. Arra törekszem, hogy az elejétől fogva rendben legyek, és így megyek neki ezeknek a meccseknek. 
A meccseid előtt vizualizációs meditációs technikákat használsz. Mit képzeltél a döntő előtt és hogyan működött?

Azt képzeltem, hogy a legjobbamat nyújtom. Próbáltam megnyugtatni az idegeimet, elvégre szó szerint egy Igazi Bajnok ellen játszom. Minden idők legjobbja ellen. A végén pedig azt képzeltem el, ahogyan magasba tartom a trófeát. A valóság? Nyilván nem így szerettem volna megnyerni a döntőt. De összességében meghaladta az elvárásaimat. Áldottnak érzem most magam.

063_1161065621.jpg Fotó: Europress/AFP

via WTA

Hozzászólások