Salakblog - Bianca Andreescu: A világot letipró 18 éves kislány, akitől minden teniszező tanulhatna  
Bianca Andreescu: A világot letipró 18 éves kislány, akitől minden teniszező tanulhatna  
Fotó: Europress/AFP

Bianca Andreescu: A világot letipró 18 éves kislány, akitől minden teniszező tanulhatna  

Szántó PetraSzántó Petra
2019/03/18 21:14

Mindegy, mi az eredmény, bárhonnan vissza lehet jönni. 
5:0, 3:0, akár 6:0. Bármi lehetséges, ma ezt bebizonyítottam. 
Ha nagy akarsz lenni, nagyot kell álmodni. 

Egy tizennyolc éves kislány szavai, aki ugyan költői túlzásnak szánva követte el azt a technikai málőrt, hogy 6:0-ról is képesnek tartja magát visszajönni (végülis tie-breakben még lehet is), ám Steve Tignor erre rávágta, hogy ha valakit képesnek tart még erre is, akkor az Bianca Andreescu.

Bianca Andreescu, Indian Wells bajnoka 2019-ben.

Naomi Osaka 2018-ban húsz évesen dobantott azzal, hogy élete első WTA-trófeáját az egyik legnagyobb versenyen emelte magasba. Pontosan tudjuk, hogy ő ezek után milyen magasságokig jutott tíz hónap leforgása alatt. Bianca Andreescu még Osakánál is nagyobb hendikeppel indult, hiszen a szezon kezdetén 150-en kívül volt a világranglistán, Indian Wellsben szabadkártyát kapott, és még csak tizennyolc éves.

A korábbi világelső és háromszoros Grand Slam-bajnok Angelique Kerbert győzte le 6:4, 3:6, 6:4 arányban drámai fordulatokkal, konok játékkal és brilliáns versenyszellemmel. Bumm, ott a Premier trófea és a top 30. 

Egész héten minden szakértő Andreescu kiemelkedő versenyzői intelligenciájáról beszélt, amit ritkán látunk éppen hogy csak nagykorú teniszezőknél, de aki látta a Kerber elleni döntő első szettjét, most bőszen bólogat. Az első szettben nyeste a tenyeresét és pörgette fel a labdákat az égbe, hogy hátraszorítsa ellenfelét, aztán jött a büntetés a kereszt-kifarolás kombinációval, miközben erősen meghúzta a második szerváit és nem félt rövidíteni sem, ha épp úgy adódott. 

063_1136498732.jpg Fotó: Europress/AFP

Angelique Kerbernek nem volt más választása, mint mélyre guggolni, hogy kiássa a pályából a nyeséseket, és váll felett játszani, hogy leszedje a pörgetéseket, vissza kellett blokkolni a gyorsításokat, és kepeszteni az ejtésekért. A kanadai fiatalosan pimasz módon háromszor is telibe is lőtte Kerbert a labdával, így egy érthetően felbosszantott riválissal kellett szembenéznie a második játszmában. A tisztelet morzsáját sem mutató játék kis híján visszaütött, hiszen a német elkezdett tempóból laposan és mélyebben ütni. Mire 2:2-nél eljutott bréklabdáig, úgy tűnt, Andreescu kifogyott az ötletekből és az üzemanyagból is. 

Ám ekkor derült ki, hogy mennyi minden van még ebben a kislányban. A szakzsargon ezt nevezi X-faktornak, ami egy kétpólusú dolog  - fizikai és érzelmi -, de egyik sem tanítható. 

A következő térfélcserénél Bianca Andreescu jól hallható módon panaszkodott edzőjének, Sylvain Bruneau-nak. 

"Olyan fáradt vagyok, de annyira nagyon meg akarom nyerni!"

Ebben a két félmondatban benne volt minden, ami azt mutatja, hogy ebben a szinte még gyerekben már megvan az, ami sok, nála jóval tapasztaltabb játékosban nincs: az akadályból motivációt kovácsolás képessége. Amikor valaki hangosan kimondja a problémát, hogy aztán saját magát inspirálja annak megoldására. A héten többször is bajba került, mégsem kezdett el búslakodni, mégsem lett pesszimista, mégsem kezdett kapkodni. Minden meccsén érződik, hogy vágyakozik a verseny drámájára, ami egy sportoló esetében mindig szerencsés hozzáállás. 

063_1136467259.jpg Fotó: Europress/AFP

A szintén kőkemény harcot hozó Elina Svitolina elleni elődöntőjének végén úgy tűnt, hogy görcsöl. Ám ahelyett, hogy ez lelassította volna, inkább arra ösztökélte, hogy még agresszívebben játsszon. 

"Azt hiszem, azért görcsöltem, mert annyira izgultam a vége felé. De a múltban ez már előfordult velem párszor, még a junior és challenger versenyeken, ezért pontosan tudtam, hogy tudom kezelni a helyzetet."

Ugyanez megtörtént Andreescuval a döntő utolsó három játékában, és ugyanúgy képes volt kezelni. Ahelyett, hogy belement volna a hosszú labdamenetekbe, ahogy a mérkőzés nagy részében megtette, elkezdte meghúzni a ravaszt az első adandó pillanatban, újra és újra. Ez pedig megint működött.    

Gyakorlatilag minden tenyeresét a sarokba lőtte, 37 nyerő ütéséből 19-et a döntő játszmában tüzelt. És bár Kerber sok mindent tud a pályán, ezúttal nyerővel való befejezésre lehetőséget adó helyzeteket kialakítani nem tudott. 

Ekkor derült ki egy újabb dolog Bianca Andreescuról: igen, képes gondolkodni a pályán, igen, tudja variálni a játékát, de ezek a dolgok csak akkor érnek valamit, ha hozzá tudja tenni a jó öreg ütősebességet és a pontbefejező erőt. Bianca Andreescu változatos tenisszel kezdte a meccset, hogy kizökkentse a ritmusból Angelique Kerbert, de aztán nehézbombázóként fejezte be. 

"Meg sem tudok szólalni."

Ezt a Svitolina elleni elődöntő után mondta Bianca Andreescu, amit aztán persze rövidesen megcáfolt tökéletesen spontán és kamaszosan őszinte, lelkes győzelmi beszédével a finálé után. 

Széleskörű, sokoldalú, komplett játéka, korát meghazudtoló hozzáállása már önmagában is ígéretes teniszezővé teszi, és akkor még a legfontosabbról nem beszéltünk. 

Hogy emellett istenadta módon természetes az egész jelensége.  

063_1136474693.jpg Fotó: Europress/AFP

(részben via)

Hozzászólások