Salakblog - Betört a top 50-be a Federer által Nadalhoz hasonlított 18 éves kanadai tehetség
Betört a top 50-be a Federer által Nadalhoz hasonlított 18 éves kanadai tehetség
Fotó: Europress/AFP

Betört a top 50-be a Federer által Nadalhoz hasonlított 18 éves kanadai tehetség

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/03/26 10:58
Felix Auger-Aliassime életében ötödször főtáblás ezres tornán, és most már ott tart, hogy mindössze egy lépésre van a negyeddöntőtől a Miami Openen. 

A 18 éves kanadai a kvaliból indult, vasárnap pedig már a harmadik győzelmét szerezte a főtáblán, hisz azok után, hogy búcsúztatta Casper Ruudot és Fucsovics Marcit, 7:6, 6:4 arányban legyőzte Hubert Hurkaczot is.

Felix nagyon komoly formában van az elmúlt hetekben. Előbb döntőt játszott a Rio Openen, majd Stefanos Tsitsipas személyében legyőzött egy top 10-est India Wellsben, most pedig már egy ötmeccses győzelmi sorozatnál jár Floridában.

"Úgy kezdtem az évet, hogy épp csak kiszorultam a top 100-ból" - mondta Felix. "Az volt a célom, hogy az év első néhány hónapjában sikerüljön belülre kerülnöm. Szerencsére minden jól alakult, és jó formában teniszeztem az elmúlt időszakban."

Régóta tudjuk, hogy sok van benne. 2015-ben, 14 évesen már főtáblás meccset nyert egy challenger-tornán, aztán ugyanebben az évben junior US Open-bajnok lett párosban, egy évre rá pedig egyesben is győzni tudott. 

Az elmúlt hetek sikereinek eredményeként a jövő héten már ott lesz a top 50-ben a világranglistán. A 2000-es években született fiúk közül ő az első, akinek ezt a mérföldkövet sikerült elérnie.

"Indian Wells után már közel voltam, de azt a néhány helyet ilyenkor már nagyon nehéz megcsípni. Nagyon különleges a számomra, hogy ezen a héten ez sikerült."

A kanadai fiatalok az elmúlt években, hónapokban komolyan odapörköltek a mezőnynek. Ott van Denis Shapovalov, aki jelenleg a második legfiatalabb játékos a top 100-ban. Vagy ott van a lányoknál Bianca Andreescu, aki lehengerlően játszik mostanság, és kavlisként tudta behúzni az Indian Wells-i tornát. Ráadásul Martina Navratilova azt írta róla, hogy majdnem olyan kreatív és fineszes, mint Martina Hingis, csak épp jóval nagyobb ütőerővel rendelkezik, mint a Swiss Miss.

"Természetesen az ő sikerei is ott vannak a fejemben, és azok is inspirálnak" - folytatta Felix. "Nagyon komoly hitet ad Denisnek és nekem is az az eredménysor, amit Biancától látunk. Remélem, én is képes leszek majd valami hasonlóra."

Természetesen a mezőny, köztük Roger Federer is felfigyelt Auger-Aliassime tehetségére.

"Amikor együtt edzettünk Dubajban, láttam, mennyire különleges játékos" - mondta Federer. "Nagyon tetszett a hozzáállása. Ilyesmit, ilyen fiatalon olyan nagy bajnokoktól láthattunk, mint Lleyton Hewitt vagy Rafael Nadal. Olyanoktól, akik már ennyi idősen is rendkívül erősek voltak mentálisan. Azt hiszem, Felixet is betehetjük ebbe a kategóriába."

Az érettsége az, ami a legtöbb szakembert és versenytársát lenyűgözi.

"Nem félek a vereségtől" - folytatta Felix. "Akár győzöl, akár kikapsz, biztos, hogy tanulsz belőle. Egy csomó mindenben ezáltal tudtam fejlődni. Az adogatásom, az erőnlétem, a pontok befejezése a hálónál, hogy nyugodt tudjak maradni - ezekben mind jobb lettem."

Nagy kérdés, hogy mire viheti majd a pályafutása során. A férfi tenisz történetében eddig Milos Raonic az egyetlen kanadai, aki GS-döntőt játszhatott, 2016-ban, Wimbledonban.

"Ahogy Felix gyorsítani tud tenyeressel, fonákkal, ahogy megtámadja az első labdát, az fontos lesz számára a jövőben" - magyarázta Federer. "A lábunkája is kiváló, remekül tud csúszni kemény borításon is."

A kanadai majd kedden, Nikoloz Basilashvili ellen mérkőzik a Miami Open negyeddöntőjéért.

via

Hozzászólások