Salakblog - Best of Roland Garros: A legjobb meccsek és történetek
Best of Roland Garros: A legjobb meccsek és történetek
Fotó: Europress/AFP

Best of Roland Garros: A legjobb meccsek és történetek

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/11 15:10

Vasárnap a férfi egyes torna döntőjével véget ért a Francia Nyílt Teniszbajnokság, egyben a salakszezon is. Jó eséllyel ez volt az egyik utolsó olyan Grand Slam-torna, aminek a végjátékát megzavarta a rendkívül szeszélyes időjárás, hiszen 2020-ra ígérnek tetőt a Philippe-Chatrier pálya fölé. A többi major-verseny esetében ezek már jól megszokott tények, hiszen Melbourne három, míg Wimbledon az idei évtől kezdve már kettő befedhető arénával rendelkezik, hasonlóan New Yorkhoz.

A HÁROM LEGJOBB MÉRKŐZÉS 

1. STAN WAWRINKA - STEFANOS TSITSIPAS 

Az év első felének talán legjobb mérkőzését hozta az egykezes fonákok küzdelme. Stan Wawrinka nyerte végül a torna történetének negyedik leghosszabb, az idei torna messze leghosszabb mérkőzését, ami 309 percig tartott és döntő szett 8-6-tal ért véget. A mérkőzés utolsó pontját, a svájci játékos nyerő fonáknyesését követően nem akármilyen jelenetek játszódtak le a pályán, hiszen a székbírónak kellett eldöntenie, hogy a vonalon pattant-e a labda, vagy mégsem. Ez az eset is egy jel lehet arra, hogy lassacskán nem ártana megfontolni a sólyomszem bevezetését salakon is. Wawrinka brutális idegekről tett tanúbizonyságot, amikor a maratoni döntő szett során nyolcból nyolc (!) bréklabdát hárított, majd a végjátékig kiválóan szerváló Tsitsipas első megbotlását kihasználva le is zárta a felejthetetlen színvonalú találkozót. 

000_1H66VB.jpg Fotó: Europress/AFP

2. DOMINIC THIEM - NOVAK DJOKOVIC 

A felső ág férfi elődöntőjét a 2016-os győztes és a 2018-as döntős játszotta. Ez a találkozó kétnapos csatát hozott, hiszen pénteken az időjárási körülmények nem igazán voltak ideálisak teniszmérkőzés megrendezésére a viharos erejű szél és az eső miatt. A világelső már az első szettben -  amit egyébként gyorsan el is veszített -, félbe akarta szakíttatni az összecsapást. A felek 1-1-es szettállásnál és Thiem-brékelőnynél vonultak pihenőre. Másnap folytatták a meccset, amikorra a körülmények egészen megváltoztak, hiszen száraz és napos idő várta a fiúkat. Elképesztő maratoni játékok és komoly hullámvasutazás után döntő szettbe torkollott a párharc, ahol 5:3-nál Thiem adogathatott a fináléért. Ezt a feladatot még nem sikerült megoldania, ám később 6:5-nél ismét elvette Djokovic adogatását. Ezzel az óriási diadallal Dominic Thiem élete második GS-döntőjére készülhetett.

000_1HC7JU.jpg Fotó: Europress/AFP

3. NISHIKORI KEI - BENOIT PAIRE 

A nyolcaddöntőben emlékezetes, kétnapos drámát hozott a japán és a francia játékos összecsapása. Mindketten túl voltak már néhány maratonin, hiszen Nishikori egy kőkemény 4 és fél órás meccset nyert meg korábban Györe László ellen, a döntő szettet dupla brékhátrányból megfordítva. Benoit Paire is túl volt már egy 4 óra feletti ötszettes drámán, amibe honfitársa, Pierre-Hughues Herbert ellen keveredett bele, most viszont élete lehetősége előtt állt azzal, hogy a legjobb nyolc közé jutásért játszhatott Párizsban. 

A helyenként földönkívüli teniszt produkáló, ám mentális botlásairól nevezetes Paire nem tudott előnybe kerülni sötétedés előtt, ám másnap a Suzanne Lenglen Stadion közönségének segítségével a negyedik játszma tie-breakjében két meccslabdát is hárítani tudott és döntő szettre mentenie az összecsapást. Az utolsó felvonásban a francia teniszező 5:3-ra is vezetett, a győzelmet viszont nem sikerült kiszerválnia, majd az újabb mentális blokkot kihasználva Nishikori 7:5-tel megfordította a meccset. 

000_1H6713.jpg Fotó: Europress/AFP


A HÁROM LEGNAGYOBB TÖRTÉNET  


1. ASHLEIGH BARTY ELSŐ EGYÉNI GRAND SLAM-GYŐZELME 

Amikor az előzetes esélyeket latolgatták a Francia Nyílt Teniszbajnokság előtt, akkor ezzel a 23 éves ausztrál lánnyal még nem igazán számoltak a legfőbb esélyesek között, pedig voltak arra utaló jelek, hogy lassacskán eljön az ő ideje is. Barty egészen különleges pályafutást tudhat magáénak, hiszen 17 évesen már több páros Grand Slam-döntőben járt, ám egy sikertelenebb év után úgy döntött, hogy szünetelteti profi teniszkarrierjét és krikettre váltott. 

Egy évvel később egy kis kitérő után visszatért a teniszversenyek világába és lám, a korábbi párosspecialista lánynak egyre jobb eredményei lettek egyéniben is. Persze párosban is a legjobbak közé tartozott, 2018-ban megnyerte a US Opent is, majd az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon már a legjobb nyolcig is eljutott egyéniben. A fejlődés viszont itt nem torpant meg, kemény munkával, okos, taktikus és összetett tenisszel, magabiztos fellépéssel 2019 nyarán már egyéni Roland Garros-győztesnek mondhatja magát. Az biztos, hogy szombat óta sokat változott körülötte a világ.

000_1HD2U0.jpg Fotó: Europress/AFP

2. NICOLAS MAHUT UTOLSÓ NAGY DOBÁSA PÁRIZSBAN 

A 37 éves francia játékosnak már a tavalyi Roland Garroson, a Juan Martin del Potro elleni vereséget követően is megfordult a fejében, hogy befejezze az egyéni pályafutását, ám a Francia Tenisz-szövetség felajánlott neki egy szabadkártyát az idei párizsi viadalra. Mahut sokáig gondolkodott azon, hogy éljen-e ezzel a lehetőséggel, mint később kiderült, kiváló döntést hozott azzal, hogy elindult. Bár 2019-ben nem volt még főtáblás győzelme ATP Touron, az első fordulóban ez egyáltalán nem látszott rajta a tavalyi elődöntős Marco Cecchinato ellen. 

A Simonne-Mathieu pálya közönsége átlendítette a franciák játékosát a holtpontokon, így egészen valószínűtlennek tűnő, 0-2-ről való fordítást hajtott végre Nicolas Mahut, közel ötezer őrjöngő hazai szurkoló előtt. Végül a legjobb 32 jelentette a végállomást a négyszeres páros GS-győztes számára. Leonardo Mayer ellen négy szettben búcsúzott el a veterán legenda Párizstól, immár valószínűleg végleg. A meccslabda után hétéves kisfia beszaladt a pályára meghatódott édesapjához, majd kézen fogva és könnyezve vonultak le a pályáról, míg a közönség állva tapsolta és kántálta a nevét. Még Leonardo Mayer sem bírta ki könnyek nélkül ezt a mindörökké felejthetetlen pillanatot. 

000_1H422V.jpg Fotó: Europress/AFP

3. ROGER FEDERER VISSZATÉRT, ÍGY LEHETETT MÉG EGY FEDAL 

2015 után szerepelt ismét a 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer neve a Francia Nyílt Teniszbajnokság főtábláján. Sokan azt találgatták a salakszezon előtt, a kemény pályás Masters-viadalok után, hogy vajon a svájciak legendáját láthatják-e idén tavasszal ezen a borításon. Federer nemcsak Párizsban indult el, hanem játszott Madridban és Rómában is a Garrost megelőzően. Csakúgy, mint négy évvel korábban, idén is a negyeddöntőben találkozott honfitársával, Stan Wawrinkával. 

Akkor is, és most is a Suzanne Lenglenen mérkőztek meg. Minden hasonló volt, csak a találkozó végkimentele nem, hiszen a rutinosabb svájci helyenként szenzációs játékkal, és rengeteg szerva-röptével, négy szettben felülmúlta Wawrinkát. Következhetett a 39. Federer-Nadal összecsapás az elődöntőben, ami könnyen lehet, hogy az utolsó párizsi randevújuk volt.  A nagy szél és a magas páratartalom inkább a spanyolnak kedvezett, így 2009-es győztes Federernek ezúttal sem sikerült a csodát véghezvinnie Nadal ellen, annak ellenére, hogy az első két játszma relatíve szorosan alakult. Végül és három szettben kapott ki a salakkirálytól, ám a közönség hardcore támogatását élvező Federert hangos vastapssal búcsúztatta Párizs. Vajon utoljára?

075_taamallah-notitle190607_np9Rw.jpg Fotó: Europress/AFP

 (Szöveg: Luter Márk)

Hozzászólások