Salakblog - Bemutató versenyek sorozatával éledezik a tenisz a következő hónapokban
Bemutató versenyek sorozatával éledezik a tenisz a következő hónapokban
Fotó: Europress/AFP

Bemutató versenyek sorozatával éledezik a tenisz a következő hónapokban

Nánási AntalNánási Antal
2020/06/01 16:54
Az elmúlt napokban több olyan bejelentés is napvilágot látott, amely Európa-szerte rendezendő bemutató tenisztornákról adott hírt. A koronavírus okozta helyzet árnyékában, a helyi előírásokat minden esetben szem előtt tartva, végre tehát a sportág elkezdte az ébredés jeleit mutatni.

A nemzetközi teniszhelyzet egyre fokozódik ─ Bacsó Péter A Tanú c. klasszikus alkotásának egyik szállóigéjét a teniszre aktualizálva talán így is összefoglalhatjuk az elmúlt napok sportági híreit. A Novak Djokovic fémjelezte Adria Tour mellett ugyanis június és július folyamán jónéhány másik bemutató tornát is rendeznek Európa különböző pontjain, amelyeken rendre topjátékosok lépnek majd pályára. Az alábbiakban a nemrég bejelentett tornákról eddig ismert információkat foglaljuk össze olvasóink számára.

Alexander Zverev is csatlakozik a Novak Djokovic által szervezett balkáni versenysorozathoz | Eurosport

Grigor Dimitrov és Dominic Thiem után Alexander Zverev is csatlakozik a június 13-án rajtoló Adria Tour mezőnyéhez. A versenysorozat, amelyet a Balkán-régióban rendeznek, július 5-én ér véget. A világelső Novak Djokovic által szervezett versenysorozat kapcsán felmerült Roger Federer és Rafael Nadal neve is, ám a szerb világelső megerősítette, hogy egyikük sem fog részt venni a tornán.

Ultimate Tennis Showdown

Az Adria Tourhoz hasonlóan ez a sorozat is többfordulós lesz, a helyszín azonban nem változik, hiszen valamennyi mérkőzésnek a franciaországi Mouratoglou akadémia ad majd otthont. A két hét múlva, a június 1314-i hétvégén rajtoló sorozat keretein belül öt hétvégén keresztül mintegy ötven mérkőzést rendeznek az akadémia pályáin, amelyek közül valamennyi találkozót online streamen keresztül lehet majd követni. A sorozatot David Goffin és Alexei Popyrin mérkőzése nyitja majd, de az összesen tíz résztvevő között ott van még Felix Auger-Aliassime, Benoit Paire, Lucas Pouille, valamint  Dustin Brown is. Az

Ultimate Tennis Showdown egyébként egy kísérleti sorozat is, hiszen megengedett lesz a coaching, ráadásul a mérkőzéseket követő nézők hallhatják is az edzői utasításokat, sőt, ők maguk is kérdezhetnek a játékosoktól az online felületen keresztül.

David Goffin és Lucas Pouille kettejük 2017-es Davis Kupa mérkőzésénDavid Goffin és Lucas Pouille kettejük 2017-es Davis Kupa mérkőzésén Fotó: Europress/AFP

Battle of the Brits

A Murray-testvérek ötletéből kinőtt verseny, a „Britek csatája” június 2328. között az Egyesült Királyság Nemzeti Teniszközpontjában, Roehamptonban gyűjti össze a nyolc legjobb brit férfi teniszezőt, valamint a hat legjobb párost, hogy egy hatnapos torna keretében egymással megmérkőzve kiderüljön, ki a pillanatnyilag legjobb brit játékos. A biztos résztvevők között a Murray testvérek mellett megtalálhatjuk Kyle Edmund és Daniel Evans nevét is. A torna természetesen zártkapus lesz, az Amazon Prime azonban élőben közvetíti a mérkőzéseket. A verseny jótékonysági jellegű, célja pedig legalább százezer font összegyűjtése a Nemzeti Egészségügyi Szervezet (NHS) számára.

Thiem 7Habár a kitzbüheli ATP 250-es torna is a koronavírus áldozatául esett, a kedvelt osztrák síparadicsom így sem marad tenisz nélkül ebben az évben. A város ugyanis július 7-11. között egy nyolcfős, az év végi ATP világbajnokság lebonyolítási formátumát követő meghívásos tornát rendez, élén Dominic Thiemmel. A háromszoros Grand Slam-döntős játékos mellett Gael Monfils részvétele is biztos, a szervezők azonban további húzónevek bejelentését ígérik. A torna versenyigazgatója egyébként Dominic Thiem édesapja, Wolfgang Thiem, aki a verseny kapcsán kijelentette: „A torna megrendezésével az a célunk, hogy mindinkább éles meccshelyzetbe hozzuk a játékosokat, hiszen ezt edzésen kevésbé tudják gyakorolni.”

Thiem 2019-es kitzbüheli győzelmekorThiem 2019-es kitzbüheli győzelmekor Fotó: Europress/AFP

Berlin

Tizenkét évvel azután, hogy a német főváros legutóbb WTA-tornának adott otthont, a koronavírus-járvány utáni formába hozó időszakban egyből két versenyt is rendeznek Berlinben: egyet a férfiak, egyet pedig a hölgyek számára. A július 1315. közötti férfi tornán, amelyet a Steffi Graf Stadionban rendeznek meg füvön, egyelőre Dominic Thiem, Alexander Zverev, Jannik Sinner és Nick Kyrgios részvétele tűnik biztosnak, a további két versenyző kiléte egyelőre ismeretlen. A szervezők közleménye szerint gőzerővel dolgoznak azon, hogy Kyrgiost Németországba tudják repíteni a torna idejére. 

Steffi Graf Stadion, BerlinSteffi Graf Stadion, Berlin Fotó: Europress/AFP

A hölgyek pár nappal később, július 1719. között a Tempelhof repülőtér egyik hangárjában kialakított kemény pályán mérkőznek meg egymással. A szintén hatfős mezőny húzóneve a 2018-as WTA világbajnok Elina Svitolina, de biztosan ott lesz a tornán Kiki Bertens, Andrea Petkovic és Julia Goerges is. A férfiak versenyéhez hasonlóan a szervezők itt is további két résztvevő nevének nyilvánosságra hozásával adósak. 

Hozzászólások