Salakblog - Belinda Bencic: "Remélem, nem én leszek Petra következő áldozata"
Belinda Bencic: "Remélem, nem én leszek Petra következő áldozata"
Fotó: Europress/AFP

Belinda Bencic: "Remélem, nem én leszek Petra következő áldozata"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/23 08:33
Belinda Bencic sosem vesztette el a hitét abban, hogy újra eljuthat majd arra a szintre, ahol egyszer már járt, sőt, hogy akár még annál magasabbra is. Persze azzal is tisztában volt, hogy mindez időbe telik majd. A 21 éves svájci tehetségét senki sem vitathatta, hisz 2016-ban egyszer már a hetedik helyen is állt a világranglistán, az azóta eltelt időszakban azonban több sérülés is akadályozta őt tehetsége kibontakoztatásában.

A hátával, a csuklójával és a lábfejével is voltak problémák, melyek eredményeként 2017. szeptemberére a WTA-rangsor első háromszáz helyezettje közül is kicsúszott. Bencic azonban nem adta föl, és elkezdte újra végigjárni a ranglétrát, egészen a legkisebb tornák kvalifikációjából indulva. 

Szorgalma és türelme kifizetődött. Dubajban óriási menetelésbe kezdett, és bejutott a fináléba. Az addig vezető úton három top 10-es játékost is legyőzött, Aryna Sabalenkát, Simona Halepet, majd az elődöntőben a címvédő Elina Svitolinát is. 

"Csodálatos érzés. Nagyon boldog vagyok, hogy visszatértem" - mondta Bencic még a Halep elleni győzelmét követően. "Tudtam, hogy ez a tenisz, ez az eredmény még mindig bennem van, még a sérülések után is. Nagyon erős a mezőny, úgyhogy nem lehet csak úgy egyszerűen visszatérni. Keményen meg kellett dolgoznom mindenért, de örülök, hogy ismét alkalmam van megmutatni, mit tudok."

Bencic azzal, hogy döntőt játszik Dubajban már biztosan visszajön a top 30-ba a világranglistán. Eddigi legnagyobb sikerét a 2015-ös torontói tornagyőzelme alkalmával aratta, amikor négy top 10-est is megvert a trófeáig vezető úton. Most ugyanezt a bravúrt kellene végrehajtania, ugyanis Petra Kvitova vár rá a fináléban. 

bb2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem gondolkodtam azon, hogy talán elment mellettem a világ, vagy, hogy esetleg valaki mást kiáltanak ki a jövő nagy bajnokának" - folytatta a svájci lány. "Nem vagyok az az ember, akinek állandó figyelemre van szüksége. Ha magától jön, szívesen veszem, de én nem keresem, nem erőltetem. Nem volt problémám azzal, hogy a háttérben voltam, ahogy azzal sem, hogy kisebb tornákon kellett játszanom. Az is jó, ha van nyomás az emberen, de az elmúlt időszakban azt sem bántam, hogy szabadon, elvárások nélkül teniszezhettem."

"A sikeres visszatérés szempontjából például kifejezetten jó volt, hogy alacsonyabb szintű versenyeken kezdtem. Ha egyből visszakerültem volna a legnagyobb stadionokba, óriási teher lett volna rajtam, mindenki egyből győzelmeket várt volna tőlem, így viszont volt időm fölépíteni az önbizalmam."

Nem akármilyen meccseken van túl a héten. Sabalenka ellen hat mérkőzéslabdát is hárítania kellett, míg végül döntő szett tie-breakben fölül tudott kerekedni. Halep ellen rendkívül elemében volt, csodálatos szögekkel szorította ki a korábbi világelsőt, aztán jött Svitolina, aki ellen egy drámai mérkőzésen, szintén döntő szett tie-breakben tudott győzni. 

"Apu odajött hozzám a Halep elleni meccs előtt és megkérdezte, hogy tudom-e egyáltalán ki ellen játszom majd, és, hogy melyik torna, melyik fázisában. Emlékeztetett arra, hogy legyek hálás mindezért. Igaza volt, jó volt, hogy odajött."

bb3.jpg Fotó: Europress/AFP

"A figyelmet meg kell szokni. Nekem sem volt könnyű anno, és látom, hogy most sok, hozzám hasonló fiatal is küzd ezzel a problémával. szerintem így vagy úgy, de mindenki megtanulja majd kezelni az ismertséggel járó helyzeteket. Én már 21 vagyok, és mint látható, rettentően bölcs" - tette hozzá nevetve.

Bencic természetesen reagált arra is, hogy szombati döntőt Kvitova ellen vívja majd.

"Petra elképesztő formában van, de azért remélem, nem én leszek a következő áldozata."

via

Hozzászólások