Salakblog - Belinda beindul
Belinda beindul
Fotó: Europress/getty

Belinda beindul

Szántó PetraSzántó Petra
2014/09/01 15:12

Nagypapám mindig azt mondta, amikor kicsi koromban együtt néztünk női teniszt: "Ennek a Hingisnek az anyja sárkányszerű némber lehet az életben, de amihez nyúl, abból arany lesz."

Keresetlen szavaival arra akart célozni, hogy bár Melanie Molitor mindig is megosztó személyiség volt a teniszéletben és lánya pályafutásában, de azt senki nem vitathatja el tőle, hogy valamit nagyon tud a tenisz tanításáról. A lánya már akkor top 100-as teniszező volt, amikor mások még általános iskolába járnak és nem volt még tizenhat, amikor Grand Slam bajnok lett.

Ezzel a bizonyos Melanie Molitorral kezdett el teniszezni Belinda Bencic négy évesen a nagyasszony teniszsulijában. Majd hétéves korától egészen tavalyelőttig naponta ütögettek együtt.

Tíz évvel később, a mindössze tizenhét éves Belinda Bencic élete első US Openjén negyeddöntőt játszik, ahol nem is esélytelen a szintén negyeddöntő-újonc Peng Shuai ellen.

Voltak annak jelei, hogy ebből a lányból lesz valami, sőt annak is voltak jelei, hogy inkább előbb lesz belőle valami, mint utóbb.

Tavaly nyert két junior Grand Slam trófeát és junior világelső lett. Ősszel a tokiói tornán megnyerte első WTA mérkőzését, majd idén tavasszal már elődöntőzött Charlestonban. Bejött a 100-ba, a US Open főtáblára pedig szépen csendben úgy jutott el, hogy már a legjobb 60-ban van a világranglistán. (Afelől pedig nyugodtak lehetünk, hogy pont egy hét múlva lesz ő sokkal előrébb is.)

Belinda Bencic teniszoktató édesapja a családdal együtt 1968-ban költözött az akkori Csehszlovákiából Svájcba. Kiskorától segíti lánya pályafutását, és ő utazik vele. Ám a Hingis családdal nagyon jó viszonyban vannak, akik Molitor elévülhetetlen érdemei mellett minden lehetséges módon támogatják Bencic bimbózó karrierjét. Martina - egyfajta mentorként - például ott ült ma hajnalban az Arthur Ashe Stadionban és hihetetlenül sokatmondó, felszabadult mosollyal figyelte, ahogy Belinda megveri a korábbi világelső Jelena Jankovicot.

Azt a Jankovicot, aki az első szettben kétszer adogatott a játszmáért, és szettlabdái voltak. Aki a mérkőzés vége felé hitetlenkedve pislogott, amikor látta, hogy Bencic nem fél semmitől.

Bencic az előző körben Angelique Kerbert búcsúztatta úgy, hogy a második szettben 2-5-ről és négy(!) szettlabdáról fordítva nyert.

Odakapcsoltunk a második szettre 4-5 15-40-nél, és amit láttam, azt nem hittem el. 7/5 lett a szett vége - nem, nem túlzok - több, mint 10 nyerővel.

A félelem nélküli vagányság átütő ereje - pont mint Hingisnél - odáig vitte, hogy zsinórban két top 10-est legyőzve életében először negyeddöntőt játszhat Grand Slam tornán, ahol Peng Shuai ellen bőven lehet is esélye.

Utoljára ilyen fiatalon 1997-ben jutott el valaki US Open negyeddöntőig. Az a valaki Martina Hingis volt.

Aki végül meg is nyerte a tornát.

Hozzászólások