Salakblog - Bejelentette visszavonulását az ötszörös Grand Slam-bajnok Maria Sharapova
Bejelentette visszavonulását az ötszörös Grand Slam-bajnok Maria Sharapova
Fotó: Europress/AFP

Bejelentette visszavonulását az ötszörös Grand Slam-bajnok Maria Sharapova

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/26 14:57
Maria Sharapova szerdán bejelentette, hogy sorozatos sérüléseit követően felhagy a profi tenisszel. Az ötszörös Grand Slam-győztes és korábbi világelső teniszező vállproblémái miatt döntött a visszavonulás mellett.

Az orosz klasszis Instagram-oldalán ezekkel a szavakkal búcsúzott a tenisztől.

"A tenisz megmutatta nekem a világot, és azt hogy milyen fából faragtak. Így teszteltem a határaimat és mértem a fejlődésemet. Bármit is választok az életem következő fejezeteként, bármi is lesz a következő hegy, ugyanúgy küzdeni fogok. Ugyanúgy mászni fogok. Ugyanúgy fejlődni fogok.

Tenisz, én ezennel búcsúzom."

Sharapova a Vanity Fair online felületén egy hosszabb esszét is írt a visszavonulásának hátteréről, melyből rövidesen az oldalunkon is olvashattok részleteket. 

A londoni olimpián ezüstérmes Sharapova 2004-ben szerezte első GS-trófeáját Wimbledonban, amelyet további négy (2006 - US Open, 2008 - Australian Open, 2012 és 2014 - Roland Garros) követett. A világranglistát először 2005 augusztusában vezette, összesen 21 hétig állt a WTA-rangsor élén.

Pályafutását rengeteg sérülés hátráltatta, jobb vállát összesen háromszor operálták meg. Emellett 2016 januárjában doppingvétségen érték: az ausztrál nyílt teniszbajnokságon meldoniummal bukott le, emiatt 15 hónapos eltiltást kapott. Visszatérését követően egyetlen tornát nyert, legjobb Grand Slam-eredménye a 2018-as Roland Garroson elért negyeddöntője volt.

Profi pályafutása során - mely 2001-ben kezdődött - 36 WTA-tornagyőzelmet aratott, 2004-ben világbajnokságot, 2008-ban pedig Fed-kupát nyert. Karrierje során több mint 38 millió dollárt keresett pénzdíjakból, ezzel harmadik az örökranglistán az amerikai testvérpár, Serena és Venus Williams mögött. Utolsó mérkőzését az idei Australian Openen a horvát Donna Vekic ellen vívta, 6:3, 6:4-re kapott ki.

(MTI)
Hozzászólások