Salakblog - Befagyasztották a tenisz világranglistát - mit is jelent ez?
Befagyasztották a tenisz világranglistát - mit is jelent ez?
Fotó: Europress/AFP

Befagyasztották a tenisz világranglistát - mit is jelent ez?

Szabó GáborSzabó Gábor
2020/03/19 09:56
Tegnap az ATP és a WTA közös közleményben jelentette be, hogy június 7-ig biztosan nem rendeznek semmiféle tenisztornát, így a szokásos tavaszi salakszezon gyakorlatilag elmarad. 

A sajtóközleménynek igazából két érdekessége van, az egyik, egy alig burkolt üzenet a Roland Garros szervezőinek, akik egy nappal korábban, mindenféle iparági egyeztetés nélkül tolták el a tornájukat szeptember végére.

„A COVID-19 járvány által a profi teniszre jelentett kihívások minden eddiginél szorosabb együttműködést igényelnek a teniszközösség minden tagjától a játékosok, versenyek és rajongók érdekeinek védelmében....Jelenleg nem olyan időket élünk, hogy egyoldalúan cselekedjünk. A koronavírussal kapcsolatos valamennyi döntés megfelelő konzultációt igényel, az ATP, a WTA, az ITF, az AELTC, a Tennis Australia és az USTA részéről.” – mindehhez aligha kell bármit is hozzáfűzni.

Szintén fontos eleme a közleménynek, hogy a világranglistát befagyasztják a március 9-i állás szerint. 

Ez az a pillanat, amikor elkezdenek cikázni az ember gondolatai, bár őszintén szólva nem hiszem, hogy bármiféle kétség is lenne afelől, hogy ennek így kellett történnie, hogy ez volt az egyetlen helyes döntés. Hiszen a játékosoknak nem lett volna módja, hogy megvédjék ebben az időszakban szerzett pontjaikat, ha potyogtak volna ki a tavaly tavaszi pontok, akkor teljesen irreális világranglista alakult volna ki nyárra.

Azon, tehát hogy a döntés igazságos-e, azon szerintem nem is kell gondolkodni, viszont sokkal inkább el lehet kezdeni agyalni, hogy mik lesznek ennek a döntésnek a következményei.

Talán a legfontosabb, hogy Roger Federer megmarad a 4. helyen Wimbledonig, tehát Djokoviccsal és Nadallal csak az elődöntőben, döntőben találkozhat. Amennyiben elveszítette volna azokat a pontokat, melyek kiestek volna a térdműtétje miatt, ez biztosan másként alakult volna. Persze az sem biztos, hogy Wimbledont akkor rendezik majd, amikor szeretnék, ám az is biztos, hogy a svájcinak, ha rendben felépül, lesz lehetősége pontokat védeni addig.

Novak Djokovicot azonban nem csak pozitívan érintheti ez a döntés. Egyik fő célja ugyanis erre az esztendőre, hogy megelőzze Federert a világranglista élén eltöltött hetek tekintetében. Nagy kérdés, hogy a hivatalos statisztikák miként kezelik majd a márciustól júniusig terjedő időszakot. Lehet-e egy befagyasztott hetet tizenkét hétnek tekinteni? Ha igen, akkor Djokovic még az idén előzhet, ahogyan tervezte, ha ez időszak csak egy hétnek számít, akkor idén semmiképpen sem. Ráadásul az előzésig így meg kellene védenie a pontjainak több mint a felét is.

Nadal ott marad Djokovic nyomában, mindössze 370 pont közöttük a különbség pillanatnyilag, ami azt jelenti, hogy akár helyet is cserélhetnének a füves szezon végére. Elég lehetne akár annyi is, hogy Djokovic ne védjen címet Wimbledonban.

Ami a mieinket illeti. Balázs Atillának nyilván nagyon nem jött jól, hogy a salakszezon elmarad, hiszen ez a legerősebb borítása, ráadásul a kieső időszakban neki nem nagyon voltak megvédendő pontjai. Amennyiben az umagi tornát nyáron rendben megtartják, akkor Atin ráadásul elég nagy lesz ott a nyomás, hiszen azok nélkül a pontok nélkül (162) akár a százból is kiesne anélkül, hogy bármit is profitált volna az ottlétéből. Ez ilyen formán talán picit túlzás, hiszen a nyári tornákra történő nevezésnél azért nyilván nem jön rosszul ez a 76. hely. 

Bár az is kérdés, hogy amennyiben valamikor pótolják a tavaszi salakos versenyeket, akkor ezekre mikori ranglistával lehet nevezni? Mert azért ez nem teljesen egyértelmű.

Marci, azt hiszem a salakszezont nem különösebben siratja, ő azért nem szeret annyira ezen a borításon játszani, ő akkor profitálhat ebből a különleges helyzetből, ha az amerikai keménypályás szezonnal párhuzamosan (amennyiben lesz persze) Európában pótolnak esetleges elmaradt salakos versenyeket. Ha igen, akkor azokon a tornákon, ahol Marci várhatóan játszik majd, talán picit könnyebb lesz jó eredményt elérni.

Ezen kívül sem Ati, sem Marci szempontjából nem elhanyagolható tény, hogy jelen állás szerint nem rendeznek tornát az olimpiai kvalifikáció lezárultáig. Igaz persze, hogy az sem biztos, hogy az olimpiát meg tudják tartani a tervezett időben, mint ahogyan az sem, hogy az ITF nem változtat esetleg az eredetileg meghirdetett feltételein. Mert az olimpiánál jelen pillanatban csak az olimpiai kvalifikáció képlékenyebb, nem csak teniszben, hanem szinte valamennyi sportágban.

Fontos megjegyezni, hogy a közlemény nem azt jelenti, hogy a füves szezonra visszaáll a rend, és megkezdődik a játék. Erre józan ésszel most senki sem tud garanciát vállalni. A közlemény arról szól, hogy addig – június 7-ig – biztosan nem lesz tenisz.

Hozzászólások