Salakblog - Becker szerint a fiatalok nem elég tökösek ahhoz, hogy legyőzzék Djokovicékat
Becker szerint a fiatalok nem elég tökösek ahhoz, hogy legyőzzék Djokovicékat
Fotó: Europress/AFP

Becker szerint a fiatalok nem elég tökösek ahhoz, hogy legyőzzék Djokovicékat

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/06 13:43
Novak Djokovic megszerezte nyolcadik győzelmét az Ausztrál Openen, amivel megerősítette a Nagy Hármas dominanciáját a Grand Slam-tornákon. Ezzel kapcsolatban Boris Becker arról beszélt az Eurosporton, hogy szerinte a fiatalok nem elég tökösek, nem elég erősek mentálisan ahhoz, hogy végrehajtsák a sokak által várt áttörést.

A német szakember John McEnroe és Mats Wilander társaságában úgy fogalmazott, hogy amikor igazán számít, a legfontosabb pontokban a fiatalok képtelenek hozni magukat. A három nagy, Novak Djokovic, Roger Federer és Rafael Nadal fejben rendre lenyomják őket.

"Hiányolom a fiataloknál, hogy nincs elég merszük, nincs meg bennük a kurázsi" - mondta Becker. "Vagy, ahogy nálunk mondják, nem elég tökösek. Nincs meg bennük az, hogy itt vagyok, győzni akarok, és mindent megteszek, ami ehhez kell."

"Azt hiszik, hogy a dolog a teniszről szól. Tévednek, nem a teniszről, hanem a hozzáállásról szól. Arról, hogy mindent kitesznek a pályára, ami egy ötszettes meccshez kell. Valami hiányzik belőlük, ami mindent megváltoztatna."

"Az emberek látni akarják, hogy a fiatalok akkor is legyőzik a Nagy Hármast, amikor azok jól játszanak. Azt mégis ki akarná, hogy Federer 45 évesen is megverje azokat, akik feleannyi idősek, mint ő? Nekünk pedig az a dolgunk, hogy kritikusak legyünk, és ezzel felébresszük őket."

McEnroe, aki szerint a két kanadai fiatal, Denis Shapovalov és Felix Auger-Aliassime előbb-utóbb ott lesznek a top 5-ben úgy véli, hogy a következő generáció tagjai közül Daniil Medvedev a legerősebb mentálisan.

"Azt senki nem akarja, hogy ezek a srácok mindent megnyerjenek, amíg abba nem hagyják. Ez tiszta őrület" - mondta McEnroe. "Azt akarják az emberek, hogy Tsitsipas nyerjen majort, úgy tűnik azonban, hogy neki ez sok mentálisan, nem tudja feldolgozni, és ezért nem tud teljesíteni."

"Számomra Medvedev az, akiben megvan mentálisan, ami kell. Láttam tavaly Djokovic ellen játszani. Azt láttam, hogy hitt magában, és még egy olyan erős fejű játékossal is fel tudta venni a versenyt, mint amilyen a szerb. A többieknél nem látom ezt. Pedig nekik is szükségük lenne egy olyasfajta mentalitásra, mint a Medvedvé."

Az amerikai szerint elég egyszerű a képlet. A Nagy Hármas tagjai jobb játékosok, mint azok, akik az első Grand Slam-trófeájukért küzdenek.

"Ott van például Rafael Nadal. Úgy küzd minden pontért, mintha azon múlna minden. Ezt nem látom a fiataloknál. Ráadásul ez a három srác minden idők három legjobbja, és ez a probléma másik része. Egész egyszerűen jobbak, mint a következő generáció, és ezzel nincs mit tenni, elképesztő bajnokok."

TennisNow

Hozzászólások