Salakblog - Becker: Nincs egyértelmű stratégia Djokovic legyőzéséhez
Becker: Nincs egyértelmű stratégia Djokovic legyőzéséhez
Fotó: Europress/AFP

Becker: Nincs egyértelmű stratégia Djokovic legyőzéséhez

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/11 15:00

Boris Becker szerint 2019-ben sem lesz könnyű legyőzni Novak Djokovicot, Roger Federert vagy épp Rafa Nadalt, mégis az áttörés éve következhet a NextGen-játékosok számára férfi teniszben. A hatszoros Grand Slam-győztes teniszező szerint a tavalyi eredmények alapján már a levegőben van az őrségváltás, és várakozásai szerint ennek a Grand Slam-tornákon is látható jelei lesznek. A televíziós szakértőként is dolgozó Becker az Eurosport kérdéseire válaszolt.

John McEnroe válaszait korábbi cikkünkben olvashatjátok.

2018-ban a nagy négyes nyerte az összes Grand Slamet. Megismételhetik ezt 2019-ben, vagy valaki megállítja őket?

Ez a nagy kérdés: hogy mikor veszi át az uralkodást a következő generáció. Azt hiszem, egyre közelebb kerülnek, és ez lehet az az év, amikor Federeren, Djokovicon és Nadalon kívül más győztes is lesz. Ha a top három egészséges, nehéz megverni őket. De Zverevről például azt gondolom, közelebb kerül majd a topjátékosokhoz.

Várható, hogy Federer és Nadal játéka visszaesik ebben az évben?

Nos, Federernél az elmúlt két-három évben rendre előjött ez a kérdés, de minden évben megújult tenisszel, még erősebben tér vissza. Láttam Perth-ben, még mindig jól játszik, a formája is jónak tűnt. Nadalnál most valószínűleg több kérdőjel van, egy ideje nem teniszezett, Brisbane-től meg visszalépett. 100%-os állapotban kell lennie, hogy esélyes legyen. Szeretném látni őt játék közben, ha nyer pár meccset, biztosabb leszek az esélyeivel kapcsolatban. Federerhez hasonlóan róla is elmondható, hogy amíg élvezi a teniszt és játszani akar, mindig jó lesz.

000_1C425A.jpg Fotó: Europress/AFP

Mi különbözteti meg Djokovicot a többi játékostól?

Én a bajnoki mentalitását mondanám először. Novak tudja, hogyan kell nyerni. Nincs párja a mozgásának sem, egyedül Nadal képes versenyezni vele. Emellett pontosan tudja, hova kell ütni a labdákat. Nincs igazán gyenge pontja a játékának. Jól szervál, a ritörnje valószínűleg a legjobb a világon, a röptéi rendben vannak, jól nyesi a fonákot. Nincs egy világos stratégiája annak, hogyan kell Novak ellen játszani. Nem mondhatod, hogy "oké, majd a tenyeresét támadom, mert akkor hibázni fog", mivel nem ez a helyzet. Ötszettes mérkőzésen Novak ellen négy-öt órára is szükség lehet, és kevés játékos rendelkezik olyan elszántsággal, hogy legyőzze őt.

Novak Djokovic az egyértelmű esélyese a tornának?

Igen, őt mondanám. Viszont semmi esetre sem nevezném a múlt heti, Bautista-Agut elleni mérkőzését sokkoló eredménynek. Bautista-Agut top 15-ös teniszező, és már nagyon régóta az. Ha jó napja van, bárkit - Novakot is beleértve - képes megverni. Novak azonban fel fog ebből állni. Dohához képest hosszú még az út, de van még egy hete, hogy felkészüljön az első körös meccsére.

2019-ben eljön a régóta emlegetett őrségváltás férfi teniszben?

Az biztos, hogy van valami a levegőben a tavalyi év második fele alapján. Igaz, hogy Djokovic kettő Grand Slamet nyert, míg Federer és Nadal hozta szokás szerint a másik kettőt, de Zverev ATP-világbajnoki győzelme Londonban - ahol egymást követően verte Djokovicot és Federert - hatalmas eredmény volt. Ehhez hasonlóan lenyűgöző volt Khachanov párizsi tornagyőzelme is.

000_1AK5DL.jpg Fotó: Europress/AFP 

Ott kopogtatnak az ajtón, méghozzá nagyon hangosan, így az végül ki is fog nyílni. Van valami a levegőben, ami azt mondatja velem, hogy eljön a fiatal generáció számára az áttörés, különösen a Grand Slam-tornákon. Egyre jobbak a touron lévő fiatal srácok, tapasztaltabbak, már két-három éve versenyeznek, a veteránok pedig nem lesznek fiatalabbak. Azt mondom, idő kérdése. 

2019-ben azt várom, hogy Federer, Nadal és Djokovic mellett új győztes is lesz.

Van olyan eleme a fiatalok játékának, ami egy átlag nézőnek nem tűnhetett eddig fel?

Többségük hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint az idősebb sztárok. Sascha Zverev élvezi, hogy topjátékosokkal versenyezhet: mindennel képben van, tudja, kik a győztesek, követi a többi találkozót. Egyfolytában az öltözőben van, mert élvezi az egész közeget. Magas játékos, de egyébként is megfigyelhető egy trend, hogy az újonnan érkező játékosok nagy része egy kicsivel magasabb. Ez összességében hozzátesz a játékához, nagy ütőereje van, ami nagyon fontos. A fiataloknak a nyomással is meg kell birkózniuk. Olyanokról beszélünk, mint Kyrgios, akinek például volt egy jó éve, utána viszont nem találta a játékát. Zverevre és még néhány játékosra ez kisebb hatással van. Nem pánikolnak, ha kikapnak az első körben, és nem értékelik túl a győzelmeket sem.

Kik azok a fiatal játékosok, akikre figyelni kell?

A nőknél nagyon szeretem Naomi Osakát és Aryna Sabalenkát. Naomi tavaly már megnyerte a US Opent, Sabalenka pedig most tör fel, de nagyon-nagyon sokra értékelem őt. Hozzá kell tenni, hogy a topjátékosok nagyon erősek: Halep, Kerber, Muguruza és Pliskova, csak hogy pár nevet említsek. A férfiaknál kedvelem Stefan Tsitsipast, Borna Coricot, Karen Khachanovot és Denis Shapovalovot. Tetszenek az eddigi eredményeik és a játékstílusuk is, idővel csak jobbak lesznek.

035_pbu906848_07.jpg Fotó: Europress/AFP

Serena Williams a legnagyobb esélyes a nőknél?

Oka van annak, hogy még mindig játszik. Esélyes a győzelemre, nyerhet nagy trófeákat. Szeretné megnyerni a Grand Slam-tornákat és megdönteni a rekordokat. Nem játszott a US Open óta, de a Hopman-kupán jól játszott, jó formában volt. Ő az egyik topfavorit, de a nőknél nincs olyan egyértelmű esélyes, mint a férfiaknál. Egyike azon három játékosnak, aki szerintem megnyeri majd a tornát.

Rontott a hírnevén a US Open-döntőben mutatott viselkedése?

Szerintem azt már rég elfelejtettük. Annyi minden történt, hogy én még csak nem is gondoltam rá. Az volt az eddigi utolsó mérkőzése, biztosan rákérdeznek még párszor, de amint elindul a torna és elkezdi nyerni a mérkőzéseket, a New York-i incidens rég a múlté lesz.

Ki fogja dominálni a női mezőnyt?

Nem hiszem, hogy bárki is dominálni fogja. Arra számítok, hogy a tavalyihoz hasonlóan több győztes lesz az évben. Nagyon közel van egymáshoz az elit, nincs egy meghatározó játékos, akiről tudjuk, hogy folyamatosan nyerni fog. Nálam Halep az első, Kerber a második, de mögöttük nagyon szorosan ott vannak páran, így nagyon nyílt a verseny.

000_1C52AD.jpg Fotó: Europress/AFP

Mi volt tavaly a kulcs Caroline Wozniacki győzelméhez? Megvédheti a címét?

Már itt volt az ideje, hogy Caroline nyerjen egy döntőt. Párszor eljutott Grand Slam-fináléig korábban, ő volt a legjobb major-győzelem nélküli játékos, ami nyomást helyezett rá. Miután mindent elért, ez megszűnt. A cél persze mindig az, hogy megvédd a címed. Tavaly a döntő óriási csatát hozott, az utolsó pillanatig szoros volt a találkozó, és Caroline kerekedett felül. Hasonló hozzáállásra lesz szüksége. Jó az erőnléte, Ausztráliát szereti és az ausztrálok is szeretik őt. Ezzel messzire juttathat.

Simona Halep edző nélkül kezdi a szezont. Ez a helyes döntés?

Majd meglátjuk. Nagyon sikeres volt a kapcsolata Darren Cahill-lel, de minden dolog véget ér egyszer. Simona tapasztalt játékos, tudja, mit csinál. Valamilyen segítséget biztosan kap a pálya mellől. Ha megnyeri az Ausztrál Opent, akkor mondhatjuk majd, hogy helyes döntést hozott.

Új szabályokkal védik a játékosokat az extrém hőségtől az Ausztrál Openen | Hosszabbítás

Az Ausztrál Open szervezői úgy döntöttek, hogy a 2019-es tornára új szabályokat vezetnek be extrém hőség esetére. Változást jelent az eddigiekhez képest, hogy ezentúl ötpontos skála alapján, többféle időjárási tényezőt figyelembe véve mérlegelik, alkalmasak-e játékra a körülmények, illetve hogy a US Openhez hasonlóan a férfi mérkőzéseken is tarthatnak tíz perces szünetet a harmadik és a negyedik szett között.

2019-től új hőségszabály van érvényben. Származik bármi előnyük ebből a játékosoknak?

Fontos leszögezni, hogy ha Ausztráliában meleg van, az elviselhetetlenül meleget jelent. 38-39 fokban az ember azt sem tudja, hol van. Mindenképpen az új szabály mellett állok, mert a játékosok egészségét védi. Nem gondolhatunk arra a játékosra, aki szeret 40 fokban játszani, mert a tenisz érdekeit kell nézni, nem konkrétan egy játékosét.

Hozzászólások