Salakblog - Nem tekinti lezártnak edzői karrierjét a legutóbb Djokovicot segítő Boris Becker
Nem tekinti lezártnak edzői karrierjét a legutóbb Djokovicot segítő Boris Becker
Fotó: Europress/AFP

Nem tekinti lezártnak edzői karrierjét a legutóbb Djokovicot segítő Boris Becker

Nánási AntalNánási Antal
2020/06/09 13:06
A korábbi hatszoros Grand Slam-győztes német legenda, Boris Becker a minap az Eurosport német szerkesztőségének vodcastjában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben ismét edzősködjön. Csatornánk állandó szakértője - aki edzőként hat GS-sikerhez segítette hozzá Novak Djokovicot - kifejtette véleményét arról is, hogy szerinte mikor lenne időszerű megtörni a Nagy Hármas dominanciáját.

A hosszú évek óta Londonban élő Becker az utóbbi években rendszerint tévés szakkommentátorként tűnt fel a világ nagy teniszpályáinak környékén, azóta, hogy 2016 végén elváltak útjai Novak Djokoviccsal, nem vállalt főállású edzői munkát. Teljes egészében azért nem szakadt el ettől a körtől, hiszen manapság a német sportági szövetség férfiszakágát vezeti, a januári ATP-kupán pedig a német csapat vezetőjeként láthattuk.

becker-zverev.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Eurosport német szerkesztőségének adott minapi interjúja azonban azt sejteti, újra mozgatja a fantáziáját az edzősködés, így mindenképpen megfontolna egy ajánlatot:

„Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy újra főállású edző legyek. Persze jelenleg van feladatom a német csapat mellett, de mint ahogyan más, ez a megbízatás sem tart örökké. Ha lesznek játékosok, akik szeretnének velem dolgozni, és ők is felkeltik az én érdeklődésemet, biztos, hogy elgondolkodom a dolgon.”

Az idén elmaradó wimbledoni tenisztorna háromszoros bajnoka ugyanakkor azt is érzékeltette, hogy az éremnek ezúttal is két oldala van, az edzősködéssel járó intenzív elfoglaltság és folytonos távollét miatt pedig kétszer is meg kell gondolnia, mielőtt igent mond egy esetleges megkeresésre: 

„Az edzősködés rengeteg időmet felemésztené, emlékszem, amikor Novakkal dolgoztam, 25-30 hetet töltöttünk együtt évente. Szeretnék a családommal is lenni, és vannak üzleti érdekeltségeim, amelyeket szintén menedzselnem kell ezzel együtt nem zárom ki az esélyét annak, hogy visszatérjek az edzői pályára.”

becker-coaching-djokovic.jpg Fotó: Europress/AFP

Boris Becker edzői filozófiája, valamint ebből következően a szerinte ideális edző─tanítvány viszony is ugyanazon pilléren nyugszik ─ az őszinteségen. Vallja, nincs értelme mellébeszélésnek vagy cicomázásnak, az edző akkor tesz jót a játékossal, ha megmondja nyíltan, hogy mi a jó, és mi az amin változtatni kell. Szerinte ebben a tekintetben nincs különbség, hogy az ember a világelső vagy az ezredik helyezett edzéseit irányítja, hiszen ugyanúgy az őszinteség juttathat el egy játékost a kívánt következő szintre. Ezzel kapcsolatban egy elsőre megdöbbentő élményt is megosztott a Djokoviccsal való közös munka előtti tárgyalások egyikéről:

„Meglátogattam Novakot Monte-Carlóban, hogy egyeztessünk a közös munkáról. Rögtön az elején mondtam neki, hogy én abban hiszek, hogy csak akkor juthat előrébb, ha nyíltan beszélünk. Akkoriban vesztette el a világelsőséget, én pedig elmondtam neki, hogy ez szerintem azért történt, mert belekényelmesedett a helyzetbe, és nem fejlődött tovább, ezzel szemben a többiek, Nadal és Federer, hozzá igazították a játékukat. Azt is jeleztem neki, hogy egyáltalán nem tetszik ahogy a pályán mozog és a szervája sem jó.”

djokovic-serving.jpg Fotó: Europress/AFP

Djokovicnak vélhetően tetszett ez a sallangoktól mentes stílus, hiszen Becker végül az edzője lett, a közös munka pedig további hat Grand Slam, valamint tizennégy Masters sikert hozott a szerb számára. Az együttműködés azonban 2016 végén, alig három év után végetért. Becker szerint az elválás is ugyanolyan őszinte és baráti volt, mint a kezdet ─ a kettejük közötti jó viszony pedig mind a mai napig fennáll.

Csatornánk német szerkesztőségének nyilatkozva Boris Becker „egymillió dolláros kérdésnek” nevezte azt a visszatérő témát, hogy mikor törheti meg végre valaki a Nagy Hármas sikerszériáját a Grand Slameken? A bónuszkérdés pedig az lehet, hogy ki lesz majd az?

„Ez egy egész estés beszélgetés témája is lehetne. Természetesen az tény, hogy a Nagy Hármas immáron tizenöt éve nagyon erős, de onnan is érdemes megnézni a kérdést, hogy ezek szerint az újak, a fiatalok nem elég jók, pedig az én időben 20-21 évesek is nyertek Grand Slameket. Az lenne az igazi, ha az áttörés még akkor sikerülne valamelyik feltörekvő játékosnak, amikor még a Nagy Hármas is erős, nem pedig amikor már leszállóágban vannak. Ha idén lesz Roland Garros és US Open, akkor ez akár össze is jöhet. Ott van például Dominic Thiem háromszor játszott már GS döntőt, ebből kétszer a Garroson, talán idén meg is nyerheti.”

A koronavírus-járvány miatt március óta áll a nemzetközi teniszélet, egyelőre erősen kérdéses, hogy az augusztus végén rajtoló US Opent, valamint a szeptember végére tolt Roland Garrost meg tudják-e rendezni.

via és via

Hozzászólások