Salakblog - Balázs Attila nem értett egyet Djokovicék ötletével, de örömmel beállt volna a sorba
Balázs Attila nem értett egyet Djokovicék ötletével, de örömmel beállt volna a sorba
Fotó: Europress/AFP

Balázs Attila nem értett egyet Djokovicék ötletével, de örömmel beállt volna a sorba

A Klubrádió Hosszabbítás című műsorában ezúttal a világranglista 76. helyén álló Balázs Attila volt a vendégünk, aki profi játékosként első kézből tapasztalhatta meg, milyen következményei voltak a járvány miatti kényszerszünetnek. A magyar teniszezőt többek között arról kérdeztük, milyen formában tartja megvalósíthatónak a profi tenisz újraindítását, illetve, hogy mit gondol a 250-en kívül rangsorolt játékosok támogatását megcélzó javaslatról.

Teniszben régóta heves viták zajlanak arról, hogyan lehetne segíteni azoknak a profi játékosoknak, akik a sportág hierarchiájának alján próbálnak karriert építeni, és valahogy megélhetést biztosítani. A koronavírus-járványt követően ismét fellángoltak a konfliktusok, hiszen a teniszezők legfontosabb bevételforrásai teljesen elapadtak. Novak Djokovic - Roger Federerrel és Rafael Nadallal egyeztetve - egy olyan alap létrehozását javasolta, amelyben a top 100-as játékosok és a különböző szervezetek (Grand Slamek, ATP, WTA, ITF) válnának befizetővé, ezzel támogatva a karrierjükért küzdő profikat.

Fontos megjegyezni, hogy ez a terv átmeneti, ha úgy tetszik, egyszeri megoldásként merült fel, és kizárólag a járvány okozta károk enyhítését célozta meg, és nem az eredeti problémát kívánta megoldani. Kritikusok bőséggel akadtak, köztük egészen neves játékosokkal, mint például a háromszoros GS-döntős Dominic Thiem, vagy a korábbi világelső Lleyton Hewitt, aki mostanság az Ausztrál Davis-kupa-csapat kapitányaként dolgozik. Hewitt a tervben rejlő legnagyobb ellentmondásra mutatott rá: történetesen, hogy olyan teniszezők is befizetőkké válnának, akik csak mostanság verekedték be magukat a top 100-ba.

Hewitt az ausztrál Davis-kupa-csapatban is számításba vett James Duckworth-t hozta fel példaként, de a leírás tökéletesen illik Balázsra is. A magyar teniszező számára a 2020-as szezonban került elérhető közelségbe a top 100, és idén februárban sikerült is áttörni a gátat a bangkoki tornagyőzelmének és a riói 500-as versenyen elért elődöntőjének köszönhetően. Jelenleg a karriercsúcsot jelentő 76. helyen áll, amivel automatikusan főtáblára kerülhet GS-tornákon, emellett az ATP Tour versenyeinek nagy részén sem kell selejteznie. Ez a szakmai sikerek mellett anyagilag is hatalmas előrelépés, utóbbit viszont - versenyek híján - nem volt alkalma learatni.

"Értettem az ötletet, de nem teljesen értettem egyet vele. Én például egy hete voltam a top 100-ban, amikor jött ez a helyzet, előtte 10-15 évig a 200 körül poroszkáltam, és soha nem segített senki. Meg ha már szeretnének segíteni ezek a nagy sztárok, az úgymond második vonalas játékosoknak, a top 100-on kívüli teniszezőknek, akkor már szerintem abban kellene előrelépni, hogy a kisebb tornákon egy picit több pénz járjon. Ha nem is a Future-tornákon, de a Challengereken, ami az ATP és a Future között van. Nonszensz szerintem, hogy nagyon kevés a pénzdíj" - magyarázta Balázs.

"Ezeken a versenyeken már nem egyszerű bemenni az elődöntőbe vagy a döntőbe, de hogy ha egy ilyen verseny nagyon messze van, akkor a kiadás minimum annyi [mint a pénzdíj]. Szóval szerintem iszonyú nagy a szakadék mondjuk ahogy a top 100 keres, és ahogyan egy 150., aki tudásban nincs annyira lemaradva a 90. mögött, pénzben viszont hússzor annyi a különbség. Szerintem ezt kellene egy kicsit közelebb hozni egymáshoz. Én ezt mondom. De természetesen, hogy ha az ötlet megvalósult volna, beálltam volna a sorba a többség mögé, és nagyon szívesen; ha jól tudom, az én esetemben 5-10 ezer dollárt kellett volna adni. Örömmel tettem volna."

A teljes beszélgetést Soundcloudon vagy akár  iTunes-on is meghallgathatjátok.

Hozzászólások