Salakblog - Balázs Attila a magyar tenisz fenegyereke, aki most harapni készül
Balázs Attila a magyar tenisz fenegyereke, aki most harapni készül
Fotó: Europress/AFP

Balázs Attila a magyar tenisz fenegyereke, aki most harapni készül


2019/07/20 11:43
Balázs Attila pályafutása során másodszor jutott el egy ATP-torna elődöntőjébe, miután az umagi versenyen legyőzte az olasz Stefano Travagliát a legjobb nyolc között. A magyar játékos ezzel a teljesítménnyel már biztosan a legjobb 170-ben lesz a ranglistán jövő héttől, de egy esetleges Györe László elleni sikerrel már pályafutása legjobb helyezését is elérhetné, bekerülve a Top150-be.

Sokan ismerik Balázs Attilát Magyarországon, ez nem vitás. Pályafutása hullámzó évei alatt hol felkapta a sajtó, hol elfelejtette. Nem futott be olyan karriert a húszas éveiben, mint Fucsovics Marci, de évről-évre feltűnt a Davis-kupákon, hallottunk egy-két eredményét a Challenger-tornákon, sőt amióta Budapesten 250-es tornát rendeznek, még a játékát is megcsodálhattuk a profik között. 

De mégis Balázs Attila pályafutása csak olyan, mintha egy száguldó gyorsvonat ablakából néznénk, hogy mellette egy személyvonat állomásról állomásra halad, majd megáll és ismét elindul. Tudjuk, hogy ott van, de nehéz követni, mert a mi gyorsvonatunk elrobog mellette. De az is lehet, hogy a végén, amikor megérkezik a két vonat a végállomásra, akkor igazából mindkettőjükre büszkék leszünk, hogy teljesítették a feladatukat.

A tenisz berkein belül Balázs Attila nagyon is jól ismert tehetség, aki már hét magyar bajnoki címet szerzett, rendszeresen a Davis-kupa csapat oszlopos tagjaként ott volt, hogy Fucsovics Marci mellett győzelemre vezesse a magyar válogatottat. Attila karrierje töretlenül haladt afelé a 2000 évek végén, hogy kövesse mondjuk Noszály Sándort a nemzetközi színtéren. Nem véletlenül hozhatjuk fel ezt a párhuzamot, mivel Balázs Attila is pont Bukarestben érte el eddigi legjobb eredményt még 2012-ben, ahol Noszály Sándor is elődöntőzött 1995-ben Thomas Muster ellen. Attila akkor Fabio Fogninitől kapott ki. És nem véletlen az sem, hogy az ő borítása is a salak, ahogy Noszályé volt. Ez a siker forrása, de egyben a gátja is. Balázs Attila az évek során szinte kizárólag salakspecialista lett, és ez viszont kevés volt ahhoz, hogy magasabbra törjön. Ehhez jöttek sajnos még a sérülések is, és így együttvéve Balázs Attila maradt annál a jól bevált forgatókönyvnél, hogy évről-évre elindult salakon a számára jól ismert ITF Future és ATP Challenger-sorozatban, és ott próbált érvényesülni. Ehhez jött pár ATP Tour-verseny, mint a budapesti és az az umagi, ahol eddig fantasztikusan teljesített. 

Mert azt el kell mondani, hogy ha ott van egy ATP-torna főtábláján, akkor megmutatja mire is képes.

A 2012-es bukaresti tornán a selejtezőből feljutva megverte Lukas Laczkót, Potito Staracét és Xavier Malisse-t, míg 2017-ben Umagban a selejtezőből a legjobb 16-ig jutott, olyan játékosokat legyőzve, mint Andrey Rublev vagy Damir Dzumhur, majd nagy csatában kikapott David Goffintől. Az sem véletlen, hogy Balázs Attila kétszer is szabadkártyát kapott a főtáblára Budapesten. Salakon szinte bárki ellen esélyes lehet, és ezt évről-évre bizonyítja. A 2018-as hazai viadalon még Matteo Berrettinitől kikapott az első fordulóban, majd idén már a negyeddöntőbe jutott Hubert Hurkacz és John Millman legyőzésével. Nem kérdés, hogy világszínvonalú teljesítménnyel.

Salakon egyértelműen kijelenthető, hogy Attila ott van a világ legjobb 100 játékosa között.

Idén két Challenger-torna döntőt játszott salakon: Prostejovban Pablo Andujar, Pozsonyban Gombos Norbert verte. E mellett volt két negyeddöntője is Tuniszban és Braunschweigben. Ha csak a Challenger-tornákon elért eredményeit nézzük 2019-ben, akkor ez salakon 15-8, amelyhez jön egy márciusi keménypályás vereség Lille-ben, de tudjuk Attila alig játszik kemény borításon, még akkor is ha pályafutása során nyert két ilyen ITF-versenyt 2009-ben és 2018-ban. Csak röviden megjegyezve füvön sem gondoltuk, hogy megy a játék Attilának, és mégis két kanyart ment a wimbledoni selejtezőben!

A potenciál ott van Attilában más borításon is, de a salakon érzi magát igazán otthon.

Attila technikája a salakon teljesedett ki. A hosszú és fárasztó labdamenetek a specialitásai. A végsőkig képes kijátszani a pontokat és kevés hibával egyszerűen ki tudja "véreztetni" az ellenfelét. És amiben csak kevesen képesek jót nyújtani, hogy a legnehezebb helyzetekből és vesztett szituációkból képes felállni, talán erre az idei heilbronni verseny a legjobb példa, ahol Viktor Troickit 1-6, 1-5 és 15-40-ről verte! És most Umagban is kétszer jött vissza vesztett helyzetből. Hihetetlen versenyzői kvalitás. Csak merész gondolatainkban jön elő, hogy mi lenne, ha Attila nemcsak salakon, hanem keménypályán is elkezdett volna többet játszani, vajon most hol tartana? Ilyen mentális erőt és kitartatást kevés játékos mondhat el magának, és ha valamit kívánhatunk, akkor az az lenne, hogy a most 31 éve felé közeledő Balázs Attilának karrierje legjobb évei még csak most jöjjenek, mert van még bőven, amit meg tud mutatni magából.

Balázs Attila az umagi torna elődöntőjében Györe László ellen lép pályára, aki idén már ATP-tornagyőztesnek mondhatja magát salakon, ráadásul egy 500-as tornán Rio de Janeiróban. Attila egyáltalán nem esélytelen, a játéka megvan ahhoz, hogy meglepetést okozzon. 


Hozzászólások