Salakblog - Bajnok mentalitása viszi előre az ismeretlenségből fegyvert kovácsoló teniszezőt
Bajnok mentalitása viszi előre az ismeretlenségből fegyvert kovácsoló teniszezőt
Fotó: Europress/AFP

Bajnok mentalitása viszi előre az ismeretlenségből fegyvert kovácsoló teniszezőt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/05 20:16
Sylvain Bruneau rögtön meglátta Bianca Andreescuban a lehetőséget, a közös munka során mégis újra és újra meglepte őt tanítványa. Leginkább azzal, mennyire jó versenyző. Állítja, a fiatal játékosával élmény a közös munka, sokoldalúsága azonban épp akkora kihívás, mint amekkora előny. A szakembert egy sajtótájékoztatón faggatták a 19 éves tenisztehetséggel végzett munkájáról.

"Mindig is azt gondoltam, hogy jó játékos lesz belőle. Számomra ez egyértelmű volt" - mondta Bruneau az összegyűlt újságíróknak. "De azt, hogy a tavalyi év után, amikor a selejtező első fordulójában kiesett, ilyen gyors fordulatot vesz a pályafutása, én sem gondoltam volna. Ez sokkal gyorsabban történt, mint azt vártam" - ismerte el az edző, aki valószínűleg nincs egyedül ezzel. Bianca Andreescu jött, látott és valósággal rárúgta az ajtót a női mezőnyre. Nincs kizárva, hogy a hét végére Grand Slam-győztes lesz, de jó esélye van az év végi vb-indulásra is.

Pedig egy évvel ezelőtt ilyenkor még 200-on kívül volt a világranglistán a fiatal kanadai. Bár a szezont pozitívan zárta - megnyert egy 25 ezer dolláros ITF-tornát - még a saját stábját is meglepte azzal, amilyen ihletett formában kezdte az évet. Aucklandben a selejtezőből egészen a döntőig menetelt, többek között az első és a harmadik kiemelt búcsúztatásával, majd az Ausztrál Openen is a főtáblára kvalizta magát. És ezzel nem állt meg a menet: megnyerte a Newport Beach-i és az Indian Wellsi tornát, a kettő között pedig elődöntőzött Acapulcóban.

063_1136464338.jpg Fotó: Europress/AFP

"Próbálod felkészíteni őket a lehetséges forgatókönyvekre, megtanítani arra, hogyan lássák a különböző dolgokat, hogyan kezeljék azokat. Azonban fejest kell ugranod a vízbe, hogy összevizezd magad és kitapasztald, hogyan mutat mindez a gyakorlatban. Fontos erről beszélni, valószínűleg segített is kicsit neki, de a saját tapasztalat az semmihez sem hasonlítható. Ő ezt megtette, ami mindenképpen az ő érdeme. Úgy gondolom, nagyon jó munkát végzett eddig, ahogyan ezt az egészet kezelte" - tette hozzá.

Bruneau 30 éven át a Tennis Canada alkalmazásában állt, Andreescura is a munkája során figyelt fel, szinte azonnal felkapta a fejét a tehetséges lány vagány játékára. 2017-ben a Fed-kupa csapat tagjaként mindössze 14 játékot bukott a Venezuela, Bolívia, Paraguay és Chile elleni regionális párharcokban, ezzel oroszlánrészt vállalt abban, hogy az ország visszajutott a Világcsoport II-be. Az edzőt meglepte az, mennyire jól kezelte a versenyhelyzeteket, ekkor döbbent rá először, hogy egy született versenyzőtípus.

"Mindig lenyűgözött, hogy mennyire nem félt az ellenfeleitől. Különösen az, hogy azokban játékszituációkban, amelyekről azt gondoltam, hogy egy 15-16 éves játékos számára ijesztőek lehetnek, egyáltalán nem ijedt meg. Belül kicsit mindig meglepődtem, akkoriban még próbáltam feltérképezni, megismerni őt. Leginkább azon csodálkoztam, ahogyan beleállt ezekbe a helyzetekbe. Nagyon hamar rájöttem, hogy egy született versenyző. Mindig is ilyen volt, egyszerűen csak be kellett csatornázni ezt az energiát, és tippeket adni, hogyan használja."

000_1D95IP.jpg Fotó: Europress/AFP

Az együttműködésük 2018 márciusában vette kezdetét. A kanadai tini akkoriban épp egy 25 ezer dolláros ITF-versenyre készült Japánban, a világranglistán pedig a top 200 körül volt. Elkezdték figyelni, hogy a férfi játékosok hogyan készülnek a párhuzamosan zajló tornára. Kiragadták a különbségeket a nők felkészüléséhez képest, és a kettőt összegyúrva tették teljessé Andreescu játékát. "Eléggé egyben van a tenisze. Rengeteget fejlődhet még, hiszen csak 19, de maga a játéka már most egyben van."

"Rengeteg dolgot végre tud hajtani a pályán. Ez néha jól jön, máskor bajba sodorja, összességében azonban inkább előny" - magyarázta az edző. Andreescu kétségtelenül kiválóan variálja a játékot, a nézők számára ez teszi élvezetessé teniszét, edzői szemmel nézve azonban kihívás is egyben. A fiatal játékos számára bevallottan nehézséget okoz, ha ismétlődő, monoton gyakorlatokat kell végeznie, Bruneau ezért a kreativitásra helyezi a hangsúlyt az edzéseken. Különböző ütésvariációkon dolgoznak a vissza-visszatérő gyakorlatok helyett.

"Ez alapvetően elég szórakoztató folyamat, mert egy többdimenziós játékossal dolgozhatok, aki rengeteg mindenre képes. Edzéseken mindig úgy érzem, egy csomó mindent át kell beszélnünk" - folytatta Bruneau. Akinek nem csak az edzések okoznak fejtörést, de olykor a taktika is: egy ennyire sokoldalú játékosnál szinte végtelen számú lehetőség merül fel a stratégia megalkotásánál. Szerencsére Andreescu, aki bevallottan szereti alaposan feltérképezni az ellenfeleit, rugalmas a taktikai kérdésekben, különösen a nehéz mérkőzéseken.

063_1137650038.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azért ennyire élvezetes a közös munka, mert nagyon aprólékosan ki tudjuk dolgozni a meccstervet. Minden találkozót több szempontból fel tudunk építeni. Szinte már olyan érzés, mintha fognám a játékát, majd kiválogatnám az épp hasznos elemeket. Mert alapvetően nagyon alkalmazkodóképes. Szeret variálni a játékon és szokatlan megoldásokat választani. Kihasználja a teljes pályát, különböző szögekkel és pörgetésekkel teniszezik. Szereti kitapasztalni, hogyan reagálnak az ellenfelei az ütéseire."

Talán épp ez az oka annak, hogy egyelőre kevesen találták meg az ellenszerét. Pályafutása során 7-0-s mérleggel rendelkezik a top 10-es játékosok ellen - mindet idén nyerte - összességében pedig 30-4-re áll a WTA Touron. Ezzel ő rendelkezik a legmagasabb győzelmi százalékkal 2019-ben, befejezett tétmeccset pedig februárban veszített el utoljára. Az ismeretlenségnek komoly szerepe van a sikerekben: Bruneau szerint ők jóval többet tudnak az ellenfeleikről, mint fordítva. Azonban az edző úgy véli, van, ami ennél is fontosabb: a bajnok mentalitás.

"Amikor olyan játékos ellen lép pályára, aki nyert már Grand Slamet, esetleg korábban világelső vagy magasan rangsorolt volt, mindig úgy érzi, teljesítenie kell. Ez benne van a DNS-ében. Így van kódolva" - jelentette ki az edző.

via WTA

Hozzászólások