Salakblog - Baghdatis tanácsadóként folytatja Svitolina mellett, Osaka pedig sztáredzőt igazolhat
Baghdatis tanácsadóként folytatja Svitolina mellett, Osaka pedig sztáredzőt igazolhat
Fotó: Europress/AFP

Baghdatis tanácsadóként folytatja Svitolina mellett, Osaka pedig sztáredzőt igazolhat

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/12 17:42
A karrierjét idén nyáron befejező, korábbi top 10-es játékos Marcos Baghdatis csatlakozott Elina Svitolina edzői stábjához. A hírt az ukrán teniszezőnő jelentette be a közösségi oldalán. A világranglista-harmadik Naomi Osakát pedig edzeni látták Wim Fissette-tel. A japán lány esetében azonban egyelőre nincs szó hivatalos bejelentésről.

Bagdhadits azt követően vonult vissza, hogy Matteo Berrettini júliusban legyőzte őt a wimbledoni torna második fordulójában. A 34 éves ciprusi Svitolina tanácsadó edzője lesz majd a főállású mester, Andrew Bettles mellett. 

Az ukrán lány egy világbajnoki döntővel zárta a szezont Sencsenben. Címvédőként érkezett a vb-re, és az idén is csak Ashleigh Barty tudta őt megállítani a fináléban. 

"Mostantól kezdve Marcos tanácsadóként vesz majd részt a felkészülésemben" - írta Svitolina az Instagramon. "Az első számú edzőm továbbra is Andy Bettles marad. Rendkívül izgatott vagyok, hogy bejelenthetem ezt a hírt, és biztos vagyok benne, hogy az ő rengeteg tapasztalata sokat tud majd hozzátenni a játékomhoz. Ilyen jó csapattal elég komoly célokat tűztem ki magam elé 2020-ra."

Baghdatis, aki korábban döntőzött az Ausztrál Openen és elődöntős volt Wimbledonban, szintén megosztotta a hírt a közösségi médiában.

"Boldogan jelentem be életem következő fejezetét. Már alig várom, hogy egy ilyen nagyszerű sportolóval, egy ilyen kiváló játékossal dolgozzam együtt" - írta Baghda a Twitteren. "A világranglista-hatodik Elina Svitolinát edzem majd Andy Bettles oldalán. Köszönöm Elinának, hogy bízik bennem. Gyerünk, csináljuk, indítsuk el a 2020-as szezont."

A csapat nyilvánvalóan azon lesz, hogy tovább folytassák azt az utat, amin Svitolina elindult a Grand Slam-szerepléseit illetően. Azok után ugyanis, hogy az ukrán 2019-et megelőzően egyszer sem jutott be a legjobb négy közé GS-tornán, az idén ezt kétszer is megtette, Wimbledonban és a US Openen. Elődöntős volt Indian Wellsben és Dubajban, tornát azonban, 2011 óta először nem sikerült nyernie. 

Úgy tűnik, Naomi Osaka háza táján is körvonalazódik egy edzői megállapodás, bár hivatalos megerősítésről egyelőre nincs szó. A korábbi világelső három különböző edzővel dolgozott 2019-ben. Az Ausztrál Opent még Sascha Bajin tanítványaként nyerte meg, hamarosan azonban szétváltak útjaik. Később felfogadta Jermaine Jenkinst, az eredmények azonban nem igazán jöttek, így Naomi az édesapjával dolgozott tovább.

Bár az együttműködésük sikeres volt, hisz ez idő alatt Oszakában és Pekingben is tornát nyert, Naomi a kezdetektől hangsúlyozta, hogy édesapja csak ideiglenesen dolgozik vele. Mindig is a tervek között szerepelt, hogy keres majd egy főállású edzőt, aki majd utazhat vele a világ minden tájára. 

osaka.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyelőre még csak találgatások folynak, az mindenesetre tény, hogy látták Osakát Wim Fissette-tel edzeni a napokban. A belga szakember a világ egyik legjobb edzője, ráadásul rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Fissette dolgozott már Victoria Azarenkával, Kim Clijstersszel, Simona Haleppel, Angelique Kerberrel és Konta Johannával is.

Valószínűleg azért nincs még bejelentés, mert egyelőre tesztelik az elképzeléseiket, próbálgatják, mennyire passzol a személyiségük egymáshoz.

wtatennis.com

Hozzászólások