Salakblog - Babos Tímea a harmadik világbajnoki címről és a lelki kapocsról: "Kikivel együtt vagyunk erősek, hiszünk egymásban!"
Babos Tímea a harmadik világbajnoki címről és a lelki kapocsról: "Kikivel együtt vagyunk erősek, hiszünk egymásban!"
Fotó: Europress/AFP

Babos Tímea a harmadik világbajnoki címről és a lelki kapocsról: "Kikivel együtt vagyunk erősek, hiszünk egymásban!"

Szántó PetraSzántó Petra
2019/11/04 12:17

Teher alatt nő a pálma, szokták mondani, és bár kétségtelen, hogy női párosban Babos Tímea és Kristina Mladenovic szembenézett már néhány igencsak nehéz pillanattal, most talán mégis a tehernélküliség hozta meg az újabb világraszóló sikert. 

A magyar játékos sporttörténelmet írt, hiszen sorozatban harmadik alkalommal emelhette magasba a páros világbajnokság trófeáját: az azóta már friss anyukává váló Andrea Hlavackova oldalán lett először világbajnok 2017-ben, majd tavaly már Kristina Mladenoviccsal győzött, akivel idén megvédte címét. 

Babos a MOL csapatnak adott interjújában elmondta, hogy a címvédőként való szereplés kettős pozitív hatással volt rájuk, hiszen egyrészt segített a nyomás elviselésében, hogy korábban már értek el sikereket az évzáró tornán, másrészt az idei év eredményei alapján nem ők voltak a torna legnagyobb esélyesei, ez pedig felszabadultabbá tette a hangulatot és a játékot, különösen a döntőben. 

"Szerintem mindenképpen segített nekünk, hogy már nyertünk itt. Igaz, Hsieh is nyert már vébét, de nem hiszem, hogy ez lett volna döntő faktor. Tökéletesen sikerült a finálé előtti beütésünk, lazán, vidáman álltunk oda a meccsre és már az elejétől éreztük, hogy nagyon is lehet keresnivalónk. Szerintem nem feltétlenül mi voltunk a meccs esélyesei, hiszen Barbora Strycova világelső, Hsieh Su-Wei pedig a műfaj egyik legjobbja, wimbledoni bajnokok, szóval minden adott volt egy kőkemény meccshez."

051_XxjpbeE007386_20191102_PEPFN0A001.jpg Fotó: Europress/AFP

Pedig a lehető legnehezebb úton jutottak el a címvédésig, hiszen az utolsó három mérkőzésüket három idei Grand Slam-bajnok páros ellen kellett megvívniuk. A csoportkör utolsó meccsén a US Open-győztes Elise Mertens - Aryna Sabalenka kettőst győzték le szetthátrányból döntő tie-breakben, majd az elődöntőben visszavágtak Sam Stosurnak és Zhang Shuainak az Australian Open döntőjében elszenvedett vereségért szintén szetthátrányból és döntő rövidítésben fordítva. A sírból visszahozott mérkőzések után a döntőben már szinte szárnyalt a pályán a magyar-francia kettős: a wimbledoni bajnok cseh-tajvani páros ellen csak négy játékot veszítettek, és 6:1, 6:3-as győzelemmel lettek újra világbajnokok. 

"Még kimondani is elképesztő! Annyi minden kavarog bennem, még nem volt igazán időm leülni és átgondolni, felfogni az utóbbi pár napot. Annyira hálás vagyok, hogy itt lehetek, hogy ezt megélhettem, teljesen meg vagyok hatódva. "Nagyon boldogok vagyunk mindketten! Kikivel rengeteget beszélgettünk a verseny előtt, bevontuk a csapatainkat és mondhatom, hogy kész tervvel érkeztünk Kínába. Tudtuk, hogy ha a saját játékunk játsszuk és csak magunkra figyelünk, jók lehetünk." 

A döntőben már nyoma sem volt a csoportmeccseken és az elődöntőben tapasztalt lassabb kezdésnek és a fokozatos belelendülésnek, valamint a drámai körülmények között megszerzett utolsó labdamenet izgalmaitól is megkímélt bennünket Babos és Mladenovic, hiszen a finálé szinte tükörsima volt. 

"A mi játékunk viszonylag egyszerű, jó alapvonalas előkészítés után a hálón kell agresszívnek lenni, de ehhez persze kellenek a jó szervák, a stabil ritörnök és természetesen a kellő magabiztosság a hálónál. Voltak nehéz pillanataink, de azért van a páros, hogy kisegítsük egymást. A döntőben mindketten a zónában voltunk, egy pillanatra sem inogtunk meg. A korai brék megmutatta, hogy mi harcra készek vagyunk, agresszívek voltunk, nagyon figyeltünk, ami mentálisan terhet rakott rájuk. Sok jó megoldásunk volt, olyan labdákat fogtunk meg, amire talán nem számítottak és összességében tökéletesen kiviteleztük a tervezett taktikát. Jól helyezett, pontos szervák, stabil ritörnök, agresszív hálójáték és minél több megmentett labda. Ez volt a siker kulcsa."

051_XxjpbeE007521_20191103_PEPFN0A001.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze a jó játékon túl kell azért valami más is. Bár láttunk már arra példát, hogy egy-egy páros úgy lett Grand Slam-bajnok, hogy a pályán kívül ki nem állhatta egymást, és csak a mérkőzések közben hozott kétoldalú professzionalizmus vezette őket sikerre. Babos Timi bevallottan nem volt a legmélyebb baráti viszonyban első világbajnoki címének partnerével, Andrea Hlavackovával, ám az is köztudott, hogy Kiki Mladenoviccsal nem csak jóban vannak, hanem egyenesen legjobb barátok. 

"Kikivel rengeteg csatát átéltünk és mindegyikből tanultunk. Együtt vagyunk erősek, hiszünk egymásban, ki tudjuk egymást húzni a gödörből. Nemcsak a játékunk passzol remekül, de a köztünk lévő lelki kapocs, a barátságunk is egy olyan segítséget nyújt, ami sok párnál nincs meg. Nem rivalizálunk, örülünk egymás sikereinek egyéniben, párosban pedig húzzuk egymást." 

Mert világbajnoknak lenni nem kis dolog, háromszorosnak meg pláne nem, ám a legeslegjobb dolog mégiscsak az, hogy a sikert olyasvalakivel oszthatja meg Babos Tímea, akit tiszta szívből szeret. 

051_XxjpbeE007527_20191103_PEPFN0A001.jpg Fotó: Europress/AFP

(Forrás: MOL csapat)


Hozzászólások