Salakblog - Azarenka: "Már nem a tenisz, hanem a kisfiam az életem"
Azarenka: "Már nem a tenisz, hanem a kisfiam az életem"
Fotó: Europress/AFP

Azarenka: "Már nem a tenisz, hanem a kisfiam az életem"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/23 20:07

Lelkileg meglehetősen mélyen és bizonytalanul kezdte a szezont Victoria Azarenka, ami természetesen a játékán is meglátszott. Ezért aztán úgy döntött, hogy igénybe veszi egy pszichológus segítségét. Edzője, Wim Fissette arról mesélt, mit profitált ebből Vika, és hogyan talált újból magára, hogyan lett ismét magabiztos a pályán.

"Ha megnézzük, hol voltunk januárban, és hol vagyunk most, mindenképpen elégedett vagyok" - mondta Fissette. "Újból a magabiztos Vikát látom a mérkőzéseken. Megint jól megy neki a játék."

Azarenka Stuttgartban és Rómában is negyeddöntős volt, az olasz fővárosban ráadásul Ashleigh Barty-val az oldalán megnyerték a párost. Vika a pocsék szezonkezdet után döntött úgy, hogy igénybe veszi szakember segítségét, ugyanis mind Aucklandben, mind az Ausztrál Openen kiesett az első fordulóban. Melbourne-ben ráadásul el is sírta magát a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, miközben azokról a nehézségekről beszélt, amelyekkel az elmúlt időszakban kénytelen volt megküzdeni.

"A fölkészülési időszak remekül sikerült" - folytatta Fissette. "Így aztán egy erős szezonkezdetre számítottam Vikától. Aucklandben kezdtünk, ahol a dolgok finoman szólva sem a terveink szerint alakultak. Nem volt meg benne az a magabiztosság, amit korábban tapasztaltam nála."

"Bizonytalan volt, és egyáltalán nem játszott jól. Az Ausztrál Opent követően pedig kifejezetten mélyre kerültünk. Úgy éreztem, hogy szinte a nulláról kell elindulnunk fölfelé. Melbourne után azt gondoltam, talán nem azokra a dolgokra összpontosítottunk a fölkészülés során, amelyekre kellett volna. Így aztán az AO után inkább a mentális rész került előtérbe. Ő döntött úgy, hogy szüksége van pszichológusi segítségre, érezte, hogy ezen a területen kell előrelépnie, hogy ismét eredményes legyen."

vikafissette.jpg Fotó: wtatennis

"Hiába dolgozik valaki rengeteget a tenisze fizikális, technikai és taktikai részén, a mentális tényezőkről sem szabad elfelejtkezni. Tudjuk, mennyire fontos ez, különösen az ő helyzetében, ami nagyon más, mint korábban volt. A terápia megkezdése után hamarosan újra elindult felfelé, és Stuttgartban már ismét az önbizalommal játszó Vikát láttam. Újra szórakoztatta a közönséget is a meccseken, ami nála azt jelenti, hogy jó passzban van, jól érzi magát a pályán."

Azarenka elmondta, hogy még mindig vannak napok, amikor legszívesebben elbújna mindenki elől és csak sírna.

"Dolgoznom kell, közben ugye néha fotózkodom az emberekkel és mosolygok" - mondta Vika. "Ez időnként komoly küzdelem, de azért vannak napok, amikor könnyebben megy."

Amikor megtudta, hogy gyermeket vár, sírt, és azt hitte, vége a karrierjének. Mostanra azonban megtanulta összeegyeztetni az édesanya-szerepet a munkájával.

"Meg kellett találnia az egyensúlyt a kettő között, ami nehézséget okozott neki az elmúlt hónapokban, de végül sikerült" - hangsúlyozta Fissette. "Nekem is másként kell vele dolgoznom, mint annak idején 2015-16-ban kellett. Mások lettek a prioritások. Megértette, hogy a tenisz 'csak' a munkája, nem pedig az egész élete. És, bár olyan jó akar lenni a munkájában, amilyen csak tud, most már a fia, Leo a legfontosabb az életében."

vika.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor Azarenka épp nem versenyzik, a napok szigorúan két részre különülnek el.

"A délelőtt az edzésé, a délután a családé. Ez jó Vikának, de jó Leónak is, aki így tudja, a mamája délelőtt dolgozik, viszont a délutánt mindig vele tölti."

A korábbi világelső elismerte, már nem olyan fontos az életében a tenisz, mint korábban.

"Mielőtt a fiam megszületett, a tenisz volt az életem. Azért akartam visszatérni, hogy bizonyítsak magamnak és az embereknek is. De már nem szeretem annyira, mint régen, és ez jól is van így, hisz ez a munkám. Most az életem minden percét a fiammal akarom tölteni."

via

Hozzászólások