Salakblog - Az orosz férfi tenisz kitört Sharapováék árnyékából
Az orosz férfi tenisz kitört Sharapováék árnyékából
Fotó: Europress/AFP

Az orosz férfi tenisz kitört Sharapováék árnyékából

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/10/18 21:01
Miközben a héten megrendezésre kerülő moszkvai Kremlin kupán a férfiak között Daniil Medvedev visszalépése ellenére is két orosz teniszező van a torna első hat kiemeltje között, addig a nőknél mindössze a nyolcadik kiemelt versenyző, Ekaterina Alexandrova hazai. Míg korábban az orosz női tenisz volt igazán erős, ezúttal a férfiakra irányul a figyelem.

Szinte hihetetlen, hogy 2017-ben a magyar Davis-kupa-csapat hatalmas bravúrral le tudta győzni a Karen Khachanovval, Andrey Rublevvel és Daniil Medvedevvel felálló orosz válogatottat, ahol egyébként Medvedev nem is játszott egyéni mérkőzést, hiszen volt két, nála magasabban rangsorolt csapattársa.

Miként szintén hihetetlen, hogy Oroszország első Grand Slam-győztese, Yevgeny Kafelnikov az oroszok Magyarország ellen elszenvedett Davis-kupa veresége után kőkeményen beleszállt a fiatal játékosokba, és még azt is megkérdőjelezte, hogy van-e jövője ennek a csapatnak. 

Két évvel később két orosz játékost is a legjobb tízben jegyeznek a világranglistán, ez különösen nagy bravúr, főleg ha azt nézzük, hogy az oroszok mellett egyedül a spanyolok adnak két játékost a top10-be. Daniil Medvedev a szezon második felében mutatott menetelésével és egyedülálló játékstílusával alaposan felhívta magára a figyelmet, míg Khachanov, aki tavaly nyert már 1000-es tornát, kissé megbújva ugyan, de élete legjobb ranglistás helyezését már hónapok óta stabilan őrzi. Andrey Rublev sérüléseiből visszatérve a 31. helyig küzdötte vissza magát, nem lenne meglepő, ha a következő években ő is a legjobb 15 környékére kerülne. Ez a hármas olyannyira erős, hogy sokak szerint, a spanyolok mellett, Oroszország lehet a november 18-24. között Madridban megrendezendő, megújított Davis-kupa-döntő legnagyobb favoritja.

063_1160853947.jpg Fotó: Europress/AFP

Az orosz férfi teniszezők legutóbbi aranykora óta eltelt úgy tíz év. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején Yevgeny Kafelnikov, Marat Safin és Nikolay Davydenko jelentős sikereket értek el, előbbi kettő kétszeres Grand Slam-győztesnek mondhatja magát. Azóta Mikhail Youzhnynak akadtak ugyan szép eredményei, de eltelt egy évtized igazán komoly orosz férfi siker nélkül. Medvedevék feltűnése változtathat ezen!

Hogy a mostani „trojka” eléri-e Safinék sikereit, az a jövő zenéje. Jelenleg egyedül Medvedev áll közel ahhoz, hogy Grand Slamet nyerjen. Ha azonban azt nézzük, hogy pár hónappal ezelőtt kevesen fogadtak volna arra, hogy Medvedev még idén Grand Slam-finálét játszik, akkor akár Khachanov vagy Rublev is meglepheti a mezőnyt a közeljövőben.

Medvedev és Khachanov talán azért is különleges a fiatal teniszezők között, mert egyikőjük sem tizenévesen tört elő a semmiből, erős ranglistás pozíciójuk folyamatos, szemmel látható fejlődés, és stabil szereplés eredménye.

Rublev ebből a szempontból kissé eltér honfitársaitól, ő már 2017-ben, 19 évesen megmutatta magát, amikor is selejtezőből indulva tornát nyert Umagban, majd a US Openen top50-en kívüli ranglistával jutott negyeddöntőbe. Ám Rublev teljesítményét nehezen lehetne egyenletesnek nevezni, ráadásul sérülések is visszavetették fejlődését.

000_1LE81T.jpg Fotó: Europress/AFP

Medvedevnél Wimbledon óta gyorsultak fel az események. Azóta zsinórban hat döntőt játszott, két 1000-es tornagyőzelemmel. Alexander Zverev egyenesen úgy fogalmazott, hogy ha csak az elmúlt pár hónapot nézzük, Medvedev a világ legjobb játékosa.

Pedig három évvel ezelőtt Medvedev még főleg Challenger-tornákon gyűjtögette a pontokat, többek között Budapesten is játszott. Már akkor érződött az oroszon, hogy rendkívül higgadt, és fejben is jól kezeli a nehéz helyzeteket.

A 2016-os budapesti Challenger-torna második fordulójában Medvedev és Rublev összefutottak egymással, a mérkőzésen tökéletesen meg lehetett figyelni a két játékos közötti különbséget. Míg a forrófejű Rublev végig agresszívan játszott, de rengeteget hibázott, aminek következtében folyamatosan magával veszekedett, és ütőjét dobálta, addig Medvedev stabil alapvonaljátékával és szokatlan, néha kevésbé látványos stílusával kegyetlenül kihasználta ellenfele rontásait. Medvedev nem az a típusú játékos, aki folyamatosan szövegel a pályán, és tízesével töri az ütőket, ha viszont kiborul, abból látványos botrány lesz, ahogy a US Openen is történt, vagy mondjuk 2017-ben Wimbledonban. (Medvedev második körös veresége után aprópénzt szórt a szerinte nem megfelelően bíráskodó mérkőzésvezető elé.)

000_1CY9DH.jpg Fotó: Europress/AFP

A tenisz egyébként nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé Oroszországban. A téli-, a csapat- és a küzdősportok nagy része is a tenisz előtt áll. Amióta azonban Medvedevék megjelentek, egyre több szurkoló követi a sportágat. Ezt az idei Kremlin kupán is érzékelni lehet, ahol a tornától az utolsó pillanatban fáradtság miatt visszalépő Medvedev, Kínából hazatérve, még az átállással küszködve, órákon át osztogatott autogramot rajongóinak.

Miközben az orosz férfi tenisz legnagyobb virágzását éli Safinék óta, a nők mostanában meglehetősen visszafogottan teljesítenek. A US Openen egyetlen orosz női versenyző sem volt kiemelt, ez a 32-es kiemelési rendszer 2001-es bevezetése óta még sosem fordult elő. A világranglistán jelenleg Daria Kasatkina a legjobb a maga 37. helyével, a top 50-ben rajta kívül csak hárman, Alexandrova, Pavlyuchenkova, és Kudermetova találhatóak. Ha arra gondolunk, hogy a 2008-as pekingi olimpián három orosz teniszezőnő állt a dobogón, most pedig a legjobb 50-ben négyen foglalnak helyet, döbbenetes a különbség.

Ez azért is különösen furcsa, mert az elmúlt időszakban megszokhattuk, hogy ha orosz teniszről beszélünk, leginkább női játékosokra kell gondolnunk. A Grand Slam-győztes teniszezők, Maria Sharapova, Svetlana Kuznetsova, Anastasia Myskina mellett pont az jellemezte az orosz női teniszt, hogy rengeteg top 50-es, de inkább top 20-as játékosa van. Elég csak a korábbi világelső Dinara Safinára, az olimpiai bajnok Elena Dementievára, vagy a kétszeres Grand Slam döntős Vera Zvonarevára gondolnunk. De akár a korábbi top tízes Maria Kirilenkot, Anna Kournikovát, Anna Chakvetadzét, vagy Nadia Petrovát is említhetnénk.

033_2784594.jpg Fotó: Europress/AFP

Az elmúlt években elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy Grand Slamen ne legyen orosz női kiemelt, a férfiaknál Medvedevék megjelenése előtt azért akadt erre példa bőven. Hogy mi is történt pontosan, arra nehéz választ adni. A korábbi klasszisok vagy viszonylag fiatalon visszavonultak (Safina most 33, Kirilenko 32 éves), vagy a még aktív teniszezőnők különböző tényezők (Zvonareva szülés és sérülés, Sharapova doppingeltiltás és sérülések) miatt nem tudnak már olyan magas szinten játszani, mint korábban.

A generációváltás jelentősen akadozik. Anastasia Pavlyuchenkovától korábban hiába vártak sokat, sosem volt elég stabil ahhoz, hogy megközelítse elődjei eredményeit. Daria Kasatkina tavaly ugyan a legjobb tízbe került a világranglistán, idén azonban jelentősen hátracsúszott. Kasatkinában persze bőven van még lehetőség, ahogy akadnak még fiatal játékosok, akik sokat fejlődhetnek a jövőben. Jelenleg azonban nincs olyan orosz női teniszező, aki Sharapova eredményeit megközelíthetné, és egyikőjük sem tűnik annyira veszélyesnek az élmezőnyre, mint a Medvedev, Khachanov, Rublev-hármas a férfiaknál.

A nőknél gyakran előfordul, hogy egy játékos mondhatni a semmiből előtörve arat jelentős sikereket, így könnyen megtörténhet, hogy az orosz teniszezőnők közül valaki kozmetikázza az utóbbi évek visszafogottabb teljesítményét, de addig is, ezúttal az orosz férfiak azok, akik igazán nagy figyelmet érdemelnek.

Hozzászólások