Salakblog - Az olaszok szeptemberben, a Roland Garros előtt rendeznék a római tornát
Az olaszok szeptemberben, a Roland Garros előtt rendeznék a római tornát
Fotó: Europress/AFP

Az olaszok szeptemberben, a Roland Garros előtt rendeznék a római tornát

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/24 12:21
Egyelőre annyit tudunk, hogy június 7-ig biztosan nem rendeznek teniszversenyeket a koronavírus-járvány miatt. 

Róma minden év májusában megrendezi a rangos, és a versenyzők körében igen népszerű Italian Opent. Ez egy koedukált salakos torna, egy ATP 1000-es verseny a férfiaknak és egy Premier 5-ös torna a nőknek. Rafael Nadal a valaha volt legsikeresebb versenyző az olasz fővárosban, összesen kilenc bajnoki címmel, míg a legeredményesebb nő Chris Evert a maga öt trófeájával. 

Az idén a világ, különösen Olaszország egy olyan krízissel kell, hogy szembenézzen, ami példátlan a torna 90 éves történetében. A koronavírus-járvány elképesztő erővel sújtott le az országra, a halottak száma megközelíti az ötezer főt. Szombat volt az eddigi legtragikusabb nap, amikor közel 800 új áldozatot jelentettek. Jelen pillanatban bármiféle sportesemény megrendezése reménytelennek tűnik, arról nem beszélve, hogy ezek a versenyek sokadrangúak, amikor emberéletek százairól, ezreiről van szó. 

Az Olasz Teniszszövetség (FIT) és annak elnöke, Angelo Binaghi azonban nem mondott le arról, hogy a tornát valamilyen módon mégiscsak megrendezzék. Természetesen egy későbbi, egy őszi időpontban gondolkodnak, és nyitottak arra is, hogy más legyen a helyszín és esetleg a borítás is. 

"Azt tervezzük, hogy egy másik időpontban ugyan, de megrendezzük a versenyt" - mondta Binaghi. "Nagyon örülnénk annak, ha mi lehetnénk az egyik felvezetőverseny a Roland Garros előtt. Szeretnénk Rómában lebonyolítani a tornát, de készek vagyunk akár a helyszín, akár a borítás megváltoztatására is."

római torna.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyelőre nem tudni, melyik volna az a helyszín, mely alkalmas lehetne egy ekkora torna lebonyolítására. Hét nap alatt kellene megrendezni a versenyt, összesen 128 játékos részvételével. Milánó az egyik helyszín, amelyik szóba jöhetne, az Allianz Cloud Arena, ahol a NextGen-vb-t tartják a szezon végén. A másik Palermo, ahol júliusban rendeznek tornát a nők számára.

Az igazi kérdés azonban nem is a helyszín, hanem az időpont. A Roland Garros szervezői, anélkül, hogy a többi torna illetékeseivel egyeztettek volna úgy határoztak, hogy szeptember 20-ával kezdődően rendezik az idei Francia Nyílt Teniszbajnokságot. Bár a US Open szervezői rugalmasnak tűnnek, ha érvényben marad a jelenlegi játékrend, akkor mindössze egy hét áll majd rendelkezésre a két Grand Salm-torna között. 

Arra az egy hétre pedig könnyen lehet, hogy nemcsak a római torna szervezői pályáznak majd. 

ubitennis

Hozzászólások