Salakblog - Az okostelefonok negatív hatással vannak az élsportolók teljesítményére?
Az okostelefonok negatív hatással vannak az élsportolók teljesítményére?
Fotó: Europress/AFP

Az okostelefonok negatív hatással vannak az élsportolók teljesítményére?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/22 15:47
Szülők számára minden bizonnyal nem újdonság, hogy az okostelefonok és egyéb kütyük alaposan el tudják terelni a gyerekek és a tinédzserek figyelmét. De vajon előfordulhat-e, hogy az okostelefonok és az online eltöltött órák a teniszvilág teljesítményére is hatással vannak? Egyre több szakember gondolja úgy, hogy ez a helyzet.

A híres amerikai teljesítményfiziológus és edző, Dr. Mark Kovacs Wimbledon alatt a Twitteren vetette fel, hogy a technológia befolyásolhatja a fiatal játékosok fejlődését. "Rafa, Roger és Novak volt az utolsó generáció, amely úgy nőtt fel, hogy gyerekként nem érintkezett mobiltelefonnal. Lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy az újabb generáció, amely erősebb, nagyobb, gyorsabb és fiatalabb, nem tudja folyamatosan legyőzni őket?" - tette fel a kérdést a korábban Sloane Stephens és John Isner mellett is dolgozó szakember.

A férfi tenisz előző 15 évét Roger Federer (38), Rafael Nadal (33) és Novak Djokovic uralkodása jellemezte. Nem véletlen, hogy ezt a triót csak Nagy Hármasként emlegetik: ők hárman összesen 54 Grand Slamet nyertek, köztük az utolsó 11-et. Utoljára Stan Wawrinka tudott a trión kívülről major-tornát nyerni, aki maga is elmúlt már 34 éves. Bár az ATP-ranglista első tíz helyezettje között négy 24 éven aluli fiatal is van - Sascha Zverev, Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev és Karen Khachanov - GS-tornákon még nem igazán villantották meg a tudásukat.

Kovacs üzenetét megosztotta Judy Murray, Andy és Jamie Murray édesanyja, aki maga is teniszezett, korábban pedig a brit Fed-kupa-csapat kapitányaként dolgozott. Murray gyakran dolgozik gyerekekkel edzőként, és tart attól, hogy az elektronikus eszközökkel, így okostelefonokkal, tabletekkel eltöltött jelentős mennyiségű idő rossz hatással lehet a fiatalok koncentrációs és problémamegoldó képességeire. Márpedig a teniszben mindkettőnek legalább akkora szerepe van, mint a fizikális felkészültségnek.

000_1IA43F.jpg Fotó: Europress/AFP 

"A tenisz alapvetően a problémamegoldásról szól, és persze arról, hogy mindezt egyedül kell kitalálnod, végiggondolnod. Meg kell érteni, hogy mi történik a te térfeleden és persze a másik oldalon" - magyarázta Murray a CNN-nek. "Gyorsan kell gondolkoznod és cselekedned, ezért annyira fontos a döntéshozatal. Mostanság rengeteg eszköz vesz minket körbe, az emberek jó része pedig hagyja, hogy azok gondolkozzanak helyette. Aggaszt az eszközöktől való, túlzott mértékű függés."

David Sammel, a brit Bath Academy vezetője egyetértett Murray-vel. A szakember, aki az új-zélandi párosspecialista Marcos Daniell és a brit Liam Broady edzéseit is segíti, maga is észrevette a különbséget a mobiltelefonok társaságában felnövők és a Nagy Hármas között. "Úgy gondolom, ez a tényező hozzájárult Roger, Novak és Rafa elnyújtott pályafutásához, illetve ahhoz, hogy néhány páros játékos a 40-es éveiben is aktív" - nyilatkozta Sammel a CNN-nek a wimbledoni torna alatt.

056_vfc_federer_200819_5847.jpg Fotó: Europress/AFP

"Vannak olyan játékosok, akiket munka közben alig látni a telefon közelében. Ismerek olyanokat is, akiknél egyáltalán nincs, amikor épp Grand Slam-tornán játszanak. Hagyják, hogy a csapatuk és a körülötte lévő emberek intézzék ezeket, hogy csak az előttük álló feladatra koncentráljanak. Úgy látom, hogy a fiatal játékosok is keményen melóznak az edzőteremben, azonban akár a szettek között is rápillantanak a telefonjukra" - magyarázta Sammel, aki korábban írt egy szakkönyvet a teniszezők mentális képességeinek fejlesztéséről.

Férfi teniszben az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy Grand Slam-tornákon három nyert szettre menő mérkőzéseket kell játszani egyesben és párosban egyaránt. Idén például Djokovic és Federer wimbledoni döntője 4 óra 57 perc alatt dőlt el, amivel minden idők leghosszabb fináléja lett a tornának. "Három szett alatt könnyebb koncentrálni. Önmagában nem is az öt szett jelenti a kihívást, sokkal inkább az, hogy ezt akár két-három alkalommal meg kell csinálni egy Grand Slam-tornán" - szögezte le a szakember.

043_dpa-pa_190727-99-234824_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

"Megvan bennük a szükséges mentális fókusz és erő, hogy ezt megtegyék? Az egy dolog, hogy a telefonon lógnak és görgetnek valamit, például az Instagramot, de ilyenkor szinte teljesen kikapcsol az agyuk egy jó fél órára. És ez folyamatos" - mondta Sammel. "Tisztában vagyok a képernyők jelentette veszéllyel" - tette hozzá Murray. "Nem csak fizikálisan, mert az nyilvánvaló, hogy ilyenkor legfeljebb a hüvelykujj mozog, de a társas kapcsolatok miatt. Hiányzik a gyerekek közötti személyes kapcsolat, csakúgy, mint a generációk közötti kommunikáció."

Murray a brit szövetség programjain keresztül rengeteg játékossal dolgozott nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Úgy látja, a jelenség a fiatalok mozgásán is érződik. "Sok mindennel találkoztam edzőként. Rengeteg gyerek jön teniszezni az alapvető koordinációs képességek nélkül, amiket mi még a szabadban játszva természetesen kialakítottunk." Sammel ugyan elismeri azt, hogy az okostelefonoknak egyre nagyobb hatásuk van a társadalomra, azonban csodálkozik azon, hogy a fiatalabbak nem követik az idősebbek példáját.

"Nagyon kicsi különbségekről beszélünk" - mondta. "És ha van lehetőség csökkenteni azt, miért mondanál le róla?"

via CNN

Hozzászólások