Salakblog - Az első számú japán teniszező megkönnyebbült az olimpia elhalasztása után
Az első számú japán teniszező megkönnyebbült az olimpia elhalasztása után
Fotó: Europress/AFP

Az első számú japán teniszező megkönnyebbült az olimpia elhalasztása után

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/25 13:27
A teniszezők közül többen is üdvözölték a japán miniszterelnök keddi bejelentését, miszerint a tokiói olimpiát a tervezetthez képest egy évvel később, 2021-ben rendezik meg. Többek között a két első számú japán játékos, Kei Nishikori és Yoshihto Nishioka is ezt tartja a helyes lépésnek, míg a szövetségek közül az ITF és a USTA támogatta a döntést.

Ha minden a várakozások szerint alakul, júniusban a füves pályás versenyekkel újra beindulhat az élet a profi teniszben, és ha ez a forgatókönyv lép életbe, jó eséllyel az összes Grand Slam-tornát meg tudják rendezni 2020-ban. Hogy milyen változások lehetnek még a versenynaptárban, mely versenyek pótlása jöhet reálisan szóba, legfeljebb megtippelni lehet, az viszont már biztos, hogy az olimpia bő három hete felszabadult, ami nagyobb mozgásteret biztosít a tenisznek is. De hogyan reagáltak a játékosok a hírre?

A füves pályás tornákkal folytatódhat a férfi teniszezők idénye az ATP elnöke szerint | Hosszabbítás

A júniusban kezdődő füves pályás szezonban folytatódhat a szünetelő teniszidény a férfi tornákat szervező ATP elnöke szerint. A januárban kinevezett Andrea Gaudenzi közölte, az ATP célja az, hogy a június 8-ra kiírt stuttgarti és s'Hertogenbosch-i tornával induljon újra a versenysorozat. "Folyamatosan egyeztetünk a füves pályás események rendezőivel, ezek jelen állás szerint a helyükön maradnak a versenynaptárban.

Nishikori videóban fejtette ki véleményét. "Egy kicsit megkönnyebbültem az olimpiával kapcsolatos hírek miatt. Minden sportolónak jó, hogy nem törlésről, hanem halasztásról van szó. Természetesen azok, akik megfelelően felkészültek, most nehezebb helyzetben vannak, de akadnak olyanok, akik nem edzhettek megfelelően, és jelentős különbségek alakulhatnak ki. Várom a 2021-es olimpiát, igyekszem felkészülni az egy év múlva adódó lehetőségre. Fogjunk össze, tegyünk meg mindent, hogy ezt a fájdalmas helyzetet a lehető leggyorsabban megoldjuk!"

Honfitársához hasonlóan a világranglista 48. helyén álló Nishioka is egyetértett a döntéssel. "Nagyon várom az olimpiát. Ebben az évben az olimpiát helyeztem előtérbe, de most az emberek egészsége a legfontosabb. Mindenképpen szeretnék megőrizni a mostani világranglistás helyezésemet" - fogalmazott anyanyelvén írt Twitter-posztjában a japán teniszező. Nishioka egyébként kiváló formában kezdte az évet, a Delray Beach-i versenyen például döntőt játszott, és csapatával úgy készültek, hogy a nyárra időzítik a csúcsformát.

Petra Kvitova szintén kiállt a halasztás mellett, és mindenkit arra buzdított, hogy pozitívan értékelje a helyzetet. "Szomorú hír, hogy idén nem vehetek részt az olimpián, de egyértelműen ez volt a megfelelő döntés a koronavírus-járvány miatt. Csalódottság helyett inkább próbáljuk elérni azt, hogy a 2021-es legyen a valaha volt legjobb olimpia!" - írta a kétszeres Grand Slam-győztes. Kvitovának szép emlékei lehetnek a játékokról, hiszen négy évvel ezelőtt bronzérmet nyert egyesben, miután a bronzmeccsen legyőzte Madison Keyst.

A belga Kirsten Flipkens is úgy fogalmazott, hogy az olimpia elhalasztása volt a logikus lépés. Flipkens 2016-ban szerepelt olimpián, ráadásul komoly meglepetést okozott azzal, hogy három szettben legyőzte Venus Williamset, amivel bejutott a harmadik fordulóba. "Úgy gondolom, ez volt az egyetlen logikus döntés. Teljesen mindegy, hogy ez mennyire nehéz a sportolóknak (különösen azoknak, akik az elmúlt négy évben ezért a célért küzdöttek), mert mindig az egészség az elsődleges" - hangsúlyozta üzenetében a belga teniszező.

Az olimpiai teniszversenyt és a kvalifikációt felügyelő Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) teljes mellszélességgel beállt a döntés mögé. David Haggerty, a szervezet elnöke elmondta, hogy példátlan helyzetben találták magukat, amely felelősségteljes döntéseket követel meg a vezetőktől. Haggerty külön kiemelte, hogy együtt éreznek a csalódott versenyzőkkel, de jelen helyzetben az emberek élete és biztonsága az elsődleges. Azt egyelőre az ITF nem közölte, hogy a halasztás hogyan érinti a kvalifikációs rendszert.

Az Amerikai Teniszszövetség (USTA) hasonló közleményt adott ki. "Nyilvánvalóan nehéz döntés volt a XXXII. olimpiai játékok elhalasztása, tisztában vagyunk azzal a frusztrációval és csalódottsággal, amit sokan érezhetnek most. Végső soron azonban a koronavírus miatt kialakult helyzet alapján ez volt a megfontolt és a megfelelő döntés. A USTA teljes mértékben támogatja ezt a döntést, mivel a sportolók, a szurkolók, az önkéntesek, a szervezők és a tokiói olimpiával egyéb módon érintettek egészsége és biztonsága élvezi a legnagyobb prioritást."

via Ubitennis

Hozzászólások