Salakblog - Az első kétezres
Az első kétezres
Fotó: ITF

Az első kétezres


2015/03/29 15:36

Felix Auger Aliassime. Ez a név egyelőre senkinek nem mond semmit, azonban ha valakivel a férfi teniszezők közül az ATP honlapja behatóan foglalkozik, annak oka van. Most sincs ez másként: a 14 éves játékos az első, aki úgy került fel a szervezet világranglistájára, hogy a kétezres években látta meg a napvilágot.

Aliassime szeret filmet nézni, zongorázik, és érzékenyen érinti a környezetszennyezés. Akár egy átlagos 14 éves is lehetne, a kanadai fiatal azonban teniszező, ráadásul neve már most biztos, hogy örökre bekerül a tenisz történelemkönyveibe, a mostani hét elején a legeslegújabb generáció, a 2000. január 1. után születettek közül ő az első, akinek neve ott van az ATP világranglistáján, mivel a drummondville-i Banque Nationale Challenger-versenyen három meccset is nyert a selejtezőben, és bár a főtáblás meccse előtt sérülés miatt vissza kellett lépnie, így is ott van a neve a rangsorban.

"A célom, mint mindenki másnak az, hogy fejlődjek, erre pedig még bőven van időm és lehetőségem. Most éppen a védekező ütéseimen dolgozunk nagyon keményen az edzőimmel, mivel tudom, hogy ahhoz, hogy sikeres legyek, nem elég csak nagyokat ütni, a játék minden elemében jónak kell lenni. A szervám már most is nagyon jó, a ritörnökön van még mit javítani" - mondta a montreali születésű Aliassime az ATP honlapjának.

A juniorként már egész szép eredményeket elérő Felix négy évesen, teniszoktató apja kezei alatt kezdett el teniszezni, és már most, ennyi idősen is remek alapvonaljátéka, valamint jó mozgása van.

Felix elmondta, nincs egy konkrét példaképe, mivel sok játékos van akinek szereti a játékát. Felnéz Roger Federerre, akit a legjobb all-around játékosnak tart, szereti Novak Djokovic szívósságát és ritörnjeit, valamint Jo-Wilfried Tsongát az erőteljes teniszéért. És persze tiszteli honfitársait, Vasek Pospisilt és Milos Raonicot, akiknek köszönhetően a tenisz egyre népszerűbb Kanadában.

"Nagy inspirációt jelent az, meddig jutott el Vasek és Milos. Látom magam előtt a példát, hogy én is eljuthatok addig. Milos ráadásul ugyanott kezdett, ahol én is edzek Montrealban, még szebb a jövőkép. Nagyon jó egyébként a rendszer itt nálunk, jól össze van hangolva a tanulás és a tenisz. A tanárok segítenek, odafigyelnek ránk, ami nagyon pozitív, mert így könnyebb, mintha mindent nekem kéne intéznem. Szeretnék profi játékos lenni, de az iskola is agyon fontos., mert ki tudja, mit hoz a jövő" - mondja a fiatalember, aki az 1257. helyen debütált a világranglistán.

Ettől azonban nem száll el, amint mondja, a legfontosabb a tapasztalatszerzés és a fejlődés, az ATP-pontok csak pluszok mindebben.

Mégis csak 14 éves, lesz még ideje bőven a ranglistát nézegetni.

Hozzászólások