Salakblog - Az áttörés küszöbén a Wawrinkát verő amerikai óriás
Az áttörés küszöbén a Wawrinkát verő amerikai óriás
Fotó: Europress/AFP

Az áttörés küszöbén a Wawrinkát verő amerikai óriás

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/04 11:36
A wimbledoni torna szerdai játéknapján Reilly Opelka döntő szett 8:6-ra legyőzte Stan Wawrinkát, amivel életében először bejutott egy Grand Slam-torna harmadik fordulójába. A 21 éves tehetségnek ez volt pályafutása az első ötszettes sikere. 

Az amerikai élete eddigi messze legjobb szezonját futja, jelenleg az 53. helyen áll a világranglistán, amelynél valószínűleg még előrébb jegyszik majd, amikor kijön a legfrissebb ATP-rangsor.

Álljon most itt öt olyan dolog, amit nem árt, ha tudunk az áttörés küszöbén álló amerikairól.

1. Már most wimbledoni bajnoknak mondhatja magát

Bár a felnőttek mezőnyében még csak most mutatkozik be Wimbledonban, egyáltalán nem mozog idegenül az All England Clubban. 2015-ben ugyanis Mikael Ymer legyőzésével ő lett a torna junior bajnoka.

2. Már van ATP-tornagyőzelme 2019-ből

Februárban megszerezte első tornagyőzelmét a New York Openen, miután döntő szett tie-breakben legyőzte Brayden Schnurt a fináléban. A döntő mellett az elődöntő is eléggé extra volt, hisz nem kevesebb, mint hat mérkőzéslabdát hárítva, hatalmas csatában verte meg John Isnert. Opelka 156 ászt ütött a hét során, köztük 43-at a fináléban, és zsinórban 68-szor hozta az adogatását.

„Egyértelműen erre a címre vagyok a legbüszkébb. Mentálisan stabil voltam, ezt mutatja, hogy többször is szetthátrányból kellett fordítanom, és persze az első adogatásaim is a segítségemre voltak. A kulcspillanatokban sikerült a legjobbat kihoznom magamból."
3. Opelka „a három torony” egyik oszlopos tagja

John Isner, Ivo Karlovic és ő is nagyjából 2 méter 10 centi magasak. Ezzel természetesen ők a három legmagasabb játékos a Touron. Két évvel ezelőtt össze is álltak egy közös képre, melyen, ha nem lett volna ütő a kezükben, inkább egy NBA csapat játékosainak gondolhattuk volna őket.

három torony.jpg Fotó: atptour.com

4. Gyakran összekeverik Isnerrel

A magas emberek ugyan nem feltétlenül hasonlítanak egymásra, Opelkát mégis gyakran tévesztik össze honfitársával, Isnerrel. Egyszer Franciaországban egy csapat rajongó abban a hiszemben ment oda hozzá, hogy ő Isner.

„Ezzel együtt kell élnem” – mondja nevetve. Majd hozzátette, hogy ilyenkor néha szándékosan írja le rosszul honfitársa nevét, és lesz ’Jon’, ’John’ helyett.

5. A Challengereken szerezett tapasztalataiból építkezik

Az idei kiváló szereplését azzal alapozta meg, hogy tavaly nagyot ment a challenger-tornákon. Utolsó hat versenyéből négyen döntőbe jutott, és a legutolsó kettőt megnyerte.

„Óriási volt számomra a tavalyi év. Most először tudtam sok meccset egymás után összerakni. Tavalyelőtt képtelen voltam háromnál több mérkőzést nyerni zsinórban. Sokat segített, hogy kevesebb ATP-tornát vállaltam, és többet játszottam challenger-versenyeken. Önbizalmat gyűjtöttem, és sokat megtudtam magamról és a teniszemről. Így kiderült, mely területeken kell leginkább fejlődnöm, így tudatosabbá vált a felkészülésem.”

opelka2.jpg Fotó: Europress/AFP

A következő körben várhatóan még nehezebb dolga lesz, mint eddig, ugyanis a korábbi döntős, Milos Raonic lesz majd az ellenfele. 

ATPTour.com

Hozzászólások