Salakblog - Australian Open: Szenzációs rekord, nyögvenyelős Djokovic
Australian Open: Szenzációs rekord, nyögvenyelős Djokovic
Fotó: Europress/getty

Australian Open: Szenzációs rekord, nyögvenyelős Djokovic

Szántó PetraSzántó Petra
2017/01/17 14:47

Kedd kora délutánra befejeződött az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság első fordulója. Az erőviszonyokat illetően okosabbak még nem lettünk, ám elképzeléseink már lehetnek.

Talán kevesen gondoltuk volna az év első Grand Slam-tornája előtt, hogy az igazán nagy nevek közül Rafael Nadal (és persze Milos Raonic) lesz a legmeggyőzőbb az első mérkőzésen látott játék alapján, de mégis így volt.

Hiszen tudtuk, a címvédő Novak Djokovicnak nincs könnyű dolga.

MINDEN KEZDET NEHÉZ 

Persze kinek van könnyű dolga, aki Fernando Verdascót húzza első körben? A forduló legnagyobb rangadójának kikiáltott mérkőzés azonban nem hozott klasszikus csatát, nem ismétlődött meg a másfél héttel ezelőtti dohai dráma. Viszont nem azért, mert a korábbi világelső emelt volna a szinten, nem, nem.

A szerb teniszét a legnagyobb jóindulattal sem lehet kiválónak nevezni. Az első szettet felejtsük is el, hiszen Verdasco véletlenül az öltözőben maradt, így Djokovic félgőzzel is 6/1-re nyerte azt. A második játszma dinamikája kétpercenként változott, ettől emlékezetesen izgalmas és fordulatos lett, ám korántsem magas színvonalú. A játszma közepén ketten együtt már 50 ki nem kényszerített hibánál jártak, és bár Verdasco annyi lehetőséget kapott, mintha Djokovic karácsonyi jutalomosztást rendezett volna, mégsem tudott kiegyenlíteni.

 

A spanyol játéka helyenként kezdett hajazni arra, amit látni szerettünk volna tőle, de még így is Djokovic ajándéklabdái kellettek ahhoz, hogy szoros legyen a szett. Verdasco kétszer volt brékelőnyben, majd hatalmas szívvel megmentette a játszmát öt bréklabdát hárítva, és még a tie-breakben is volt esélye (hátrányból jött fel 4-3-ra), ám végül Djokovic össze tudta szedni magát, és elhozta a kulcsfontosságú második szettet.

Ezek után nem volt kérdés, hogy Novak Djokovic akkor is simán befejezi háromban, ha csak a felét teszi oda annak, amit tud, és persze így is lett. A meccs után ő is elismerte, hogy túl sok volt a hiba, és még nem állt össze a játéka, de az a helyzet, hogy így is van még két fordulója (Istomin és Carreno Busta?), hogy összekapja magát. Utána viszont már jobb tenisz kell, az is tisztán látszik.

Ám szerencsére a Djokovic-Verdasco meccsnél jóval emlékezetesebb mérkőzés is akadt a második nap második felében.

VETERÁN DÖNTÖTT VETERÁN REKORDOT

Ivo Karlovic így fogalmazott első körös meccse után:

"Amikor kora délután elkezdtem játszani, még nagyon rosszul ment. Hatalmas hőség volt, nem teniszeztem jól. Aztán délután lett, majd este lett, és most itt vagyok több, mint öt órával később, és nyertem. Olyan, mintha egy egész tenisztornát végigjátszottam volna egyetlen meccsen. 75 ászt ütöttem? Lehetett volna több is, de jó ez így. Most lesz egy teljes szabadnapom, de nem hiszen, hogy akár egyetlen labdába is beleütök a következő meccsemig. Hihetetlen volt ez a nap!"

Hát, egy hónappal 38. születésnapja előtt nem éppen energiatakarékos üzemmódban nyerte első meccsét Ivo óriás, de az biztos, hogy örökké emlékezni fog erre a győzelemre. Az argentin Horacio Zeballos megnyerte az első két játszmát, majd ahogy a hőmérő higanyszála a késő délutáni órákban 30 fok alá süllyedt, feléledt Karlovic is, és kiegyenlített. Aztán jött egy két és fél órás döntő szett, mely rekordot döntött az ausztrál Grand Slam-tornán: Karlovic végül 22-20-nál tudta lezárni a mérkőzést. A meccslabda mindössze a negyedik bréklabda volt a 42 játékból álló ötödik szettben, mely 157 percen át tartott. (Videó a meccslabdáról a cikk végén!)

A teljes mérkőzés 5 óra 14 percen át zajlott, melynek utolsó óráiban már több száz néző csüngött a kis 19-es pálya körül, hogy lássa a történelmet. Karlovicék így beérték időben minden idők második leghosszabb Ausztrál Open-meccsét, a szintén pontosan 5:14-es Nadal-Verdasco elődöntőt 2009-ből. Ám még így is elmaradtak 40 perccel a 2012-es férfi döntőtől, melynek során Novak Djokovic és Rafael Nadal 5 óra 53 percen át küzdött egymással. 

Megdőlt viszont a - sokunk számára meghatározó emlékként beépült - nevezetes Andy Roddick- Younes El Aynaoui negyeddöntő rekordja a játékok számát illetően. 2003-ban Roddick végül 83 játék után döntő szett 21-19-es végeredménnyel győzött, míg Ivo Karlovic és Horacio Zeballos egyetlen játékkal többet tett le az asztalra, összesen 84-et.

A veterán horvát teniszezőnek most van másfél napja pihenni, mielőtt pályára lép a második fordulóban, ahol még csak nem is számít esélytelennek, már persze, ha addigra újra mozgásra tudja bírni a lábait. Ugyanis egy szabadkártyás ausztrállal, Andrew Whittingtonnal játszik. Érdekesség, hogy Whittington mai négyszettes győzelme során 145 percet töltött pályán, 12 perccel kevesebbet, mint amennyi Karlovicék döntő szettje volt.

A 75 ász pedig jól jött ma Ivo Karlovicnak. Vannak olyan teniszezők, akik egy év alatt sem ütnek ennyit...

Hozzászólások