Salakblog - Ashleigh Barty: "Ott leszek a Roland Garroson!"
Ashleigh Barty: "Ott leszek a Roland Garroson!"
Fotó: Europress/AFP

Ashleigh Barty: "Ott leszek a Roland Garroson!"

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/21 10:57
A koronavírus okozta káosz közepette is kisebb sokként hatott a Francia Teniszszövetség (FFT) minapi bejelentése, miszerint a Roland Garrost a tervek szerint idén szeptember végén – október elején rendezik meg Párizsban. A női bajnoki cím védője, Ashleigh Barty a bejelentésre reagálva közölte, tervei szerint az új időpontban is pályára lép a párizsi salakon.

Megannyi más sportághoz hasonlóan a tenisszel is csúnyán kibabrált a koronavírus, hiszen a hölgyek a monterreyi, a férfiak pedig a március eleji Davis-kupa forduló óta vannak parkolópályán, és kényszerülnek arra, hogy meccsterhelés nélkül tartsák edzésben magukat. Az Indian Wells-i torna törlése után előbb hat hétre állt le a nemzetközi teniszélet, majd az ATP és a WTA március 18-án közös közleményben tudatta a világgal, hogy a teljes salakszezont elhalasztják, így június 7-ig egészen biztosan nem rendeznek sehol a világon semmilyen szintű profi tenisztornát. Már az első, hathetes szünet beiktatásakor is sejteni lehetett, hogy a Roland Garros komoly veszélybe került, az FFT-nél pedig nem tétlenkedtek. Az év (általában) második Grand Slam-tornájának szervezői március 17-én bejelentették, hogy a tornát a koronavírus járvány miatt elhalasztják, és szeptember 20. ─ október 4. között rendezik meg.

Az időpontváltozás kapcsán megszólalt a tavalyi párizsi győztes, Ashleigh Barty is, akinek eddig ez az egyetlen GS-sikere van, kellőképpen kedves tehát neki a torna:

„Boldogan részt veszek a tornán, bármikor is kerüljön rá sor. Nagyon remélem, hogy ott lehetek Párizsban szeptemberben, a címvédés egy olyan lehetőség, ami után szívem szerint két kézzel kapnék.”

barty_kupa.jpg Fotó: Europress/AFP

Francia sajtóértesülések szerint egyébként Guy Forget tornaigazgató a bejelentés előtt külön egyeztetett Rafael Nadallal, aki „áldását adta” az új időpontra. Nem meglepő ez a kivételes bánásmód, a tornának természetesen elemi érdeke, hogy a 12-szeres bajnok ott legyen a versenyen. Barty elmondása szerint még nem egyeztetett a szervezőkkel, és elképzelhető, hogy a fentiek tükrében erre nincs is szüksége.

Az FFT közleményének másnapján, március 18-án az is kiderült, hogy a francia szervezők előzőleg nem egyeztettek a többi GS-tornával, valamint az ATP-vel és a WTA-val sem, hanem aki kapja marja alapon, önhatalmúlag választottak egy számukra megfelelő alternatív dátumot. A minimum merész, és nem különösebben fair lépésnek oda is szúrt picit az ATP és a WTA, akik közleményük elején így fogalmaznak: „Most az egységes döntések idejét éljük, nem pedig az egyoldalú, egyeztetések nélküliekét.” A két világszervezet közül a Garros új dátuma az ATP-t érinti kellemetlenebbül, hiszen a franciák rászervezték a salakos Grand Slamet a Laver-kupára, amelyen egyébként maga Rafael Nadal is részt szokott venni.

Roland Garros és Laver-kupa egy időben? | Hosszabbítás

A Roland Garros illetékesei kedden bejelentették, hogy a torna megrendezését a szeptember 20-október 4. közötti időszakra halasztják. A francia szervezők eljárását rengetegen kritizálták, egyrészt, amiért senkivel sem egyeztetve, önkényesen hozták meg a döntést, másrészt, amiért nem a legoptimálisabb időpontot választották.

A WTA rangsor élén álló Bartynak egyébként eddig kifejezetten jó éve van, hiszen 14 mérkőzéséből 11-et megnyert, legyőzve többek között tavalyi párizsi döntőbeli ellenfelét, Marketa Vondrousovát is. Az idén eddig két elődöntőt (Doha, Ausztrál Open) és egy tornagyőzelmet (Adelaide) felmutató ausztrál azonban, egyelőre érthetően a koronavírus elleni védekezésre koncentrál elsősorban: „Most a tenisznél sokkal fontosabb dolgok történnek a világban, a magam részéről igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy egészséges és biztonságos legyen a környezetem.”

barty_cikkbe.jpg Fotó: Europress/AFP

via Ubitennis

Hozzászólások