Salakblog - Argentin, isteni keze van és Diegónak hívják 
Argentin, isteni keze van és Diegónak hívják 
Fotó: Europress/AFP

Argentin, isteni keze van és Diegónak hívják 

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/11 12:44
A címben említettek mellett ráadásul a lelkét is kiteszi a pályára és a fejét is jól használja. Ha barkochbáznánk, akkor kapásból mindenki a ’86-os világbajnokság hősét, Diego Maradonát mondaná válaszként. A következő sorok viszont egy másik argentin sztárról, a teniszvilágban közkedvelt – és Maradonáról elnevezett - Diego Sebastian Schwartzmanról szólnak.

A 27 éves dél-amerikai játékosról első blikkre két dolog jut az ember eszébe: nem kifejezetten spanyolos (argentinos) a neve, illetve finoman szólva sem teniszező alkat. Bár a kis Diego már Buenos Airesben született, családja alapvetően zsidó származású, Németországból emigráltak Argentínába. Hét évesen kezdett el teniszezni az ország legismertebb zsidó sportközösségében, a Club Náutico Hacoajban. A klubnál megismerkedett a labdarúgás szépségeivel is, de tíz éves korától már csak a teniszre koncentrált. Mint megannyi sportpalánta, ő is napi több órát töltött a pályán, kezdetben főleg édesapjával, Ricardóval. Már kisgyerekként feltűnt hihetetlenül jó időzítése az ütéseknél, pedig még a hálónál is alacsonyabb volt. Magassága ellenére sem volt hajlandó junior ütővel játszani, mindig kéznél kellett lennie egy felnőtt méretű játékszernek. Ütő ide vagy oda, képes volt már fiatalon is váratlan dolgokra teniszezés közben, emiatt került háttérbe a foci. 

Mindemellett a vörös salakon hódolhatott egyik legkedvesebb szenvedélyének is: büszkélkedhetett a nála sokkal magasabb fiúk legyőzésével. 

000_1MI093.jpg Fotó: Europress/AFP

A kezdeti sikerek ellenére 13 évesen majdnem idő előtt véget ért a karrierje: egy vizsgálat alkalmával az orvos megmondta neki, hogy sosem lesz magasabb 170 cm-nél. Schwartzmannak ez akkora traumát jelentett, hogy hazaérve csak annyit mondott a szüleinek: „Nem fogok teniszezni.” Ekkor azonban jött Silvana, a határozott anyuka, aki lelket öntött fiába.

Mondtam Diegónak, hogy az orvosnak csak akkor van igaza, ha elfogadja azt, amit mond. A magassága nem befolyásolhatja az álmait. Születése óta tudtam, hogy különleges lesz." 

Bár az El Peque (A kicsi) becenévre hallgató játékos az ATP honlapja szerint 170 cm magas lett (egyes vélemények szerint nem éri el ezt a magasságot), az anyai mentalitás, hozzáállás ragadósnak bizonyult, így az egyik legszívósabb, legállhatatosabb játékossá vált.

A tehetség és az álmok ellenére a család nem volt a legjobb anyagi helyzetben. Silvanának azonban – aki maga is versenyszerűen teniszezett korábban – eltökélt szándéka volt, hogy minden nehézség ellenére támogatja fiát karrierjében. Ha kellett, népszerű labdarúgócsapatok nevével és logójával ellátott gumi karkötőket árult mérkőzések között a család, hogy legyen pénzük fizetni a versenyekre való utazásokat.

000_1MI00G.jpg Fotó: Europress/AFP

A Schwartzman-família sok-sok befektetett energiája kemény alapvonalütések, technikás röptejáték, jó ritmusú ejtések és extra lábmunka formájában elkezdett megtérülni. Ennek megfelelően „A kicsi” folyamatosan lépegetett előre a világranglistán is. 19 évesen még 300-on kívül jegyezték, 21 éves korára viszont a legjobb 100-ba küzdötte magát. Az utóbbi két és fél évben stabil top 30-as játékossá vált, a 2019-es esztendőt a 14. helyen fejezte be. Mindemellett az egyetlen játékos a jelenlegi élmezőnyből, aki egyéniben és párosban is a legjobb 40 teniszező között van. Küzdőképessége és ranglistája mellett sportszerűségével is kitűnt az előző naptári évben: Dominic Thiem, Roger Federer és a későbbi győztes Rafael Nadal mellett őt is jelölték a Stefan Edberg Sportsmanship Awardra.

Szingliben a top tíz kapuján kopogtat, a Nagy Hármas tagjait azonban nem sikerült még legyőznie az argentinnak. Emlékezetes meccsei akadnak azért bőven a szupersztárok ellen. A legutóbbi US Openen és a tavalyelőtti Ausztrál Openen, valamint a Roland Garroson Rafael Nadal izzadt meg ellene, a 2017-es párizsi Grand Slamen pedig Novak Djokovicot késztette öt szettre.


Diego Schwartzman évről évre, újra és újra bebizonyítja, hogy a kitartás és az alázat sokkal fontosabb az adottságoknál. Ennek köszönhetően az eredményei mellett szurkolótábora is folyamatosan bővül. Persze édesanyja továbbra is megmaradt fia legnagyobb hódolójának, Instagram-oldalán rendszeresen közöl érdekes, olykor vicces képeket fiáról...


Szöveg: Hajdu Zoltán

Hozzászólások