Salakblog - Apostolos Tsitsipas: Ismerd meg a világbajnok teniszező apját, akinek eredetileg nem sok köze volt a teniszhez
Apostolos Tsitsipas: Ismerd meg a világbajnok teniszező apját, akinek eredetileg nem sok köze volt a teniszhez
Fotó: Peter Staples/ATP Tour

Apostolos Tsitsipas: Ismerd meg a világbajnok teniszező apját, akinek eredetileg nem sok köze volt a teniszhez

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/07 19:38
Ugyan Stefanos Tsitsipas édesapját és edzőjét, Apostolos Tsitsipast alighanem mindenki ismeri a teniszrajongók körében, gyerekkora és fiatalabb évei alapján azonban sokkal valószínűbbnek tűnt az, hogy Apostolos a görög labdarúgó-válogatott edzőjéként kerül be a köztudatba. Az ATP Tour-nak adott interjújában a görög beszámolt arról, hogy eleinte nem sok jel utalt arra, hogy teniszedző lesz belőle, és ő maga sem érti, hogy korábban miért ezt a sportágat választotta.

Bár Apostolos és testvére gyerekként néha ütögettek a közelben lévő, rossz minőségű, ’’füves’’ borítású teniszpályán, Apostolos a kosárlabda és a futball iránt rajongott, és egy rövid ideig a görög labdarúgó-válogatott tagja is volt. Később sporttudományt hallgatott az Athéni Egyetemen, és a teniszt választotta specializációjaként – az viszont számára sem világos, hogy miért pont a tenisz mellett döntött.

’’Ez egy furcsa választás volt a részemről, hiszen a családomból korábban senkinek nem volt köze a teniszhez. Nem tudom, hogy miért, de ezt a sportágat választottam.’’

Ritkaság számba menő az, hogy a top játékosok edzői korábban ne játszottak volna az ATP Tour-on, vagy legalább egyetemi szinten az Egyesült Állomokban. A tavalyi év végi ATP-világbajnokságon résztvevő játékosok edzői közül mindössze hárman nem szereztek ATP-pontot pályafutásuk során – Apostolos azonban bebizonyította, hogy mindez nem előfeltétele annak, hogy valaki a top 10-be juttassa játékosát.

stefanos_tsitsipas_fb_2710_1-1024x683.jpg Fotó: Europress/AFP

Apostolos és felesége, Ioulia, aki korábban top 200-as játékos volt, három éves korától kezdték el teniszezni tanítani Stefanost. Apostolos a technikára, ezen belül is az egykezes fonákra fektette a hangsúlyt, és fontosnak tartotta azt, hogy Stefanos korán megüsse a labdát. Édesanyja fegyelemre ösztönözte fiát, és arra nevelte, hogy mindig a legjobbat hozza ki magából.

Amikor fia 12 éves lett, Apostolos Stefanos teljes állású edzője lett, és mindig elkísérte fiát a világ különböző részein megrendezett junior versenyekre. Ez később sem változott – Apostolos és Stefanos már kilenc éve utazik együtt.

’’Számomra nagy megtiszteltetés, hogy itt van mellettem. Szeretem őt, és ő is szeret engem. 12 éves korom óta együtt utazunk, ezt nagyra értékelem’’ – mondta a tavalyi világbajnok.

Apostolos 20 évesen, harmadéves egyetemistaként kötelezte el magát a tenisz mellett, három évvel később pedig lejátszotta első tornáját, a Greek Championshipset. Innentől kezdődött edzői pályafutása. Két éven át kísérte feleségét a WTA Tour különböző helyszíneire, és további három éven át tanulta az edzősködést Bécsben és Berlinben az 1990-es évek elején, ami a német tenisz aranykora volt; akkoriban Boris Becker és Steffi Graf uralta a férfi és női mezőnyt.

apostolos.jpg Fotó: Stefanos Tsitsipas Twitter

Apostolos négy tagúvá bővülő családja azonban egy sokkal stabilabb életmódot igényelt, így a görög munkát vállalt egy athéni szabadidőklubban, ahol teniszt oktatott. Apostolos, aki ekkora már több évnyi tudással, tapasztalattal rendelkezett az edzősködés, és a különböző sportok területén, megpróbált többet tanítani a puszta győzelemnél és vereségnél a tanítványainak, és a tanítványok szüleinek. Amikor a szülök több győzelmet követeltek, a görög több időt kért tőlük.

’’Elmagyaráztam, hogy figyelembe kell venni azt, hogy egy fiatal játékos fejlődése 5-6 éven át tart. De az embereknek nem sok türelmük van a várakozáshoz, vagy ahhoz, hogy pénzt és időt fektessenek be. Mint sportoló, fejlődnöd kell fizikálisan, mentálisan, és technikailag egyaránt.’’

Annak ellenére, hogy a görög tenisz történelmében eddig példátlan sikerekig vezette fiát, Apostolos szeret a háttérben maradni, és szerencsésnek érzi magát azért, hogy Stefanos őt választotta edzőjéként.

’’Bár mióta Stefanos edzője vagyok, rengeteget tanultam, még mindig úgy érzem, hogy keveset tudok. Mindig nyitottnak, és tanulásra késznek kell lennünk. Stefanos elképesztő esélyt adott nekem a tanulásra – azt gondolom, számomra ő volt a legjobb egyetem.’’

000_1PD7ZC.jpg Fotó: Europress/AFP                                                                                                                                         

via, szöveg: Szabó Krisztián 

Hozzászólások