Salakblog - Andy Murray visszatérhet a pályára, állítja a világklasszis párosjátékost műtő orvos
Andy Murray visszatérhet a pályára, állítja a világklasszis párosjátékost műtő orvos
Fotó: Europress/AFP

Andy Murray visszatérhet a pályára, állítja a világklasszis párosjátékost műtő orvos

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/21 15:19

Andy Murray az Ausztrál Opent megelőzően könnyek között jelentette be, hogy makacs és fájdalmas csípősérülése miatt legkésőbb Wimbledonban befejezi a pályafutását. Egy újabb műtétet ugyan kilátásba helyezett, a skót hangsúlyozta, a beavatkozáson azért fog átesni, hogy normális, fájdalommentes életet élhessen karrierjét követően. Egy orvos szerint azonban a visszatérés is elképzelhető lenne.

Arról az orvosról van szó, aki korábban kezelt már teniszezőt hasonló sérüléssel. Tavaly augusztusban Edwin Su végezte el a csípőprotézis-műtétet a párosok között klasszisnak számító Bob Bryanen, és az amerikai esetében sikeresnek bizonyult a beavatkozás: hat hónap rehabilitáció után visszatérhetett a pályára. Az orvosi úgy véli, Murray-nek is segíthetne a műtét.

"Azt gondolom, hogy egyértelműen segíthet neki. Ideális esetben megszűnik a fájdalom a beavatkozást követően. Az esetek többségében a páciensek fájdalommentesen ébrednek. Tényleg csodákra képes. Utána jön a gyógyulási folyamat, van némi lágyszöveti-fájdalom, de amint kezdik jobban érezni magukat, képesek arra, amire korábban képesek voltak. Visszatérhetnek a normális élethez" - mondta az orvos.

A helyzet persze nem ennyire egyszerű, és ezt maga Su is elismerte. Azt ugyanis még nem lehet pontosan tudni, hogy élsportolók esetében is segítséget jelent-e a beavatkozás. Bryan számára ugyan lehetővé tette, hogy folytassa pályafutását, a páros tenisz fizikálisan sokkal kevésbé megterhelő, mint az egyéni, ráadásul Murray stílusa különösen nagy fizikai igénybevétellel jár.

000_1C79AY.jpg Fotó: Europress/AFP

"Elit sportolók esetében még ismeretlen, hogy segíthet-e a sporthoz való visszatéréshez. Egyetlen orvosi beavatkozás esetén sincsenek garanciák, azonban abból kiindulva, milyen magas szinten tudta folytatni a játékot a rossz csípőjével, azt gondolom, hogy az új csípője jobban funkcionálna" - folytatta Su, aki úgy számol, ha most azonnal kés alá feküdne a korábbi világelső, Wimbledonban visszatérhetne.

"Az egyéni sokkal megterhelőbb, mint a páros. Szóval feltérképezetlen terepen járunk. Korábban az egyes teniszezők közül senki sem tért vissza ilyen műtét után, és az is biztos, hogy az izmoknak ellenállóbbaknak kell lenniük, hogy az egész pályát be tudja játszani. Kosárlabdázóknál és jégkorongosoknál elvégzett műtét alapján - nekik szintén gyorsan kell mozogniuk - viszont azt gondolom, megoldható."

"Murray rengeteget jelent a sport számára, és úgy látom, sok van még benne. Csak adnunk kell neki egy remekül működő csípőt" - tette hozzá Su.

"Én csak ajánlottam neki egy lehetőséget. Az a srác mindent megtesz az edzéseken és a rehabilitációkon. Milliónyi specialistával beszélt, de én vagyok az egyetlen a touron, aki csípőprotézissel játszik" - nyilatkozta még korábban Bob Bryan, aki visszatérése óta első győzelmeit is megszerezte testvére, Mike oldalán, az Ausztrál Openen például már a negyeddöntőben vannak.

via tennis temple

Hozzászólások