Salakblog - Murray szerint a koronavírus elleni védőoltást kötelezővé kellene tenni a játékosok számára
Murray szerint a koronavírus elleni védőoltást kötelezővé kellene tenni a játékosok számára
Fotó: Europress/AFP

Murray szerint a koronavírus elleni védőoltást kötelezővé kellene tenni a játékosok számára

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/11/26 12:21
Andy Murray szerint valószínűleg meg kell majd követelni a játékosoktól, hogy vegyék fel a koronavírus elleni vakcinát annak érdekében, hogy továbbra is részt vehessenek a touron. Emlékezhetünk, a világelső Novak Djokovic áprilisban még arról beszélt, hogy ő nem akarná, ha arra köteleznék, hogy oltassa be magát. 

Murray abban bízik, hogy a teniszezők a sport érdekében beoltatnák magukat, feltéve, hogy a vakcináról bebizonyosodik, hogy biztonságos. 

"Biztos vagyok benne, hogy a játékosok hajlandóak lennének erre, ha ez azt jelentené, hogy az élet a touron visszatérhet a normál kerékvágásba" - mondta Murray. "Úgy gondolom, egyelőre nem tudhatjuk biztosan, hosszútávon milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinának. A hírekben azonban azt olvastam, hogy ilyen mellékhatásokra nem igazán kell majd számítani."

Djokovic, aki júniusban megfertőződött koronavírussal, korábban elismerte, nehéz döntés előtt állna, ha a tornákon való indulás feltételéül szabnák, hogy a játékosok be legyenek oltva a vírus ellen. 

"Igen, Novak először azt mondta, hogy nagyon nem lelkesedne az ötletért" - folytatta Murray. "Néhány héttel később azonban azt olvastam, hogy ha be kellene oltatnia magát annak érdekében, hogy részt vehessen a versenyeken, megtenné. Nyilván meg kell várnunk, hogy az ATP és az ITF hogyan dönt majd a kérdésben."

Djokovic ellenzi a koronavírus elleni védőoltást, ami akár késleltetheti majd a visszatérését is | Eurosport

Novak Djokovic más szerb sportolókkal kiegészülve egy élő bejelentkezést tartott vasárnap este a Facebookon. Ebben egyebek mellett arról is beszélt, hogy ha lesz is majd COVID-19 elleni oltóanyag, ő nem szeretné, hogy kötelező legyen beoltatnia magát. Az elmúlt napokban a világelső élete nyitott könyv volt a rajongói és a követői számára.

Murray jelenleg ugyan edz, de azt tervezi, hogy otthon, családja körében tölti majd a karácsonyt. Eredetileg úgy volt, hogy december közepén elutazik Melbourne-be, az Ausztrál Open helyszínére, azonban Victoria állam vezetése úgy döntött, a játékosok ezt legkorábban az év végén tehetik majd meg. Ez egyszersmind azt is jelentheti, hogy az év első Grand Slam-tornáját elhalasztják.

"Én megyek, mihelyt tudok. Nagyon sok játékos téli körülmények közül érkezik majd Ausztráliába, ahol, ne feledjük, 35 fokos hőségben kell majd teniszezniük akklimatizálódás, felkészülési meccsek nélkül. Ez kifejezetten sérülésveszélyes, és várhatóan a játék színvonala sem lesz túl magas."

A skót jelenleg azzal van elfoglalva, hogy a konditermi rekordjait sorra megdöntse. A felkészülési időszak minimum tíz hétig tart, melynek során Murray bokszolóként tekint magára, aki most készül fel a nagy küzdelemre. Rendkívül optimistának tűnik a szezont megelőzően, ahol a fő céljai majd  az Auszrál Open, Wimbledon és az olimpia lesznek.

"Nagyon rá vagyok pörögve arra, hogy megpróbáljak még egy érmet nyerni a tokiói játékokon. Amiben valószínűleg elmaradok majd a korábbi legjobbamtól, az a sebesség. A játék többi elemében szerintem visszatérhetek arra a szintre, ahol korábban voltam."

Murray 2019 januárjában esett át azon a csípőműtéten, melynek során a sérült rész helyére kapott egy protézist. Az idén medencesérüléssel bajlódott, így mindössze négy tornán tudott részt venni a szezonban.

Andy Murray: Resurfacing - Nem az a legnehezebb, amikor az orvos kalapáccsal veri bele a testedbe az új fémcsípőt | Eurosport

Két és fél méter. Nagyjából ennyit tett meg Andy Murray 2018. augusztus 3-án hajnali háromkor a washingtoni centerpálya hálójánál két kézfogás között. Az első kézfogás Marius Copilnak járt még mosolyogva, a második a székbírónak járt, már összetört szívvel. Ebben a két és fél méterben benne volt egy felismerés, egy döntés, egy életre szóló ráeszmélés.

"Ha visszatekintek a nyárra, eszembe jut, mennyire szenvedtem fizikálisan attól, hogy játszottam három vegyes páros meccset a 'Battle of Brits' nevű bemutatótornán. Jövőre szerintem rendben leszek. Az a fontos, hogy minden a helyére kerüljön. Az életkoromból adódóan, meg a csípőprotézis miatt sem engedhetem meg magamnak, hogy bármiféle rést hagyjak a pajzson. Nem lehet például rajtam felesleg. Amikor fiatalabb voltam, talán még belefért volna ilyesmi, most azonban már biztosan nem."

A háromszoros Grand Slam-győztes, kétszeres olimpiai bajnok Murray ígéri, láthatjuk még őt a tornák végjátékában.

"Mostanában keveset játszottam, de még így is meg tudtam verni egy top 10-es játékost Cincinnatiben, Stan Wawrinkát pedig legyőztem a tavalyi antwerpeni torna döntőjében. Szóval, ha hosszú ideig fitt és egészséges leszek, igenis fogok tudni még nagy meccseket nyerni."

BBC

Hozzászólások