Salakblog - "Andy Murray hatalmas kockázatot vállal azzal, hogy játszik" - figyelmeztet egy vezető csípőspecialista
"Andy Murray hatalmas kockázatot vállal azzal, hogy játszik" - figyelmeztet egy vezető csípőspecialista
Fotó: Europress/AFP

"Andy Murray hatalmas kockázatot vállal azzal, hogy játszik" - figyelmeztet egy vezető csípőspecialista

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/24 18:21
Andy Murray az egész teniszvilágot lenyűgözi azzal, amilyen szinten játszik, és amilyen gyorsan eljutott idáig. Egy neves szakértő azonban úgy véli, a skót ezzel komoly egészségügyi kockázatokat vállal.

Dr Hannes A. Rudiger egy svájci csípőspecialista, aki annak a csípőprotézisekre szakosodott zürichi klinikának az egyik vezető sebésze, amelyikben számos élsportolót kezeltek már a Murray-éhez hasonló problémával. A szakember a svájci Blick nevű újságnak adott interjújában arról beszélt, hogy borzasztóan meglepte őt a skót jelenlegi formája. Mint ismeretes, a korábbi világelső Antwerpenben tornagyőzelmet ünnepelhetett a múlt héten.

"Őszintén szólva nem hittem volna, hogy ilyesmi lehetséges" - mondta Rudiger. "A magam részéről lehetetlen küldetésnek gondoltam, hogy mesterséges anyaggal pótolt csípővel ilyen szintre el lehessen jutni. Hozzá kell azonban tenni, hogy Murray ezzel óriási kockázatot vállal. A beültetett protézisben ugyanis két fémfelszín dörzsölődik egymáshoz."

Murray csípőjét nem sokkal az idei Ausztrál Open után műtötték meg másodszor. Júniusban tért vissza a tourra, és azóta újságírói kérdésekre válaszolva többször is elmondta, hogy semmiféle fájdalmat nem érez.

A skót egyre jobb és jobb formába lendül, olyannyira, hogy most már ott tart, hogy a legutóbbi 10 meccséből nyolcat megnyert. Mindezek eredményeként pedig már a top 100 kapuján kopogtat, ahol legutóbb 2018. májusában járt. Rudiger azonban fokozott óvatosságra inti Murray-t a következő hónapokban. 

am.jpgFotó: Europress/AFP

"Ezt a módszert tíz évvel ezelőtt már alkalmazták Svájcban, nem ritkán katasztrofális következményekkel. A csípőt sokkal gyorsabban kellett pótolni, mint a hagyományos műtéteknél. Ez a fajta eljárás jó eséllyel okozhat károkat a testben. A profi sportolóknál a veszély különösen nagy."

Ha az egyik legrosszabb forgatókönyvet vesszük, lehetséges komplikáció a beültetett fémekből származó kobaltmérgezés. Erre azonban szerencsére rendkívül kicsi az esély. 

"A fémlemezek kopása kobaltmérgezést okozhat a vérben. Ez a csontokat és az idegrendszert is megtámadhatja, valamint látáskárosodáshoz is vezethet. Gyakran kérik tőlem ezt az ún. Birmingham-típusú beavatkozást, én azonban nem használom ezt a módszert, és nem ajánlom senkinek sem."

Murray-nek nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy kockázatot vállal a pályán. A Daily Express
-nek adott interjújában elismerte, hogy azzal, hogy a karrierje folytatása mellett döntött, előbb lesz szüksége teljes csípőprotézisre, mint ha visszavonult volna. 

am2.jpgFotó: Europress/AFP

"A pótlásnak, amit kaptam nagyjából 20 évet kellene kibírnia" - mondta Murray. "Utána jönne a teljes protézis. Ezt a beavatkozást ugyanis kétszer nem lehet elvégezni. A kockázata annak, hogy játszom az, hogy előbb lesz szükségem a végleges protézisre. Azzal, hogy élsportoló vagyok, a rizikó még nagyobb. Ezért nagyon elővigyázatosak velem az orvosok."

Murray és felesége jelenleg harmadik gyermekük születését várják. Ha minden a tervek szerint alakul, a skót játszik majd a Párizs Mastersen és a Davis-kupa döntőjében is.

ubitennis

Hozzászólások