Salakblog - Murray ismét megsérült, kérdéses a játéka 2020-ban
Murray ismét megsérült, kérdéses a játéka 2020-ban
Fotó: Europress/AFP

Murray ismét megsérült, kérdéses a játéka 2020-ban

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/18 18:47
Ágyékizom-sérülés miatt visszalépett a jövő heti kölni tenisztornától Andy Murray, és akár az is előfordulhat, hogy a 2020-as idény hátralévő részét kihagyja a jobb felkészülés érdekében. Erről még nem döntött a skót játékos, aki eredetileg azt tervezte, hogy Bécsben és Párizsban is ott lesz az indulók között.

Szinte napra pontosan egy éve, hogy Andy Murray utoljára magasba emelhetett egy tornagyőzelemért járó trófeát. Normál esetben egy 250-es verseny megnyerése - hacsak nem társul hozzá egyéb eredmény, mondjuk világelsőség - ritkán csal könnyeket egy háromszoros Grand Slam-győztes arcára, a skót klasszis esetében azonban tökéletesen érthető volt a reakció. Elvégre nem volt az olyan régen, amikor azt volt kénytelen közölni az összegyűlt újságírókkal, hogy vége a pályafutásának, csípőfájdalmai miatt be kell fejeznie a profi teniszt.

Ezek után 2020-nak nagy reményekkel és célokkal vágott neki, csakhogy a sérülések ezúttal is közbeszóltak. Korábbi problémái ugyan megszűntek - ahogyan ő fogalmazott: a fémben nincsenek fájdalomreceptorok - azonban a műtét szövődményei miatt nem volt játékra alkalmas állapotban. Sorban mondta le a versenyeket, köztük az Australian Opent, ahol a 2019-es drámai búcsú után szimbolikus lett volna a visszatérése, az pedig a járvány miatt már nem derült ki, hogy Miamiban pályára tudott volna-e a lépni a terveinek megfelelően.

Murray a covidszünet utáni kemény pályás versenyeket 3-2-es mérleggel zárta (köztük egy Alexander Zverev elleni skalppal), majd a Roland Garroson szabadkártyásként szaladt bele nagy verésbe Stan Wawrinka ellen. Könnyen előfordulhat, hogy neki ennél több már nem is fog beleférni a 2020-as idénybe, ugyanis egy újabb sérülés miatt kénytelen volt visszalépni a jövő heti kölni tornától. A skót játékosnak most épp az ágyékizma gyulladt be, ezért elővigyázatosságból inkább a pihenés mellett döntöttek a stábjával. A probléma a US Open óta hátráltatja. 

A korábbi világelső egyelőre még nem határozott az idény hátralévő részéről. Előfordulhat, hogy elindul a bécsi és a párizsi fedett pályás versenyeken, ám az a verzió is képben van, hogy inkább a 2021-es szezonra próbál felkészülni.

Idén a Roland Garros előtt elmondta, azt szeretné, ha a következő hónapokra beállna az edzés-mérkőzés-pihenés ritmus az életében, a Wawrinka elleni meccs után viszont belátta, messze van még a céljától. "Nehéz lesz azon a szinten játszanom, mint előtte. 33 éves vagyok, voltam a világ első számú játékosa, nehéz ezt látni az én problémáimmal. De megyünk tovább, meglátjuk. Meglátjuk, mit tartogatnak a következő hónapok. Valószínűleg nem lesz ahhoz hasonló mérkőzésem az év hátralévő részében" - nyilatkozta.

Murray ezen a héten ott volt a kölni verseny indulói között, de már az első fordulóban kikapott Fernando Verdascótól (6:4, 6:4). A háromszoros GS-bajnok viszonylag simán elveszítette a találkozót, főként az adogatásaival volt gond, négyszer is elbukta a szerváját. A skót teniszező jelenleg 115. helyen áll a világranglistán, vagyis még pontokat kellene gyűjtenie ahhoz, hogy alanyi jogon ott lehessen az Ausztrál Open főtábláján. Jelen állás szerint a selejtezőből vagy szabadkártyával kerülhetne csak fel a 128-as táblára. 

Hozzászólások