Salakblog - A visszatérő Andy Murray sokallta a magánszállás árát, ezért a buborékban lakik, ahol jól érzi magát
A visszatérő Andy Murray sokallta a magánszállás árát, ezért a buborékban lakik, ahol jól érzi magát
Fotó: Europress/AFP

A visszatérő Andy Murray sokallta a magánszállás árát, ezért a buborékban lakik, ahol jól érzi magát

Nánási AntalNánási Antal
2020/08/28 10:27
A korábbi világelső és Grand Slam-bajnok Andy Murray szerint anyagilag nem lett volna ésszerű a részéről, ha New Yorkban a buborékon kívüli szállást választ magának és csapatának. A csípőműtétje után visszatérő brit ugyanakkor elégedett a szervezők teljesítményével, akik igyekeznek minden részletre odafigyelve és a biztonságot előtérbe helyezve levezényelni az újraindított teniszidény első versenyét.

Habár szigorú intézkedések, valamint rendhagyó módon helyszín áthelyezés mellett, de újraindulhatott az ATP Tour is az elmúlt hét végén New Yorkban. A márciusban leállított sorozat öt hónapos kényszerszünet után folytatódhatott a Cincinattiből erre az évre New Yorkba költöztetett 1000-es versennyel, ahol nézők nélkül, az ún. buborékba zárva közlekedhetnek a játékosok. A számos biztonsági protokoll életre hívása természetesen a koronavírus-járvány további terjedésének megállításával, valamint a teniszidény folytatásával indokolt. A nagy amerikai major ligákban már jól vizsgázó rendszert a szervezők a teniszhez igazították, így elkerülve (egyelőre) a további versenyek törlését.

 

Buborékba zárva és üres stadionokban térnek vissza a férfi tenisz legjobbjai | Eurosport

A WTA Tour újraindulásával az már bebizonyosodott, hogy a mostani - fogalmazzunk úgy - speciális körülmények között is lehet teniszversenyt rendezni. Az igazi főpróba azonban csak szombaton kezdődik, amikor is elindulnak a főtáblás küzdelmek a Cincinnatiből New Yorkba átmenekített 1000-es versenyen, amelyet teljes egészében közvetít az Eurosport 2.

 

A Cincinatti 1000-es verseny, amely a tegnapi ad hoc szünnapot követően ma az elődöntőkkel folytatódik, több szempontból is kezelhető az augusztus 31-én kezdődő US Open főpróbájaként: egyrészt a pályára lépő játékosok öthavi tétmérkőzés böjtjüket csillapíthatják végre ezen a tornán, továbbá lemérhetik hol tartanak a felkészülésben, tesztelhetik az új pályaborítást és nem utolsó sorban, végre pénzt kereshetnek. Hangsúlyos szempont még a vírus képbe kerülésével az ilyen volumenű események megrendezése fölé magasodó kockázat, és annak kezelésére bevezetett óvintézkedések gyakorlati megvalósíthatósága, hiszen ne legyenek kétségeink, ha a buborékon belül is terjedne a vírus, akkor biztosan nem rendeznének US Opent. 

A csípőműtétje után a Tourra New Yorkban két győzelemmel visszatérő Andy Murray a szervezők által a buborék számára kijelölt szállodában lakik a tornák ideje alatt. Habár felmerült, hogy Serena Williamshez vagy Novak Djokovichoz hasonlóan, privát bázist létesítsen a városban való tartózkodása idejére, mint mondta, ennek a lehetőségnek az elvetését igencsak prózai okok motiválták:

„Felmerült a saját szállás ötlete, de a csillagászati árakat látva azonnal el is vetettem ezt a lehetőséget. A buborékban lakom és jól érzem magam, remek munkát végeznek a szálloda munkatársai. Tetszik, hogy vannak játékok, amelyek kikapcsolnak, szinte újra gyereknek érzem magam.”

A Cincinattiben kétszeres győztes (2008, 2011) Murray elmondása szerint a buborékon belül mindenkinek be kell tartania a szabályokat, s ha valaki esetleg elmulaszt valamit, azonnal ott terem egy munkatárs, aki emlékezteti az érintettet a vonatkozó előírásokra. Mint elmondta, ő maga is azon kapta magát, hogy az egyik edzéséről a szálloda felé tartva elfelejtette felvenni az arcmaszkját, amire annak rendje és módja szerint azonnal figyelmeztette is a torna egyik segítője. A háromszoros GS-győztes brit elmondta, neki személy szerint semmi baja sincs ezekkel az elsőre idegen előírásokkal, sőt, örömét fejezte ki, hogy vannak emberek, akik figyelnek arra, hogy a papírra vetett intézkedések a gyakorlatban is működjenek.

063_1268573372.jpgFotó: Europress/AFP

Az idei első tétmérkőzését Frances Tiafoe ellen játszó Murray az amerikai legyőzése után a második fordulóban az ötödik kiemelt Alexander Zverev-vel találta szembe magát. A nagy tornákon rendszerint a saját dolgát megnehezítő német felett aratott háromszettes győzelemmel a skót egyértelműen jelezte a riválisok felé, hogy a visszatérésére nem könnyed bankszámlahízlaló matinéként, hanem a sportág közvetlen elitjéhez való csatlakozásra tett kísérletként tekint. A német legyőzése után elismerően nyilatkozott Murray visszatéréséről és emberi kvalitásairól a korábbi pályatárs Andy Roddick:

„Nagyon boldog vagyok, hogy Andyt újra a pályán láthatom, főleg azért, mert nem gondoltam volna, hogy valaha látom még így játszani. Látszik rajta, hogy versenyképes akar lenni, és az az játékintelligencia, amivel ő rendelkezik, ebben a segítségére is van. A meccseit látva szinte tapintható az a versenyszellem és az az egészséges mohóság, amivel többet és többet akar nyerni. Nagyon örülök, hogy visszatért.”

063_157290997.jpgFotó: Europress/AFP

Mint ismert, Andy Murray számára, Fucsovics Mártonhoz hasonlóan, a harmadik forduló jelentette a végállomást a Cincinatti 1000-es versenyen, ahol Milos Raonic-tól szenvedett vereséget két játszmában. A verseny mai napra tervezett elődöntőiben a felső ágon Novak Djokovic-Roberto Bautista Agut, míg az alsó ágon Stefanos Tsitsipas-Milos Raonic mérkőzéseket rendeznek. Andy Murray továbbra is a New Yorki teniszbuborékban marad, a szervezők által neki ítélt szabadkártyával ugyanis ott lesz a hétfőn kezdődő US Open főtábláján, ahol az első fordulóban a japán Yoshihito Nishioka lesz az ellenfele.

via

Hozzászólások