Salakblog - Andy Murray bejelentette visszavonulását, az Ausztrál Open lehet az utolsó tornája
Andy Murray bejelentette visszavonulását, az Ausztrál Open lehet az utolsó tornája
Fotó: Europress/AFP

Andy Murray bejelentette visszavonulását, az Ausztrál Open lehet az utolsó tornája

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/11 07:59

Andy Murray magyar idő szerint péntek hajnalban sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy valószínűleg az idei Ausztrál Open lesz pályafutásának utolsó tornája. A korábbi világelső a csípősérülésével magyarázta döntését, sem a rehabilitáció, sem a műtét nem enyhített fájdalmain. A skót elmondta, szeretné Wimbledonban játszani utolsó mérkőzését, azonban nem biztos benne, hogy képes további öt hónapig elviselni a fájdalmat.

"Nem érzem jól magam. Régóta szenvedek, az elmúlt 20 hónapban rengeteg fájdalmam volt. Mára nagyjából mindent megtettem, amit megtehettem, hogy a csípőm jobb állapotban legyen. Wimbledon az a hely, ahol vissza szeretnék vonulni, azonban nem vagyok biztos abban, hogy ezt meg tudom csinálni. Nem vagyok benne biztos, hogy el tudom viselni ezt a fájdalmat még négy-öt hónapon keresztül" - mondta a sajtótájékoztatón a könnyeivel küszködő skót.

Murray egy ausztrál sebésszel, John O’Donnell-lel konzultált, ő győzte meg arról, hogy nem érdemes folytatnia a teniszt. Egy évvel ezelőtt O’Donnell végezte el a beavatkozást a teniszező csípőjén, azonban a konzervatív kezelést követően ez sem bizonyult tartós megoldásnak. 2018-ban Murray összesen 12 mérkőzésen tudott pályára lépni, és a mozgásán is lehetett látni, hogy nincs tökéletes fizikai állapotban. Bár nagyon készült a 2019-es visszatérésére, kénytelen volt belátni, hogy a teste már nem bírja a terhelést.

000_1C51B9.jpg Fotó: Europress/AFP

Három Grand Slam-győzelme közül kettőt is úgy nyert meg, hogy közben krónikus hátfájdalmak hátráltatták. 2013-ban kés alá feküdt, ami kicsit visszavetette pályafutását, azonban képes volt visszatérni a legjobb teniszéhez. Közben viszont csípősérülések is gyötörni kezdték, ami mára elviselhetetlenné fokozódott. "Még a cipőm és a zoknim sem tudom fájdalom nélkül felvenni"  - helyezte kontextusba, mekkora fájdalmakkal kell megküzdenie.

"A csípőm jobb oldala súlyosan károsodott. A tavalyi műtét volt a legjobb esélyem, hogy jobban legyek. Bizonyos korlátokkal tudnék játszani. A korlátok a fájdalmakkal együtt azonban nem teszik lehetővé, hogy élvezzem a versenyeket vagy az edzéseket. Ausztráliában játszani fogok. Egy bizonyos szintet még mindig megütök, de nem olyat, ami boldoggá tenne. De nem ez a baj. A fájdalom egyszerűen túl nagy, én pedig nem szeretném ilyen feltételekkel folytatni."

Murray-re az első körben a szezont remek formában és egy dohai tornagyőzelemmel kezdő Roberto Bautista Agut vár hétfőn, és a szavai alapján jó esély van rá, hogy az a találkozó egyben pályafutásának utolsó összecsapása is lesz. Némi remény akad rá, hogy esetleg Wimbledonig még elnyújtja a karrierjét, mely esetben hazai közönség előtt vonulhatna vissza, azonban konkrétumot ezzel kapcsolatban sem tudott elmondani a sajtótájékoztatón.

 

"Az egyik edzésem közben beszéltem a csapatommal, közöltem velük, hogy így nem folytathatom. Véget kellett ennek vetnem, mert úgy játszottam, hogy közben fogalmam sem volt, mikor szűnik meg a fájdalom. Azt mondtam a stábomnak, hogy úgy érzem, kibírom Wimbledonig. Ott szeretném befejezni a játékot. Azonban nem vagyok biztos abban, hogy erre valóban képes leszek" - folytatta Murray, majd hozzátette: az elmúlt 18 hónapban minden a sérülése körül forgott.

A háromszoros Grand Slam-bajnok elmondta, hogy a műtét egyáltalán nem segített a fájdalmain, sérült csípője még mindig gátolja a mozgásban. Murray az előző hónapokban szoros kapcsolatban volt Bob Bryannel, aki Wimbledont követően szintén átesett egy komolyabb csípőműtéten. Az amerikai klasszis a tavalyi szezon nagy részét kihagyta a problémái miatt - helyét Jack Sock vette át - azóta viszont visszatért a pályára testvére, Mike mellé.

"Vannak apró dolgok, amelyek szintén nehézséget jelentenek. Jó lenne, ha ezeket is fájdalom nélkül megtehetném. Mondjuk a cipő vagy a zokni felvétele, ilyesmik. Van egy lehetőségem egy másik operációra, ami az előzőnél egy kicsit komolyabb, de segíthet a mindennapjaimon. Néhány sportoló ezt azért vállalja be, hogy visszatérjen a sportba, de a sikerre nincs garancia. Én nem a visszatérés érdekében csinálnám meg" - magyarázta Murray.

000_1C41JD.jpg Fotó: Europress/AFP

Érzelmileg nyilván Wimbledon lenne az ideális helyszín számára a búcsúhoz, de utána szorosan ott van Ausztrália, ahol általában jól ment neki a játék. Összesen öt alkalommal jutott fináléba az év első Grand Slam-tornáján, azonban egyik döntőjét sem tudta megnyerni: négyszer Novak Djokovictól, egyszer Roger Federertől kapott ki. Legutóbb 2016-ban játszott döntőt Melbourne-ben, akkor három játszmában maradt alul Djokoviccsal szemben.

Murray és Djokovic csütörtökön együtt edzett a Margaret Court Stadionban, pár ezer néző előtt. Az a találkozó is meggyőzhette a skótot arról, hogy nagyon távol van a sérülése előtti formájától: a beszámolók szerint rosszul mozgott, sebessége megkopott és nem tudta tartani a lépést a világelsővel. A rendelkezésükre álló idő alatt 12 játékot játszottak le, ebből 10 Djokovicé lett, Murray pedig egyetlen egyszer hozta a szerváját a bő másfél szett alatt.

via guardian

Hozzászólások