Salakblog - Andy Murray: "Párosban nem szabad önzőnek lenned"
Andy Murray: "Párosban nem szabad önzőnek lenned"
Fotó: Europress/AFP

Andy Murray: "Párosban nem szabad önzőnek lenned"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/24 15:45

Andy Murray, aki rendszeresen ír a BBC oldalára, aktuális posztjában természetesen szót ejt a múltheti sikeres queen's-i visszatéréséről, arról, hogy Feliciano Lopezzel az oldalán győzni tudott párosban. Előretekint az eastbourne-i versenyre is, ahol majd Marcelo Melo lesz a partnere. De szóba kerül egy ölelés is, melyet Jose Mourinhótól kapott.


Megnyertük a párost Queen's-ben, aminek még mindig a hatása alatt vagyok, viszont azon nem sokat gondolkodtam az elmúlt napokban, hogy mikor tudnék visszatérni egyesben. Tudom, hogyan éreztem magam a meccsek után, és bár nem voltak fájdalmaim a csípőmben, egy kicsit még nehézkes és rozsdás voltam.

Ez azért van, mert a testemnek alkalmazkodnia kell az új csípőhöz, és az új mozdulatokhoz, és mindahhoz az igénybevételhez, aminek kiteszem. Tudom, hogy tiszteletben kell tartanom ezt a folyamatot. Semmit nem fogok siettetni, nem érdekem, hogy ezt tegyem. 

Nagyon örülök annak, ami a múlt héten Queen's-ben történt. Ha a testem továbbra is jól lesz, akkor természetesen szeretném majd egyesben is kipróbálni magam.

Aztán, amikor már az egyesre készülök, és kiderül, hogy nem vagyok elég gyors, vagy érzem, hogy nem leszek eléggé versenyképes, akkor megfontolom majd, hogy esetleg párosban azért nyomjam tovább. 

Az operáció után azt mondtam, hogy egyesben szeretnék visszatérni, de őszintén szólva most már boldog vagyok, bárhogyan is alakul. Ha szeptemberben lesz a visszatérés, úgy is jó, de ha csak jövőre, nekem azzal sem lesz bajom. 

murray1.jpg Fotó: Europress/AFP

Wimbledon után több lehetőség is áll majd előttem. Egyrészt készülhetek az egyesre, miközben párosban elindulok pár versenyen. 

Vagy azt is lehet, hogy tartok egy hathetes szünetet, és megpróbálom felkészíteni magam az egyénire. Ez esetben a US Open előtt majd megpróbálok elindulni egyesben. De hozzáteszem, nem cél, hogy már az idén ott legyek és versenyképes is legyek New Yorkban. 

Párosban nem szabad önzőnek lenned

Mindenek előtt azonban most megyek Eastbourne-ba, és Marcelo Melóval indulok párosban. Úgy gondolom, hallotta, hogy én szeretnék indulni, viszont ő és a szokásos partnere, Lukasz Kubot nem tervezték. Játszottak a füves szezon első két hetében, és szerintem azon gondolkodott, hogy hazautazik Brazíliába. Aztán mégis Eastbourne mellett döntött, és megkérdezte, hogy összeállnék-e vele.

Én meg mondtam, hogy naná. Kiváló páros játékos, volt világelső, többszörös Grand Slam-bajnok. Ráadásul jól ki is jövünk egymással, úgyhogy nem volt kérdés. 

Érzi az ember, hogy kivel van meg a kémia és kivel nincs. Felivel is elég sok időt töltöttem már együtt az elmúlt 14 évben, úgyhogy tudtam, hogy passzolni fogunk.

Az persze kihívás volt nekem, hogy megértsem, párosban egy csapat tagja vagyok. Én ugye ahhoz voltam szokva, hogy egyesben csak én állok a háló egyik oldalán. Mivel Feli sokat játszott egyesben is a héten, ezért igyekeznem kellett segíteni neki, hogy minél több energiát megspórolhasson. 

murray2b.jpg Fotó: Europress/AFP

Ő ráadásul baromi jól adogat. El is képzelem, hogy amikor én szerváltam, azt mondta magában, hogy 'Ó, Andy basszus, adogass már jobban'. A ritörnöknél meg fordítva. Ott meg esetleg én gondolhattam volna, hogy egy adott fogadást bizony meg kellett volna oldania. 

De a páros játék nem erről szól. Sokkal inkább arról, hogy kiegészítsük egymást, és, hogy mindenki ki tudja domborítani azt, amiben jó. Kell egy győztes taktika is, ami szerencsére nekünk megvolt Queen's-ben. 

Ami a legnagyobb különbség, hogy párosban nem szabad önzőnek lenned. Ezzel kapcsolatban van mit tanulnom, és remélhetőleg fogok is a héten Marcelo mellett.

Egy nagy ölelés szavak nélkül - Jose Mouruinho

Szombaton ismét találkoztam Jose Mourinhóval a queen's-i edzőpályán. Nagy tenisz-fan, és találkoztunk már itt korábban is párszor.Az egyik ilyen, számomra rendkívül emlékezetes alkalom a 2014-es vb-n volt, amikor kikaptam Roger Federertől a csoportkörben. A meccs vége 6:0, 6:1 lett oda, és 5:0 is volt a javára a második szettben. Mondhatjuk tehát, hogy bucira vert. 

murray3b.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor baktattam vissza az öltözőbe, megláttam Josét, aki fogta magát, odajött hozzám és egyszerűen csak megölelt. Egy nagy ölelés, szavak nélkül. Ennyi volt.

Ez azért volt nagyon jó így, mert az ilyen helyzetekben az emberek odajönnek és keresik a megfelelő szavakat, de igazából ilyenkor semmi sem működik. Nem kellettek szavak, ugyanis pontosan éreztem, mennyire együttérző velem.

Jó volt látni őt újra az idén is. Szeretek vele dumálni, főleg fociról.

BBC

Hozzászólások